Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Τι συμβαίνει με τον φιλελεύθερο Κασσελάκη και ποιο αποτέλεσμα-έκπληξη προκύπτει από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν είναι Εθνικές Εκλογές, αλλά τα συμπεράσματα που προκύπτουν δείχνουν μια τάση για το ποιοι κέρδισαν ή έχασαν κατά τον πρώτο και πιο αντιπροσωπευτικό γύρο.

Όταν τα συμπεράσματα προκύπτουν από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικού επί των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, τότε το πράγμα γίνεται πολύ... γαργαλιστικό. Αν μάλιστα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζει ως συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα πολύ χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μιλάμε για... σκανδαλιάρικα πράγματα. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη τρικλοποδιά στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αν και λίγες ημέρες στην αρχηγία του κόμματος, δεν έφερε φρεσκάδα και δεν συγκίνησε το εκλογικό σώμα, τουλάχιστον σε επίπεδο επιλογών στις Περιφερειακές Εκλογές, οι οποίες έχουν εξόχως πολιτικό ενδιαφέρον.
Η ανάλυση του εκλογολόγου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ και ειδικού αναλυτή εκλογών και δημοσκοπήσεων της Κουμουνδούρου, σε συνδυασμό με το... ξεγύμνωμα των ακραίων νεοφιλελεύθερων θέσεων του Στέφανου Κασσελάκη από την "Εφημερίδα των Συντακτών", για άρθρα του στον "Εθνικό Κήρυκα", δείχνουν ότι τα χειρότερα για το κόμμα της αξιωματικής αντιποιλίτευσης είναι μπροστά. Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά:

Ο Κώστας Πουλάκης του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη, τα αποτελέσματα προσομοίωσης για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επί της ουσίας, είπε με... τρόπο στον νιόπαντρο αρχηγό, ότι έκανες πολύ κακή αρχή και ανάλογη θα είναι η συνέχεια! Ένας λόγος παραπάνω δηλαδή για να την κάνει... μπραφ και να πάει στη Νέα Υόρκη, ώστε να ξεχάσει τον πόνο του, ερχόμενος εις γάμου κοινωνίαν με τον Τάιλερ!

Τι πραγματικά έγινε στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου η συμμετοχή έφτασε στο μάξιμουμ, λόγω των Περιφερειακών εκλογών και του ενδιαφέροντος για τους υποψηφίους στους δήμους όλης της χώρας; 

Σύμφωνα με τα... κακά μαντάτα που μετέφερε στον Στέφανο, ο Κώστας Πουλάκης, η Νέα Δημοκρατία με βάση τις Περιφερειακές εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 49,3%, δηλαδή 8,8 μονάδες υψηλότερα από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και 0,9% υψηλότερα από τις αντίστοιχες Περιφερειακές του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ (πάντα κατά Πουλάκη), έλαβε ποσοστό 12,7%, δηλαδή 5,2 μονάδες χαμηλότερα από τις εθνικές εκλογές και 6,3 μονάδες χαμηλότερα από τις Περιφερειακές του 2019, όπου άρχισε η κατρακύλα και επιβεβαιώθηκε με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του ιδίου έτους. 

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 12,4%, δηλαδή μισή μονάδα πάνω από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και 0,3 μονάδες χαμηλότερα από τις Περιφερειακές εκλογές του 2019. Εκτός της Νέας Δημοκρατίας, κερδισμένο βγαίνει και το ΚΚΕ, το οποίο στις Περιφερειακές εκλογές έλαβε ποσοστό 10%, αυξημένο κατά 2,3 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές του Ιουνίου και 3,2 μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες Περιφερειακές του 2019.

Σύμφωνα με τον εκλογολόγο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, χονδρικά, κέρδισε σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 265.000 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 317.000, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 22.000 και το ΚΚΕ κέρδισε 82.000 ψηφοφόρους. Και ο κύριος Πουλάκης, το πάει ακόμη παραπέρα, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στις Περιφερειακές εκλογές 3,5 μονάδες προς το ΚΚΕ και άλλους αριστερούς συνδυασμούς και 1,5 μονάδες προς το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλο μας λέει ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ; Η μετακίνηση ψηφοφόρων από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο σε άλλους συνδυασμούς, δείχνει τη μεγάλη ρευστότητα της ψήφου , αλλά και το αδυνάτισμα των κομματικών ταυτίσεων και δομών, ενώ η ψήφος πλέον καθίσταται περισσότερο τακτική και λιγότερο ιδεολογική. Επιπλέον, η αποχή συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά από το 1974 και μετά, κάτι που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας, ενώ πρώτα απ’ όλους πλήττει τον προοδευτικό χώρο. Ως προς το αποτέλεσμα του β΄ γύρου, ο κ. Πουλάκης επισημαίνει ότι ο βαθμός συσπείρωσης του κεντροαριστερού χώρου, θα φανεί στις δημοσκοπήσεις μετά από 2-3 μήνες, αν ήταν συγκυριακό φαινόμενο. Σκέτο... φαρμάκι τα αποτελέσματα για τον Κασσελάκη!

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ρομαντικοί Αριστεροί και Αντι-Κασσελακικοί θέλουν να πλήξουν το προφίλ του και να τον αμφισβητήσουν ευθέως, με την ελπίδα ότι από... φιλότιμο στο τέλος θα παραιτηθεί! Ούτε τις πρώτες ώρες του γάμου δεν τον άφησαν τον άνθρωπο να χαρεί! Βγήκε η "Εφημερίδα των Συντακτών" και έβγαλε στη φόρα παλαιά άρθρα του Κασσελάκη στον "Εθνικό Κήρυκα", όταν ήταν 24 ετών. Και τι δεν λέει το παλικάρι σε αυτά. Αφού έπινε νερό στο όνομα του πρώην Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν (1980-1988) με τα "Reaganeconomics", θεωρούσε ευλογία τη συγκρότηση συγκυβέρνησης μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έβγαζε... αφρούς ζητώντας μειώσεις των μισθών, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και όχι 15.000 που έγιναν επί συγκυβέρνησης (και αυτούς τους... έκρυψαν σε άλλες θέσεις εντός του δημόσιου τομέα), καθώς και ιδιωτικά πανεπιστήμια! "Κερασάκι στην τούρτα" ήταν η άποψη του ότι ο Τσίπρας είναι ίδιος ο Τραμπ! Προφανώς αυτό δεν είναι καθόλου καλό...

Ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε από τη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι δεν... θυμόταν τι έγραφα στα 24 χρόνια του και έτσι το έκανε ακόμη χειρότερο! Να έχεις αρχηγό ενός αριστερού κόμματος έναν ο οποίος ζει χλιδάτα και πρεσβεύει ότι πιο νεοφιλελεύθερο κυκλοφορεί στον πλανήτη, αυτό συνιστά τη μέγιστη τρολιά κατά του ΣΥΡΙΖΑ! Η ντροπή στους Αντι-Κασσελακικούς και ευαίσθητους Συριζαίους περισσεύει. Δεν περίμεναν τέτοια ξεφτίλα, από έναν που θαύμαζε τον Μητσοτάκη, αλλά κατέβηκε στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για να εκπροσωπήσει τους απόδημους και στη συνέχεια ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και βρέθηκε αρχηγός αριστερού κόμματος, περιστοιχισμένος από τον Πολάκη! Εδώ "κολλάει" το γνωστό "δεν περιγράφω άλλο"... Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σύντροφοι του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τον... γουστάρουν και θέλουν να τον διώξουν, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τον... ξεβρακώσουν!

Η χαμηλή δημοφιλία του Κασσελάκη που υποτίθεται ότι φέρνει το φρέσκο συμβαδίζει μό τη... βίαιη εισβολή στην εγχώρια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, των προσωπικών του επιλογών. Η... περιφορά του συντρόφου του Τάιλερ, σαν να είναι... εικόνα αγίου, δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα για τον Στέφανο αποτελέσματα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να λειτουργεί ως πολιτικό "τρολ" και θέλει να σπάσει ακόμη περισσότερο τα νεύρα των συντρόφων του με τις επιλογές του, αλλά ταυτόχρονα, κλείνει τα αυτιά του σε ό,τι μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητα του με τον νέο σύντροφο του στη ζωή...

Από την άλλη, η σιωπή του Τσίπρα για την εικόνα διάλυσης στο κόμμα που μέχρι πριν από κάτι εβδομάδες ήταν αρχηγός, δείχνει τον υποχθόνιο χαρακτήρα του. Σαν να του αρέσουν όλα αυτά. Δείχνει σαν να έχει βάλει μπροστά τον Κασσελάκη να καθαρίσει το κόμμα από τα βαρίδια που τον περιτριγύριζαν τόσα χρόνια και όταν το κόμμα θα τείνει προς την πλήρη εξαϋλωση, θα έρθει ως "από μηχανής θεός" για να... ξαναστήσει το μαγαζί. Μόνο που τότε δεν θα έχει όλους αυτούς που ήταν βαρίδια και κυρίως δεν θα μπορεί και η Αχτσιόγλου να λειτουργήσει ως εν δυνάμει αρχηγός, αφού κρίθηκε και δεν πέτυχε τον στόχο της.

Έτσι, θα μείνουν ο Κασσελάκης, ο Πολάκης, η Τζάκρη, η Αυγέρη και κάτι τσανακογλείφτες που δεν μπορούν να σκεφτούν τι θα κάνουν στη ζωή τους χωρίς τα χιλιάδες ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τον Κασσελάκη μπροστά, είτε στη συνέχεια με τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό πείραμα, στο οποίο συμμετέχουν τυχοδιώκτες, γελοίοι, τυχάρπαστοι και "τρολ".

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για τρίτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, κάτι που θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους τελευταίους που θα έχουν απομείνει. Νωρίτερα, θα έχουν... πηδήξει από το καράβι, όλοι οι Αντι-Κασσελακικοί. Κλειδί θα είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέσα στο Νοέμβριο, καθώς δεν μπορούν να περιμένουν οι "Ομπρελίστας" και λοιποί... πικραμένοι το Συνέδριο που θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Τότε θα είναι πάρα πολύ αργά γι' αυτούς και δεν θα έχουν έξοδο διαφυγής. Αυτήν θα την αναζητήσουν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, αλλά είναι πολύ πιθανό το εγχείρημα τους να έχει την τύχη του Λαφαζάνη και του Βαρουφάκη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Φόρτωση άρθρων...