Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Ο covid και τα ενδεδειγμένα αντανακλαστικά του πάντα ψύχραιμου Μητσοτάκη, το «μαύρο» Ρωσικό χρήμα στην Ελλάδα και η ηχηρή διάψευση των ισχυρισμών Σαββίδη 

Παρασκήνιο

Μίνι συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στο Μαξίμου όταν έγινε γνωστό πως το τεστ για τον κορωνοιό που υποβάλλεται καθημερινά ο πρωθυπουργός βγήκε θετικό. 
Το πρώτο που ελέγχθηκε ήταν η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού η οποία κρίθηκε άριστη. Και όπως όλοι αναμένουν ο αντικειμενικά fitness πρωθυπουργός, και λόγω της εξαιρετικά υγιεινής – αθλητικής ζωής που διάγει, θα επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντα του μετά από ένα πενταήμερο.  Παράλληλα έγινε και μια μίνι σύσκεψη για τον τρόπο που θα δημοσιοποιηθεί το γεγονός της νόσησης του πρωθυπουργού και τελικά επιλέχθηκε ο πιο άμεσος. Αυτός των social media (και δη του Instagram) με τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί το κινητό του ως κάμερα και να επικοινωνεί προσωπικά ο ίδιος το γεγονός.    
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν χθες και ψύχραιμος και ευδιάθετος. Αφήστε που θα βρει ο άνθρωπος, και λίγο χρόνο να ξεκουραστεί για μερικές μέρες στην οικία του (ασκώντας όμως πλήρως τα καθήκοντα του) μετά από ένα πολύμηνο και άκρως εξοντωτικό καθημερινό πρόγραμμα. Που σίγουρα κανείς πολιτικός του αντίπαλος δεν θα το άντεχε βιολογικά…     

@Αρκετοί ήταν οι ξένοι ηγέτες οι οποίοι έσπευσαν να ευχηθούν ταχεία ανάρρωση στον πρωθυπουργό μόλις έγινε γνωστό ότι βρέθηκε θετικός. Ανάμεσά τους ήταν σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία, όπως η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, o επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον οποίο μίλησαν τηλεφωνικά και τον ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δέχθηκε επίσης ευχές από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ενημερώθηκε για το θετικό αποτέλεσμα του τεστ του Έλληνα πρωθυπουργού λόγω της συνάντησης που είχαν την Κυριακή με τον κ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου καθώς είχε βρεθεί θετικός στον ιό στις αρχές Φεβρουαρίου.

@ Πληθαίνουν οι πληροφορίες πως η Αμερικανική πλευρά πιέζει την Ελληνική Κυβέρνηση έτσι ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου, για την πιθανή ροή Ρωσικού χρήματος (και μέσω «αχυρανθρώπων») στην Ελλάδα. Πάντως η μέχρις στιγμής η εικόνα που υπάρχει είναι, πως δεν φαίνεται να έχουν διακινηθεί σημαντικά ποσά από Ρωσικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην χώρα μας, που να έχουν άμεση σχέση με τους 850 Ρώσους Ολιγάρχες έχει βάλει η Δύση στην «μαύρη λίστα». 
Με την υπόθεση ασχολείται διεξοδικά η Τράπεζα της Ελλάδας, που «ξεσκονίζει» τραπεζικά εξτρέ 20 χρόνια πίσω, από τις αρχές του 2000, αλλά και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Βεβαίως η… χαλαρή εικόνα που εμφανίζει η χώρα μας σε σχέση με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων Ολιγαρχών, θα αλλάξει δραματικά στην περίπτωση που η «μαύρη λίστα» των Ρωσόφιλων επιχειρηματιών διευρυνθεί…

@ Την ίδια στιγμή είναι πράγματι απορίας άξιον γιατί «θάφτηκε» από το σύνολο των ΜΜΕ η καθαρή απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου για την Ρωσική βοήθεια, που υποτίθεται του πρόσφερε ο Πούτιν στα 2010, για να μην μπει η χώρα στα Μνημόνια.   
Μιλώντας πριν μερικές μέρες στον ΣΚΑΙ, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε στην αποκάλυψη πως όταν το 2010 επισκέφθηκε ως πρωθυπουργός την Μόσχα για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία ο Πούτιν δεν του απάντησε ενώ παράλληλα του ζήτησε να αγοράσει  η Ελλάδα όπλα από την Μόσχα.
Η απάντηση - αποκάλυψη Παπανδρέου για εκείνη την συνάντηση, αποτελεί ένα ηχηρό «χαστούκι» στις ψεκασμένες θεωρίες συνομωσίας των Τσιπρο – Καμμένων που δόμησαν ένα ολόκληρο αντι-Μνημονιακό παραμύθι για να καταλάβουν την εξουσία στα 2015.
Την ίδια στιγμή αποτελεί και ηχηρή διάψευση στα όσα ισχυρίσθηκε ο Ιβάν Σαββίδης στα 2011, πριν ακόμη έρθει στην Ελλάδα (δες εδώ) όταν παράλληλα αποκάλυψε πως αυτός, ο Ιβάν Σαββίδης, ήταν ο «ενδιάμεσος» για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο δικτάτορα Πούτιν.                    

@ Η συζήτηση για το όριο θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές αναμένεται να προχωρήσει, αφού ο Αλέξης Τσίπρας και η «προεδρική φρουρά» πιστεύουν φανατικά σ’ αυτό. Βεβαίως, επειδή η συμβιβαστική πρόταση για να μην βρεθούν εκτός Βουλής ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης προβλέπει ότι η πρόβλεψη θα ισχύει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και εντεύθεν (με όριο τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ή τη συμπλήρωση 12 ετών...), αυτό σημαίνει ότι οι «Διόσκουροι» του «Ρήγα» και της Α’ Αθηνών θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. Όμως, όπως λένε ήδη πολιτικοί φίλοι τους, δεν αγχώνονται για το «μετά», γιατί κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορέσουν να το επαναδιαπραγματευθούν με... τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. 

@ Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής για τις εθνικές εκλογές, με τη λίστα του Ηρακλείου της Κρήτης, γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη, να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Εκτός από τον νυν βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, που κινείται δυναμικά για την επανεκλογή του «οργώνοντας» το νομό, αλλά και την  πιθανή υποψηφιότητα του περιφερειακού συμβούλου Κρήτης Λάμπρού Βαμβακά, ψήνεται έντονα μια ακόμα δυνατή υποψηφιότητα.
Πρόκειται για τον δικηγόρο Φραγκίσκο Λαμπρινό, γιο του δημάρχου Ηρακλείου, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και στο παρελθόν για υποψηφιότητα με το «Ποτάμι». Μπορεί τότε να μην ευδοκίμησε το πείραμα, ωστόσο τώρα φαίνεται πως οι αποφάσεις έχουν οριστικοποιηθεί και θα βρίσκεται στις εκλογικές λίστες του Κινήματος Αλλαγής. 

@ Μπορεί οι δημοτικές κάλπες να «στηθούν» τον Οκτώβριο 2023, δηλαδή σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα, όπως λέει η παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Έτσι, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει ξεκινήσει συναντήσεις με πρόσωπα της Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να ριχτούν στη μάχη του σταυρού στο πλευρό του.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, κι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να υλοποιήσει την πρωτοβουλία που προανήγγειλε περί δημιουργίας μιας αυτοδιοικητικής παράταξης που θα «αγκαλιάσει» τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους του δημοτικού συμβουλίου και στηρίζουν το έργο της διοίκησης

@ Αυτό που συμβαίνει στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων δεν έχει προηγούμενο.
Αμερικάνοι αναλυτές έχουν σταματήσει να μιλάνε για κρίση και κερδοσκοπικά παιχνίδια και περιγράφουν την κατάσταση με μια μόνο λέξη: Πρόκειται για ΧΑΟΣ, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οι μόνοι που κερδοσκοπούν από το χάος είναι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί που καταγράφουν καθημερινά υπερκέρδη και οι αμυντικές βιομηχανίες με τη μετοχή της Lockheed Martin να έχει φτάσει σε αστρονομικά ποσά.
Εκτός από τα βασικά είδη διατροφής τρελή κούρσα καταγράφουν οι τιμές στο Αλουμίνιο, το Κάλιο και μια σειρά μεταλλευτικών προϊόντων.

@ Την ίδια στιγμή ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης του πλέον θετικού σεναρίου για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, αυτό θα αποδειχθεί ανεπαρκές σε σχέση με τις επιπτώσεις που καταγράφονται στις τιμές των τροφίμων. 
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι ανοδικές τάσεις στα σιτηρά, στο καλαμπόκι και στα ζυμαρικά θα συνεχιστούν αδιάκοπα καθ΄ όλη τη διάρκεια των προσεχών μηνών, καθιστώντας το κόστος ζωής ακόμη πιο δυσβάστακτο. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του σιταριού, δίνουν τιμή κοντά στα 0,60 ευρώ το κιλό για τη φετινή σοδειά. Αυτό σημαίνει ότι το ψωμί θα ξεπεράσει το 1,00 ευρώ ανά... 750 γραμμάρια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι ασύμφορο για τους φούρνους να βρίσκονται σε λειτουργία.
Σημειώνεται ότι η φετινή σοδειά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως επηρεασμένη από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Κι αυτό γιατί η σπορά έχει γίνει από τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Ωστόσο, το κόστος λίπανσης και ψεκασμού των χωραφιών έχει εκτοξευτεί, ενώ στην εξίσωση θα μπουν και τα ακριβά μεταφορικά, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου κίνησης, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Κλάφ’ τα… Χαράλαμπε, δηλαδή.  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοίτα ποιος μιλάει. Ο Κασσελάκης κατηγορεί τον Μητσοτάκη γιατί δήλωσε ότι παραβιάστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Αιχμές κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασελάκης για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», με αφορμή την προκλητική δήλωση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδο...

Γιος Μπελέρη: Ο Ράμα ήθελε να προκαλέσει και να τρομοκρατήσει τους Έλληνες της Αλβανίας

Ο Έντι Ράμα είχε διττό στόχο με τη συγκέντρωση που έκανε στην Αθήνα επισήμανε ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του Φρέντι Μπελέρη. «Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας πιστεύω ξεκάθα...

Φόρτωση άρθρων...