Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Θα «πατήσει το κουμπί» ο Μητσοτάκης μετά την κυριαρχία στις δημοσκοπήσεις (;) και οι πρωταγωνιστές των υποκλοπών - «χορηγοί» σε ΜΜΕ

Παρασκήνιο

Και η χθεσινή δημοσκόπηση του Mega αναδεικνύει την απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο σύνολο των δημοσκοπήσεων.

Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί να μην «πατήσει το κουμπί» ο Κυριάκος και να οδηγήσει ΑΜΕΣΑ την χώρα σε εκλογές όταν «γράφει» +10% απέναντι στον Τσίπρα, αλλά να το πράξει τον καυτό Ιούλιο; Είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου η οποία όμως πολύ δύσκολα απαντάτε.
Γιατί εάν δεν πάμε Ιανουάριο – Φλεβάρη σε εκλογές είναι βέβαιο πως θα συνωστιζόμαστε το κατακαλόκαιρο με τις σαγιονάρες στα εκλογικά τμήματα… 

@ Ο πιο μεγάλος εφιάλτης πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ (και το ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως) είναι τα ΘΗΡΙΩΔΗ ποσοστά που συγκεντρώνει η επιθυμία της κοινής γνώμης για ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ Κυβέρνηση. Και αναφερόμαστε σε μια χώρα, που η «καραμέλα» της απλής αναλογικής και του σχηματισμού Κυβερνήσεων συνεργασίας πάντα κυριαρχούσαν – παρότι στην πράξη αυτή επετεύχθη ελάχιστες φορές.
Είναι προφανές όσο και αυτονόητο πως μετά από δέκα και πλέον χρόνια κρίσης η κοινωνία απαιτεί ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ και ΣΤΘΕΡΟΤΗΤΑ.

@ Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην δημοσιογραφική πιάτσα εμφανίζουν ΜΜΕ που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση των «αποκαλύψεων» για τις υποκλοπές, να έχουν εισπράξει το 2017, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πολύ μεγάλα ποσά διαφήμισης, από ιδιωτική εταιρεία στην οποία συμμετέχει κεντρικό πρόσωπο της σημερινής υπόθεσης. 
Ήταν προφανώς τότε που ο συγκεκριμένος (και διαχρονικός) προμηθευτής του Δημοσίου, επιχειρούσε να προσεγγίσει το «βαθύ σύστημα» του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που το πέτυχε, αφού πήρε τελικά «δουλειές» από το Κράτος…

@ Τον αγώνα για να αποτραπεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. 
Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συναντήθηκε με τις διοικήσεις των τραπεζών και έθεσε τα αιτήματα της Κυβέρνησης, ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και των αναγκών της οικονομίας.
Η πίεση στις τράπεζες, έχει στόχο να αποτραπεί ένα απότομο "φρενάρισμα" στην οικονομική δραστηριότητα μέσα στο 2023, με άλλα λόγια και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η ιδιωτική κατανάλωση και η αυξητική τάση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, από τις οποίες περιμένει το ΥΠΟΙΚ να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023. 
Το ίδιο σημαντικό για το υπουργείο Οικονομικών αλλά και για το σύνολο της Κυβέρνησης, είναι να μη σταματήσει η τάση μείωσης των κόκκινων δανείων με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα γεννήσει η τρέχουσα χρήση. Ακόμη και τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και έχουν "κοκκινήσει" και πάλι, θα πρέπει να "θεραπευτούν" με νέες πιο γενναίες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

@ Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια είναι πως το τοξικό κλίμα που κυριαρχεί  θα μπορούσε να φέρει σύντομα πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο χειμώνα.
Μολονότι θεωρούν ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού προβλέπει εκλογές την άνοιξη του 2023, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν την πιθανότητα να αναζητήσει «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στις εκλογές.
Το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων οδηγεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να θέτει σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα το κόμμα,  με στόχο το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και η ομάδα έμπειρων στελεχών, που τον πλαισιώνει, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα, ώστε στη συνέχεια να δοθεί στα χέρια της Κεντρικής Επιτροπής για την τελική έγκριση.

@ Θέμα έχει ο Νίκος Παππάς. Κι αυτό διότι έχει υποσχεθεί σε... δύο συνομιλητές του ότι θα «κατέβουν» ως «δισταυρία» στις εκλογές: ο Παππάς «σπρώχνει» τον Γιάννη Μαντζουράνη και θεωρείται βέβαιο ότι θα τον στηρίξει για να εκλεγεί «ψηλά». Συν τοις άλλοις, ο Μαντζουράνης εδώ και καιρό «πλασάρεται» μεταξύ των πολύ σκληρών «προεδρικών», περπατώντας στο πολύπλοκο ΣΥΡΙΖΑϊκό εσωκομματικό σκηνικό χέρι-χέρι με τον Νίκο Παππά. Το θέμα είναι ότι στο άλλο... χέρι, βρίσκεται ο Γιάννης Μουζάλας: ο πρώην υπουργός, που θεωρείται γενικά «αδύναμος κρίκος» στα Νότια, έχει στηρίξει τις ελπίδες της επανεκλογής του στην στήριξη του Νίκου Παππά –μάλιστα, οι δυο τους έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν κοινές εμφανίσεις σε καφετέριες και πλατείες της περιφέρειάς τους, περιοδεύοντας μεταξύ Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Αργυρούπολης κ.α. Κατά συνέπεια, τώρα ο Παππάς καλείται να επιλέξει με ποιον εκ των δύο θα συγκροτήσει εκλογική συμμαχία. Πάντως, επειδή τώρα ξεκινά και το Ειδικό Δικαστήριο, τουλάχιστον ο Μαντζουράνης αλλά εν μέρει και ο Μουζάλας θα έπρεπε να ξέρουν ότι σε 6 μήνες από τώρα, μπορεί να μην είναι τόσο καλό για κάποιον πολιτευτή να θεάται στην εκλογική του περιφέρεια «αγκαζέ» με τον Νίκο Παππά...

@ Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο  η μεγάλη ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, με την αύξηση σε διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με πέρσι τον ίδιο μήνα, να φτάνει το 32,8%. 
Όπως δείχνουν επίσης στοιχεία της εταιρείας AirDNA, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις αγγίζει το 28,6%.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την AirDNA η χώρα μας το καλοκαίρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 61,8% στην ζήτηση σε σύγκριση με πέρσι, ενώ ξεχώρισε και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αύξησαν τις διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019, με ποσοστό 24,1%, ερχόμενη δεύτερη (πρώτη η Γερμανία με ποσοστό 24,8% και τρίτη η Γαλλία με 21,9% ανάμεσα σε 20 χώρες της Ευρώπης).

@ Στα 16,73 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος στο λιανεμπόριο το τρίτο τρίμηνο του 2022 σημειώνοντας αύξηση 12,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παίρνοντας ώθηση ιδίως από το εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών (+53,3%), αλλά και από το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (+43,7%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μόνη δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο ήταν το λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα (- 1,4%).
Η υψηλή κερδοφορία του γ΄ τριμήνου για την HELLENIQ ENERGY με την επίτευξη καθαρών κερδών, ύψους 381 εκατ. ευρώ, φέρνουν διπλό δώρο για μετόχους και καταναλωτές. Η διοίκηση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας αποφάσισε τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,095 ευρώ ανά μετοχή, ενώ παράλληλα, έδωσε παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, με τιμή 0,075 ευρώ ανά λίτρο στην αντλία. Η επιδότηση αφορά στις εταιρίες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Ο όμιλος ισχυροποίησε τα μεγέθη του και κλείνει με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο μία από τις καλύτερες χρονιές. Η ισχυρή λειτουργική απόδοση αντικατοπτρίζει κυρίως τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον αλλά και τη βελτιωμένη λειτουργία των διαφόρων εταιρειών του Ομίλου. Ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης εξέφρασε την ικανοποίηση της διοίκησης για τα αναμφισβήτητα πολύ θετικά μεγέθη, ενώ διαβεβαίωσε ότι με τις επενδύσεις που δρομολογούνται, ο όμιλος θα καταστεί "πράσινος", αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο μέλλον. 

@ Για πολύ οριακές ισορροπίες στην αγορά φυσικού αερίου έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρώτης «έξυπνης πόλης» στην Ελλάδα στα Ασπρα Σπίτια στη Βοιωτία. O ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου που ο καιρός σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παραμείνει ήπιος, δεν θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις. Μετέφερε εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για ένα νέο μεγάλο «μπουμ» την άνοιξη, όταν τον Μάρτιο θα έχουν μειωθεί τα αποθέματα λόγω του χειμώνα και θα πρέπει να αρχίσει το γέμισμα των αποθηκών για τον επόμενο χειμώνα.
Σχολιάζοντας την πρόταση της Ε.Ε. για πλαφόν στα 275 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει προ διμήνου, ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μια «χρυσή τιμή» που θα είναι χαμηλή αλλά θα προσελκύει φορτία LNG στην Ευρώπη. Ειδικότερα για το ύψος του πλαφόν σχολίασε ότι τιμή 275 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο σημαίνει 600 ευρώ/μεγαβατώρα στο ρεύμα. Από την άλλη, μια τιμή στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο σημαίνει ότι μπορεί να μην ξαναδούμε φορτίο LNG στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Στίγκας για το «μπλόκο» στους «Σπαρτιάτες»: Επειδή το είπε ο Άρειος Πάγος είναι θέσφατο; Δεν είμαι αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη

Το κόμμα των Σπαρτιατών δεν θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου και αυτό γιατί ο πραγματικός αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος θεωρείται ο καταδικασμ...

Φόρτωση άρθρων...