Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τα «γκάλοπ» του Πάσχα στην Ελληνική περιφέρεια, αρχές Μαΐου αλλάζουν χέρια δύο κανάλια και τι γύρευε ο Εξάρχου στο Μαξίμου  

Σε αναμονή των μηνυμάτων που θα εισπράξουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές τις μέρες του Πάσχα από τις εκλογικές τους περιφέρειες βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «γκάλοπ» το οποίο θα αξιολογηθεί από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην προσωπική επαφή  βουλευτών ή στελεχών του κόμματος απευθείας με την κοινωνία.
Για αυτό, πιθανώς, και ο ίδιος "οργώνει" με κάθε ευκαιρία την χώρα, εισπράττοντας πολιτικό "κλίμα".   
Την ίδια στιγμή, θετικά φαίνεται να λειτούργησε για την Κυβέρνηση η εικόνα του απόλυτου μπάχαλου που επικράτησε στην λήξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτιμά ο στενός κύκλος των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.            

@ «Βράζει» το σύνολο των ΣΥΡΙΖΑΙΚΩΝ ομάδων, υποομάδων και γκρουπούσκουλων που βρίσκονται απέναντι στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποπομπή του Νίκου Ξυδάκη από την διοίκηση του ραδιοσταθμού στο «Κόκκινο»  μετά από «εντολή Τσίπρα». 
Και τα όσα είπε χθες ο Φίλης ήταν απλά μια απλή πρόγευση στα όσα έπονται στην Αγίου Κωνσταντίνου. 
Στην  θέση του Ξυδάκη τοποθετήθηκε ήδη ο Λευτέρης Αρβανίτης, διευθυντής του τομέα των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει προσωρινά τα ηνία του σταθμού. Ενώ στον Νίκο Ξυδάκη φαίνεται να προτάθηκε να κατέβει ξανά ως υποψήφιος βουλευτής, αλλά ο δημοσιογράφος δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος.  
Το τοπίο της επόμενης μέρας στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει εξαιρετικά θολό, με πιο πιθανό σενάριο την πώληση της συχνότητας του σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα εγγυηθεί την διατήρηση κάποιων θέσεων εργασίας που αφορά τους σημερινούς εργαζομένους του «Κόκκινο».   

@ Στις αρχές Μαΐου θα ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία της μεταβίβασης των δύο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στο δίδυμο Μπάκου – Καυμενάκη, ή αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν οι στενοί τους συνεργάτες.
Ο έλεγχος της Deloitte θα ολοκληρωθεί πριν το   Πάσχα, το τίμημα της εξαγοράς και με τους δύο ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών έχει προσυμφωνηθεί (σύμφωνα πάντα με την πλευρά των εφοπλιστών) και αναμένεται η ολοκλήρωση κάποιων τυπικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μεταβιβασθούν οι μετοχές των τηλεοπτικών σταθμών στους νέους ιδιοκτήτες. 
Για να δούμε εάν τελικά όλα αυτά θα συμβούν και στην πράξη, και δεν θα επαναληφθούν τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με το OPEN, όταν οι ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης διέδιδαν δεξιά και αριστερά πως «βρίσκονται μια ανάσα» από τις υπογραφές με τον Ιβάν Σαββίδη και τελικά η μεταβίβαση δεν έγινε ποτέ.       

@ Στο Μέγαρο Μαξίμου μάθαμε πως βρέθηκε πριν από μερικές μέρες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΑΚΤΩΡΑ , αλλά και το πρόσωπο που κάνει «όλο το παιχνίδι» για τους Μπάκο – Καυμενάκη Αλέξανδρος Εξάρχου. 
Και για την πλήρη ενημέρωση σας, ΔΕΝ συνάντησε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά έτερο στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατοικοεδρεύει στο πρωθυπουργικό Μέγαρο…            

@ Ανάπτυξη που θα φτάσει το 3,5% για φέτος παρά την κρίση και το 2,6% το 2023 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ για το πληθωρισμό αναμένει κορύφωση για φέτος αλλά όχι πάνω από το 4,5% και στη συνέχεια υποχώρηση στο 1,3% τον επόμενο χρόνο.
Συγκεκριμένα προβλέπει για φέτος ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 3,5% η οποία θα υποχωρήσει στο 2,6% το 2023 και μεσοπρόθεσμα μέχρι και το 2027 (μετά και το τέλος των εισροών από του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης) θα «προσγειωθεί»  στο 1,2%.
Το ΔΝΤ αποδέχεται τη θετική επίδραση που θα έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και προβλέπει αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 2,6% φέτος και 3% το 2023, ενώ στη συνέχεια αναμένει υποχώρηση του ρυθμού ανόδου στο 1,8% το 2027.
Για το κρίσιμο, σε αυτή τη συγκυρία, μέγεθος του πληθωρισμού το Ταμείο προβλέπει ότι το 2022 θα δούμε την κορύφωση της ανόδου των τιμών με τον πληθωρισμό να φτάνει το 4,5% σε ετήσια βάση από το 0,6% που ήταν το 2021, με προοπτική όμως για σημαντική υποχώρηση στο 1,3% το 2023. 
Το ίδιο ανησυχητική είναι και η πρόβλεψη για την πορεία της ανεργίας, η οποία μειώνεται μεν από 15% το 2021 στο 12,9% για φέτος, αλλά δεν έχει την ίδια πορεία και το 2023 όταν το ποσοστό της αναμένεται να βρεθεί στο 12,4% σε ετήσια βάση.

@ Αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία σε συνέχεια της πολύ καλής πορείας της οικονομίας το 2021 όταν το έλλειμμα ήταν μικρότερο από 1,5% του ΑΕΠ κάνοντας πιο εύκολη την δημοσιονομική προσαρμογή του 2022. 
Τα έσοδα από φόρους για τον Μάρτιο ανήλθαν σε 3.439 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, όπως προαναφέρθηκε.
Σε επίπεδο τριμήνου τα συνολικά έσοδα έχουν υπέρβαση 1387 εκ ευρώ και σε συνδυασμό με την υστέρηση κατά 1050 εκ ευρώ στις δαπάνες το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.687 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.331 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3.413 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021

@ Με συνδυαστικές κινήσεις που βασίζονται στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας και στην επιστροφή μέρους αυτής στους μετόχους.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου, «το μέλλον της Πειραιώς διαγράφεται θετικό καθώς μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά».
Διπλασιασμό των κεφαλαίων διαχείρισης στα 12 δις. ευρώ, διπλασιασμό των εσόδων προ προβλέψεων σε 1,2 δις ευρώ, εξυπηρετούμενα δάνεια 35 δις ευρώ, περιορισμό του λειτουργικού κόστους κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, μείωση εργαζομένων σε 6.000 από 9.000, επιθετική μείωση του κόστους προς έσοδα, διανομή μερίσματος από το 2024 περιλαμβάνει το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς έως το 2025 ώστε η απόδοση της ενσώματης λογιστικής αξίας να φτάσει το 12%, ή 700 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ που έκλεισε το 2021.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς  ο οικονομικός διευθυντής, Θεόδωρος Γναρδέλης και η επικεφαλής του Επενδυτικού Τμήματος, Χρυσάνθη Μπερμπάτη παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό πλάνο επισήμαναν ότι το πλάνο θα στηριχθεί κατά ένα τρίτο στα επιτοκιακά έσοδα, ένα τρίτο στις προμήθειες από τη διαχείριση κεφαλαίων και τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και το ένα τρίτο από τον περιορισμό του κόστους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Σε δίκη τον Ιούνιο οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ο Κασιδιάρης για εξαπάτηση εκλογέων

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν στις 19 Ιουνίου οι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», όπως και ο έγκλειστος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλ...

Σιμόπουλος: «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά»

Αυτόπτης μάρτυρας στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ο βουλε...

Φόρτωση άρθρων...