Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ο Μητσοτάκης και οι ημερομηνίες των εκλογών, η καταλυτική κατάθεση Δημητριάδη και τα ΣΥΡΙΖΑΪΚΑ παραμύθια, 47 δεσμεύσεις λογαριασμών για κλοπή ΦΠΑ από γνωστή εταιρεία

Παρασκήνιο

Δεν έλυσε τον γρίφο με την ημερομηνία των εκλογών ούτε χθες από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό όμως που φάνηκε πιο καθαρό από ποτέ, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, ξένων θεσμικών επενδυτών  στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, είναι η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ του, πως θα είναι ο νικητής των διπλών εκλογών που έχουμε μπροστά μας.
Παράλληλα επισήμανε το αυτονόητο, την ανάγκη δηλαδή μια Κυβέρνηση να έχει μπροστά της δύο τετραετίες έτσι ώστε να επιτύχει τους στόχους που θέτει, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε να πραγματικά να "αλλάξεις σελίδα" και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα… Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις…»

@Στο μόνο λοιπόν που (ακόμη) δεν έχει απαντήσει ο Πρόεδρος Κυριάκος, είναι πότε θα «πατήσει το κουμπί» των (πρώτων) εκλογών. Τον Ιανουάριο ή τον Μάιο; Γιατί παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν είναι διόλου απίθανο ο πρωθυπουργός βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις αρχές Δεκεμβρίου, να επιμείνει να μας στείλει με… σαγιονάρες στις (δεύτερες) κάλπες, την τελευταία μέρα της θητείας της Κυβέρνησης του. Καλό Ιούλιο δηλαδή!

@ Άνθρακες ο θησαυρός των υποκλοπών μετά και την χθεσινή ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αφού το ΣΥΡΙΖΑΪΚΟ παραμύθι σε μια υπόθεση άκρως δυσώδη και σκοτεινή αποδείχθηκε δεν είχε τελικά κανέναν… γαλάζιο «δράκο».
Ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι πρώτον, ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για την νόμιμη επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας πως επί κυβερνήσεως ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια και χρήση κακόβουλων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες
Σε ότι έχει να κάνει με την «εμπλοκή» του επανέλαβε πως δεν έχει ασχοληθεί με κακόβουλα λογισμικά, δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ  και δεν γνωρίζει  καμία ομάδα από αυτό το κέντρο ούτε και πρόσωπα, ενώ η συνεργασία που είχε ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ εκ τού ρόλου και της θέσεώς του. 

@ Επίσης ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν σαφής και ως προς τις σχέσεις του με τους Λαβράνο, Μπίτζιο σημειώνοντας πως ούτε δουλειές έκανε ούτε είχε επιχειρηματικά ραντεβού μαζί τους.  Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.
Θύμισε όμως κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ επιμελώς αφήνουν να περάσει χωρίς κανένα σχόλιο ή κάποια σοβαρή απάντηση. Ότι δηλαδή η Krikel ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του Ν. Τόσκα, δηλαδή επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα.
Πολιτικά η ακρόαση του Γρηγόρη Δημητριάδη και οι ξεκάθαρες απαντήσεις του, απέδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε ένα σκηνικό λάσπης χωρίς καμιά απόδειξη, κάτι που πλέον έχει αντιληφθεί και το σύνολο της κοινής γνώμης. Για αυτό και σε όλες τις δημοσκοπήσεις ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ παντελώς για τις «λίστες» που τα μαγειρεία της Κουμουνδούρου διοχετεύουν δεξιά και αριστερά…   

@ Νευρική κρίση στην Κουμουνδούρου προκάλεσε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τρεις επιστήμονες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό. Η αντίδραση κορυφαίων στελεχών ήταν άμεση.
Μάλιστα κάποιοι προειδοποίησαν, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση να υποκατασταθούν δοκιμασμένα στελέχη από διάφορους φίλους του Αλέξη Τσίπρα.

@ Να κλείσουν όλες τις εσωτερικές οργανωτικές εκκρεμότητες θέλουν στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου το κόμμα να είναι έτοιμο για τις μεγάλες εκλογικές μάχες που έχει μπροστά του.
Δύο από αυτές είναι η συγκρότηση των νέων τομέων Πολιτικής και Δράσης και η επανασυγκρότηση της «πράσινης» Νεολαίας, η οποία τα τελευταία χρόνια θυμίζει σκορποχώρι και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι σήμερα ο γραμματέας της. 
Όσον αφορά την πρώτη εκκρεμότητα, ανακοινώθηκαν τα τρία πρώτα ονόματα που θα αναλάβουν τα νευραλγικά πόστα του Οργανωτικού και του Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των βιογραφικών που βρίσκονται το γραφείο του Ανδρέα Σπυρόπουλου και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για την στελέχωση των υπόλοιπων Τομέων. 
Σχετικά με την δεύτερη εκκρεμότητα,  ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένει το πράσινο φως από τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να εκκινήσει τις διαδικασίες. 

@ Ένα μεγάλο «κόλπο» φαίνεται να είχε στηθεί με όχημα γνωστή ελληνική εταιρεία τεχνολογίας. Αφού στα χέρια των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται, εδώ και μέρες, πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, που εντόπισε ίχνη εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συγκεκριμένη εταιρεία, με υψηλό κύκλο εργασιών φέρεται, κατά το πόρισμα της Αρχής, να είχε δημιουργήσει με τη μέθοδο του «καρουζέλ» ένα πλέγμα εταιρειών δορυφόρων για να καταφέρει να υφαρπάξει μεγάλα ποσά από επιστροφές ΦΠΑ. Η ζημιά, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρχής για το Ξέπλυμα, ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ και μάλιστα στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν και "εισαγωγές- εξαγωγές”.
Ήδη, μάλιστα, η Αρχή έχει εκδώσει διατάξεις με τις οποίες δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί συνολικά 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της εταιρείας (στελέχη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι) καθώς και πολλά πρόσωπα που λειτουργούσαν ως "μπροστινοί” (κατά την εκτίμηση της Αρχής) στις εταιρείες δορυφόρους.

@ Η Eurobank ζήτησε από Barclays, BofA, JP Morgan και Morgan Stanley να διοργανώσουν σειρά επαφών με τους επενδυτές ώστε να "τρέξουν" τη διαδικασία της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου Tier 2.
Στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ, ενώ η έκδοση γίνεται στο πλαίσιο της ανάκλησης παλαιότερου 10ετούς τίτλου (Tier 2, με ημερομηνία έκδοσης τον Ιανουάριο του 2018).
Ο τίτλος είναι τύπου 10NC5, δηλαδή διάρκειας 10 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των 5 πρώτων ετών και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β2 από την Moody’s και B- από την Fitch.
Η συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις αγορές.
Η Eurobank μπαίνει έτσι και αυτή στον "χορό" των εκδόσεων ομολόγων του τελευταίου μήνα, και λίγο πριν το κλείσιμο του έτους, ακολουθώντας κινήσεις από τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.
Σημειώνεται πως έως και τις αρχες του φθινοπώρου η Eurobank ήταν η μόνη τράπεζα η οποία είχε προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές φέτος, με την έκδοση ομολόγου MREL τον Ιούνιο.

@ Η ΕΕ δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους παραγωγούς μετάλλων, τονίζει από τη θέση του νέου προέδρου της Eurometaux, της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων της Ε.Ε., ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο Politico.
Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε την αποτυχία αυτή ως «αυτοκτονική» με τη δυνατότητα να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς οι επιχειρήσεις μετάλλων αναδιπλώθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους.  Αναφέρθηκε ακόμα στην πολιτική της Ε.Ε., την αποβιομηχάνιση και την ενεργειακή κρίση.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι...

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε από 159 βουλευτές, καθώς στους 158 της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κατσιβαρδάς που προέρχεται από τους "Σπαρτιάτες". ...

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Φόρτωση άρθρων...