Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Όταν ο Τσίπρας ψάχνει... «καλούς δεξιούς»

Αντώναρος, Καραχάλιος, Κύρτσος, Σπηλιωτόπουλος και... λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις περιμένουν πώς και πώς το νεύμα του αρχηγού για να διεκδικήσουν μία δεύτερη ευκαιρία στην πολιτική κονίστρα.

Πολλοί διερωτώνται πού το πάει ο Αλέξης Τσίπρας και έχει βάλει στο στόχαστρο τις… δεξιές ψήφους -ειδικά σε μία συγκυρία που, εδώ και 2,5 περίπου χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει για την προσήλωσή του στην «προοδευτική διακυβέρνηση» και τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Πού χωράνε, λοιπόν, οι «κυρ Παντελήδες της Δεξιάς», που θα ‘λεγε και ο Νίκος Φίλης, στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Κι όμως. Όχι απλώς χωράνε, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ήδη μία σκέψη που είχε στα σκαριά πριν μερικούς μήνες και την οποία είχε αποκαλύψει το «Αγκίστρι». 

Χωρίς καμία διάθεση να ευλογήσουμε τα γένια μας, η στήλη είχε αποκαλύψει πριν το καλοκαίρι ότι όσο οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα στην Κουμουνδούρου ότι δεν έχει... «λαμβάνειν» από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, τόσο εντείνονταν οι σκέψεις για επιστροφή στο δόγμα της... «καραμανλικής Αριστεράς», με το βλέμμα στραμμένο σε δεξιούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν να ξαναψηφίσουν Μητσοτάκη και που είναι αρκούντως αγανακτισμένοι, ώστε να... τυφλωθούν και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. 

Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει τον χώρο που κάλυπταν οι αλήστου μνήμης ΑΝ.ΕΛ., αλλά χωρίς πλέον να έχει ανάγκη κάποιον άλλο για εταίρο. Τώρα, θέλει να καλύψει μόνος του το χώρο αυτό. Και έχει σχέδιο για το πώς θα το κάνει.

Από την «καραμανλική Αριστερά», λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στην.. «αντιμητσοτακική Δεξιά». Ποντάρει δηλαδή σε απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν να ψηφίσουν ξανά την Νέα Δημοκρατία και αντιπαθούν τον αρχηγό της και νυν Πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, από την Καστοριά, κατέστησε σαφές ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του: απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, επέμεινε ότι αυτοί οι πολίτες «δεν έχουν σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη» και ισχυρίστηκε ότι ο ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του «δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές αξίες της Νέας Δημοκρατίας».

Ναι, καλά καταλάβατε: τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε... κουβά στον χώρο της Κεντροαριστεράς και έχει μπροστά του έναν πανίσχυρο αντίπαλο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιστρέφει στο «σπορ» που ξέρει πολύ καλά: στην αναζήτηση της... «καλής Δεξιάς» -και, κυρίως, των ψηφοφόρων της.

Αυτό είναι και το ευρύτερο νόημα των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Ελλάδα και δη στις περιοχές που θεωρούνται «κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας. Στις περιοχές αυτές όντως το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει κάμψη, αφού όλως τυχαίως η καθεμία απ’ τις εν λόγω περιφέρειες αντιμετωπίζει ειδικά τοπικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που έχουν εντείνει τις ανισότητες, την κρίση και την φτώχεια. 

Οι δημοσκοπήσεις, παραλλήλως, δείχνουν ότι η αποσυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας «φουσκώνει τα πανιά» της αδιευκρίνιστης ψήφου, της αποχής και του Βελόπουλου. Και εντάξει: στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς καταλαβαίνουν πως όσοι δεξιοί ψηφοφόροι μετακινήθηκαν στην «Ελληνική Λύση», δε θα προσελκυστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι υπόλοιποι, όμως, που δεν είναι αμελητέα ποσότητα, τίθενται πλέον στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα.

Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την προσπάθεια «εισοδισμού» στα «κάστρα» της Δεξιάς από τις... «καραμανλικές» Σέρρες, πήγε στο Κιλκίς, έκανε στάση στην Πέλλα και την Κατερίνη και μετά ανέβηκε στην Δυτική Μακεδονία: στη Φλώρινα και την Καστοριά που είναι... έντονα «γαλάζιες» περιοχές και με σοβαρές παρενέργειες στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ λόγω Μακεδονικού.

Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει... «θεούς» όλους τους «καλούς δεξιούς», κι ας τον πικραίνουν στο τέλος της μέρας: μέχρι να διευκολύνει τη Νέα Δημοκρατία αιτούμενος να αντικατασταθεί, ο Τζαβάρας είχε αναγορευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε θεματοφύλακα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Όλγα Κεφαλογιάννη περιγραφόταν ως η πασιονάρια της επιχείρησης.

«Καθαρά Χέρια» για τις υποκλοπές και ο γίγαντας των Ανωγείων, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής, είχε αναχθεί σε «από μηχανής Θεό» που θα έσωζε τη χώρα από την «επάρατο Δεξιά» του Μητσοτάκη.

Βεβαίως, οι «καλοί δεξιοί» δεν περιορίζονται μόνο στους εντός νυμφώνος της Νέας Δημοκρατίας: τώρα που έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες κατάρτισης των ψηφοδελτίων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα «ραντάρ» του ορισμένους αντιμητσοτακικούς δεξιούς και προβληματίζεται ποιοι και πόσοι εξ αυτών χωρούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Μην πάει το μυαλό σας μακριά: δείτε ποιους «παίζουν» τα ΣΥΡΙΖΑΪκά ΜΜΕ και θα καταλάβετε: Αντώναρος, Καραχάλιος, Κύρτσος, Σπηλιωτόπουλος και... λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις περιμένουν πώς και πώς το νεύμα του αρχηγού για να διεκδικήσουν μία δεύτερη ευκαιρία στην πολιτική κονίστρα.

Ασφαλώς, όλα τούτα ουδόλως «κουμπώνουν» με την στρατηγική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και το αφήγημα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας «από τις πρώτες εκλογές» με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όπως εξηγεί στην στήλη έμπειρος «εκλογομάγειρος» της Κουμουνδούρου, μία νέα στροφή στους «καλούς δεξιούς» θα δυσχέραινε την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την συγκρότηση κυβέρνησης.

Όμως, αυτό θα ίσχυε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όντως ελπίδες να είναι πρώτο κόμμα και να διεκδικήσει στα σοβαρά τη διακυβέρνηση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, οι σχεδιασμοί δεν έχουν ως στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης, αλλά την εφαρμογή του δόγματος «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», με το βλέμμα στραμμένο στην αμφισβήτηση της «επόμενης μέρας»...

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Ο Γιάννης Καλλιάνος με πήρε 50 τηλέφωνα, αλλά ο πατέρας του δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν

Για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θερμά συλλυπητήρια, ένας άνθρωπος έφυγε, ένας πατέρας έφυγε. Έχει κατατεθεί...

Φόρτωση άρθρων...