Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

O μεγάλος «έρωτας» ΣΥΡΙΖΑ – Τουλουπάκη οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα και οι πολικές θερμοκρασίες στις σχέσεις Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη

Η «τρυφερή» αγκαλιά συμπαράστασης που προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Τουλουπάκη δεν έμεινε ασχολίαστη.
Αφού είναι ενδεικτικό πως χθες γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, σύσσωμο το σύνολο των ΣΥΡΙΖΑΙΚΩΝ ΜΜΕ, από την «Αυγή» μέχρι το… newsbreak έπαιξαν ως πρώτη τους είδηση την σπαραξικάρδια δήλωση της Τουλουπάκη μετά την εις βάρος της άσκηση κακουργηματικής δίωξης. 
Και για όσους δεν το αντελήφθησαν, η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κλήθηκε σε απολογία για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας σχετικά με την υπόθεσης της ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων στην υπόθεση Νovartis,
Η εισαγγελέας είναι μεταξύ των προσώπων που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση, καθώς κρίθηκε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ουσιαστικά συνήργησε με τον βασικό εμπλεκόμενο Δημ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων και να στραφεί εκεί η έρευνα και οχι στην ιατρική διάσταση του σκανδάλου και στην εμπλοκή γιατρών πoυ πριμοδοτούνταν από την Novartis.

@ Παράλληλα και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, θα έχουν ολοκληρώσει τις απολογίες τους στην αρμόδια Εισαγγελέα και τα τέσσερα μην πολιτικά πρόσωπα, που σύμφωνα με την δικαστική έρευνα, είχαν εμπλοκή στην σκευωρία της Novartis. Αναφερόμαστε στους Γιάννη Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου, τον Αλέξανδρο Τάρκα και Κώστα Βαξεβάνη. 
 

@ Το παρασκήνιο που είχε διαδραματιστεί το 2016 κατά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με βασικό «οργανωτή», κατά τους ισχυρισμούς του, τον υπουργό της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκο Παππά, ξετύλιξε εκ νέου χθες, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Ευδοξία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη.
Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να ανέφερε πως την περίοδο εκείνη δεν προχώρησε σε καμία αποκάλυψη, όσον αφορά το παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά επέλεξε να ακολουθήσει τη θεσμική οδό, μιλώντας ενώπιον της Δικαιοσύνης και ειδικότερα ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο και εκδίκασε τη διαφορά του με τους εκπρόσωπους του λιβανέζικου ομίλου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον Άρειο Πάγο ο επιχειρηματίας δέχθηκε, ερώτηση από την ανακρίτρια για το εάν στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, είχε διαδραματίσει ρόλο και κάποιο άλλο πρόσωπο από την τότε κυβέρνηση, πλην του κ. Παππά.
Απαντώντας στην ερώτηση αυτή, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να κατέθεσε πως δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε άλλα πρόσωπα.
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κ. Καλογρίτσα, το κατώφλι του Αρείου Πάγου αναμένεται να περάσει ο κ. Παππάς προκειμένου να απολογηθεί για παράβαση καθήκοντος. 

@ «Υπό του μηδενός» φαίνεται να είναι οι θερμοκρασίες στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εδικά μετά την στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που υποστήριξε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επίθεση που του εξαπέλυσε μετά από αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι σχέσεις των δύο πολιτικών αρχηγών έχουν διαρραγεί. 
Είναι μάλιστα ενδεικτικό, πως κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, όχι μόνο δεν αντάλλαξαν κουβέντα, αλλά ούτε καν… βλέμμα. Αν και στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ, είναι βέβαιο πως πολύ δύσκολα οι δύο… καθαρόαιμοι (και ως χαρακτήρες) Κρητικοί αρχηγοί να τα «βρουν»… 

@ Aν και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έπονται των εθνικών – ακόμη και εάν οι δεύτερες πραγματοποιηθούν στο τέλος της συνταγματικής τους προθεσμίας- στην Νέα Δημοκρατία δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτε στην τύχη τους. Για αυτό και ο νέος γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, έχει ξεκινήσει την συστηματική πανελλαδική χαρτογράφηση της «γαλάζιας» αυτοδιοικητικής παρουσίας. Ενώ, παρότι είναι αρκετά νωρίς, έπεσαν και κάποια «διερευνητικά» τηλεφωνήματα ανα την επικράτεια.             

@ Τρόπους να πλήξουν προσωπικά τον Γιώργο Γεραπετρίτη συνεχίζουν να αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας και ότι ο υπουργός Επικρατείας θα μπορούσε να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης, αλλά και πως αν κατέβει από το τρένο, το πλήγμα θα αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 
Πόσο εκτός τόπου και χρόνου, αλλά και πόσο βαθιά νυχτωμένοι συνεχίζουν να παραμένουν οι «σύντροφοι» της Κουμουνδούρου.  

@ Αν οι πάντα υποψιασμένοι αναγνώστες του  On Target απορείτε γιατί οι ΣΥΡΙΖαίοι –ή, ακριβέστερα, κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι...- έκαναν πάρτι με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euractiv, που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα, και το οποίο ανέφερε ότι κύκλοι της Κομισιόν θα ήθελαν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα να αναλάβει να μοιράσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, η στήλη έχει την απάντηση: πρόκειται για ένα εφεύρημα του Νίκου Παππά και των στενών πολιτικών του φίλων, που θεωρούν ότι με το να αναφέρονται σε «σενάρια Παπαδήμου», πλήττουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το στόρι – ή, μάλλον, το σενάριο επιστημονικής φαντασίας- έχει ως εξής: διάφορα «κέντρα» εντός και εκτός Ελλάδας δεν θέλουν μεν εκλογές, αλλά δεν θέλουν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έτσι, πιέζουν ώστε τώρα που η ΝΔ είναι κυρίαρχη στους συσχετισμούς στη Βουλή με 157 βουλευτές (που μπορούν να ξαναγίνουν και 158, αν αποφασίσει να γίνει «μπαλαντέρ» ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος...) να σχηματιστεί μία «τεχνοκρατική κυβέρνηση» με έναν υποτιθέμενο πρωθυπουργό «κοινής αποδοχής». Δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη για να καταλάβει ότι αυτό το σενάριο ουδόλως «πατάει» στην πραγματικότητα –όσο κι αν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εγείρει το ενδιαφέρον μεγάλων οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Κατά συνέπεια, αν παραφράσουμε μία γνωστή παροιμία, «ο απελπισμένος πολιτικά, σενάρια της κακιάς ώρας ονειρεύεται». 

@ Ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης, μέχρι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της Attica Bank, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατόπιν σχετικής πρότασης του nomination committee.
Η υποψηφιότητά του κ. Μ. Ανδρεάδη στηρίχθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ελέγχει άλλωστε το 62,9% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Παράλληλα στο Διοικητικό Συμβούλιο τοποθετούνται και δύο νέα μέλη που εκπροσωπούν το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. Ο κ. Μ. Ανδρεάδης διαδέχεται τον μέχρι σήμερα CEO της τραπέζης κ. Θεόδωρο Πανταλάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το Σεπτέμβριο του 2016.

@ Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ το 2021, οι οποίες ανήλθαν σε 330 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση. Σε όρους αξίας, ανήλθαν σε 344 δισ. ευρώ -ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας για το 2020 και ιστορικό ρεκόρ στα 32 έτη λειτουργίας του εγχώριου συστήματος πληρωμών.
Από το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος μέσω της ΔΙΑΣ, το 85,5% αντιστοιχεί σε μεταφορές πίστωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται διατραπεζικά εμβάσματα (αύξηση 24%), άμεσες μεταφορές πίστωσης (αύξηση 65%), εισπράξεις (αύξηση 12%) και πληρωμές (αύξηση 9,7%) φορέων Δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

@ Ύστερα από δύο χρόνια, μετά το μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε αποχωρήσει σχεδόν το 10% των εργαζομένων, η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα light σχέδιο οικειοθελούς αποχώρησης για όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ξεκίνησε από χθες, δεν θέτει κάποιο στόχο για τον αριθμό των αποχωρήσεων και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Προβλέπει μέχρι 42 μισθούς και ανώτατο ποσό τα 140.000 ευρώ.
Επίσης, δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις περιοχές όπου πραγματοποιείται μείωση καταστημάτων της τράπεζας

@ Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19 θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πρόσβαση σε ποσό χρηματοδότησης - ορόσημο ύψους 6,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των συστημικών τραπεζών της χώρας και του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, εγγυήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ που παρέχονται από τον Όμιλο της ΕΤΕπ στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα βοηθήσουν εταιρείες με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια να ανακάμψουν από τις προκλήσεις της πανδημίας COVID· πρόκειται για τις πρώτες συμβάσεις εγγυήσεων που υλοποιεί η ΕΤΕπ στην Ελλάδα και τις πρώτες συναλλαγές μέσω τραπεζών που στοχεύουν και στην ενίσχυση της πρόσβασης μεγάλων εταιρειών σε χρηματοδότηση, διευρύνοντας έτσι το εύρος στήριξης της ΕΤΕπ στην πραγματική οικονομία της χώρας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Καρφιά» Αντώναρου κατά Γιώργου Τσίπρα: «Δεν χρειαζόμαστε νέους Κατρούγκαλους»

«Σε μια κορυφαία εκλογική αναμέτρηση ένα μεγάλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάει -και πρέπει να πάει- με μια γραμμή κι ενιαίο λόγο. Όσοι θέλουν να παίξουν τον δικό τους ταμπουρά, αυτο...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το «θαύμα» Κασσελάκη - Έντονες αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Παπανώτα

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος και δημοσιογράφου, Δημήτρη Παπανώτα. Συγκεκριμέν...

Φόρτωση άρθρων...