Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Σπίρτζης: «Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Κασσελάκης, δεν γίνεται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι κινήσεις του προκαλούν εσωστρέφεια»

Παρασκήνιο

«Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Κασσελάκης, δεν γίνεται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον «Realfm 97,8».

Όπως ανέφερε οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη προκαλούν εσωστρέφεια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ασκήσει τον ρόλο που πρέπει ως αντιπολίτευση. 

Ακόμα, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι θα ήθελε την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, όπως και μία συντεταγμένη προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη:

«Νομίζω ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως διαφορετικό. Είναι θέμα αν μπορεί αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με την εικόνα, τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση που έχει στα θέματα να παίξει τον ρόλο του, ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Το δεύτερο είναι αν θα μπορέσει να αποτελέσει είτε μόνος του είτε με συνεργασίες την εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας. Νομίζω ότι έτσι όπως είμαστε σήμερα δεν μπορεί. Και δυστυχώς δεν μπορεί και κανένα άλλο κόμμα του προοδευτικού χώρου», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Θεωρώ δηλαδή ότι η ατζέντα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που βγάζει προς τα έξω δεν είναι μια πολιτική ατζέντα, είναι μία ατζέντα κοσμικών στηλών. Ακόμα και προσπάθειες και πολλή δουλειά από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνονται, λόγω μιας εικόνας που δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Για παράδειγμα ξέρετε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψαν από το Περιφερειακό Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλία; Σας έμεινε όμως μια περιοδεία που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον σκύλο του στην Μαγνησία και οι δηλώσεις που έκανε για τον Μπέο.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτό έχει δώσει μιαν άλλη εικόνα στην κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Και κατά την γνώμη μου αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πάρα πολύ μεγάλο. Νομίζω ότι έχει χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να επανακτήσει την σοβαρότητά του.

Αυτό που οφείλει να γίνει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι να καθοριστεί μια πολιτική ατζέντα, μία ιεράρχηση των πολιτικών θεμάτων. Και αυτά δεν είναι αυτά που διαφωνούσαμε με την Νέα Αριστερά που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή δεν μπορούμε να έχουμε στην ιεράρχηση των θεμάτων μας μόνο το θέμα των δικαιωμάτων. Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία κατά την γνώμη μου έχει ξεπεράσει τα προβλήματα της αντιπολίτευσης και είναι πολύ ελπιδοφόρο το πώς αντιδρά και η νεολαία και ο αγροτικός κόσμος και ο επιστημονικός κόσμος από μόνος του, χωρίς η αντιπολίτευση να έχει μια περπατησιά που θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους.  Άρα καλό θα είναι και νομίζω ότι αυτό είναι και το νόημα του Συνεδρίου που ξεκινάει αύριο, να έχουμε μια τελείως διαφορετική πρακτική και μία πολιτική θέση και ιεράρχηση που θα δίνει ένα όραμα, μία ελπίδα στην ελληνική κοινωνία».

Στην ερώτηση αν αυτό γίνεται με τον Κασσελάκη, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε: «Αν συνεχίσει έτσι δεν γίνεται, όχι. Έγινε όλη αυτή η κρίση τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έγιναν πολύ μεγάλες συζητήσεις, βγήκε μια απόφαση χθες από την Πολιτική Γραμματεία. Δεκαεπτά μέλη συγκάλεσαν την Πολιτική Γραμματεία και όχι ο Πρόεδρος, που ήταν λάθος. Όταν γίνεται πέντε μέρες ένας χαμός και απίστευτες ώρες συζητήσεων για ζητήματα που νομίζω δεν έπρεπε να μας απασχολούν, δηλαδή θέματα που έχουν προκαλέσει εσωστρέφεια με ευθύνη του προέδρου και σήμερα το πρωί, πέντε μέρες μετά έχουμε μια συμφωνία, που θα πάει , θα γυρίσει σελίδα και θα κοιτάξουμε αυτά που πρέπει, αλλά και αυτή ανατρέπεται μέσα σε πέντε ώρες, ε νομίζω ότι η συνεχής πρόκληση εσωστρέφειας οδηγεί σε λάθος δρόμους.

Νομίζω ότι όλοι κρινόμαστε κάθε μέρα. Δεν μπορούν να ευτελίζονται και τα όργανα και το κόμμα μας συνολικά με τέτοιες διαδικασίες. Δεν μπορεί να ευτελίζονται 17 ή όσα είναι, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όταν παίρνουμε χθες το βράδυ μια απόφαση και εννοείται την ανακοινώνεις την άλλη μέρα το πρωί. Νομίζω ότι η δημοσκοπική κατάρρευση δεν καλύπτεται μέσα από δημιουργία εσωστρέφειας, και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μία πραγματικά ειλικρινής συζήτηση, για τελείως διαφορετικά πράγματα και με σεβασμό πρώτα και κύρια. Κανείς δεν θέλει την ρήξη. Την σύνθεση αναζητάμε.

Αλλά η σύνθεση προϋποθέτει σεβασμό και όχι ευτελισμό των μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Εγώ δεν συμμετέχω στην Πολιτική Γραμματεία. Έχω παραιτηθεί. Δεν έχω διάθεση να είμαι σε ένα όργανο που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς την ευθύνη, όπως έκανε ο προηγούμενος πρόεδρός μας, ο Αλέξης ο Τσίπρας, της στρατηγικής ήττας.

Εκλέχτηκε ένας νέος πρόεδρος. Νομίζω είχε όλο το χρονικό διάστημα να συνθέσει να προχωρήσει, είχε την διάθεση απ’ όλους να στηριχτεί, να πάμε παρακάτω, αλλά οι πράξεις που έκανε το τελευταίο διάστημα, το μόνο που προκαλούν είναι εσωστρέφεια. Είτε έχει γίνει με την προαναγγελία κομματικής πειθαρχίας στο νόμο για τον γάμο των ομόφυλών ζευγαριών, χωρίς να έχουμε καν στα χέρια μας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είτε έχει να κάνει με ένα ερωτηματολόγιο που είναι έξω από κάθε κανόνα δεοντολογίας και λογικής. Δεν είναι κακό να τίθενται ερωτήσεις.»

Ερωτηθείς αν έχει νόημα η συζήτηση επιστροφής του κ. Τσίπρα, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι έχει διατυπώσει την προσωπική του άποψη όταν παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας και δεν ζήτησε την επαναβεβαίωσή του στη θέση του προέδρου.

«Διαφώνησα με αυτή την πράξη και συνεχίζω και διαφωνώ. Θα ήθελα, (επιστροφή) όπως θα ήθελα, δεν έχω σταματήσει να το λέω στον δημόσιο διάλογο, να γίνουν συντεταγμένες κινήσεις συνεννόησης, προγραμματικής σύγκλισης, χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάρτηση Μητσοτάκη για το Πάσχα: Βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί, βοηθάει και στη χώνεψη

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός για το Πάσχα δίνοντας έμφαση τόσο στα έθιμα όσο όμως και στον αθλητισμό και την καλή φυσική κατάσταση. Αφού έκανε, μέσα από την ανάρτη...

Καιρίδης: Απαράδεκτη η απόφαση του Ερντογάν να κάνει τέμενος τη Μονή της Χώρας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σχολίασε την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος τη «Μονή της Χώρας» χαρακτηρίζοντας...

Φόρτωση άρθρων...