Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον Ανασχηματισμό και τον Εκλογικό Νόμο και τι αποκαλύπτουν τα γκάλοπ  για την πραγματική δύναμη των κομμάτων 

Παρασκήνιο

Το Αυγουστιάτικο δημοσιογραφικό «στόρι» είναι ήδη ο Ανασχηματισμός, μετά και το οριστικό τέλος στα πρόωρα εκλογικά σενάρια που έβαλε ο πρωθυπουργός. Και ενώ μέχρι την περασμένη βδομάδα, υπήρχε φημολογία μέχρι και για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σήμερα η εικόνα είναι παντελώς διαφορετική. 
Αφού φαίνεται πως πλέον ο πρωθυπουργός, όπως έπραξε και με τις εκλογές, ΔΕΝ θα προχωρήσει σε ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ κινήσεις σε ότι έχει να κάνει με το Κυβερνητικό σχήμα.

Αυτό αποκάλυψε και το βράδυ της Κυριακής στην Δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου. 

Η σκέψη που επικρατεί αυτή την στιγμή στο στενό κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ένας ΔΟΜΙΚΟΣ Ανασχηματισμός, 7 ή 8 μήνες πριν τις κάλπες, είναι  ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αφού θα κυριαρχούσαν οι γκρίνιες και οι εσωκομματικές αντιδράσεις, όσων έμεναν "απέξω"   αφήστε που ένας νέος υπουργός ή υφυπουργός θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες να ενημερωθεί για τα νέα του καθήκοντα. Και όλα αυτά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Εξυπακούεται πάντως πως ο πρωθυπουργός είναι ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ από την χαμηλή αποδοτικότητα κάποιων κορυφαίων υπουργών και υπό άλλες συνθήκες θα τους έστελνε σπίτι τους… 

@ Η εικόνα πάντως είναι διαφορετική σε ότι έχει να κάνει με τον εκλογικό νόμο (της β΄ Κυριακής), αφού υπάρχει σειρά εισηγήσεων στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην αλλαγή του, επαναφέροντας (τουλάχιστον) τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές του 2019. Μάλιστα κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πως πρέπει να «κατέβουν» περαιτέρω τα όρια της αυτοδυναμίας εκεί πέριξ στο 35%, έτσι ώστε να «κλειδώσει» η δεύτερη τετραετία για ην Νέα Δημοκρατία.     
Ο Μητσοτάκης πάντως αρνείται – μέχρι στιγμής – να συμμετάσχει σε κουβέντες  αλλαγής του εκλογικού νόμου…

@ Το χθεσινό γκάλοπ πάντως της Marc για το Πρώτο Θέμα, ενισχύει τις παραπάνω αναλύσεις αφού η Νέα Δημοκρατία κινείται σταθερά πάνω από το 35% αλλά και κάτω από το 38% που απαιτεί ο υπάρχων εκλογικό νόμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει μια μικρή βελτίωση στα ποσοστά του, παραμένει σε περίπου διψήφια απόσταση από την ΝΔ, και είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψει αυτή την διαφορά στους επόμενους μήνες.
Τέλος το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως οφείλει να επαναξιολογήσει την στρατηγική του, σε ότι έχει να κάνει κυρίως με την στάση του στις μετεκλογικές συνεργασίες, γιατί αυτό που αποτυπώνουν οι μετρήσεις είναι τάσεις αποσυσπείρωσης. 

@ Είναι δεδομένη η επιθυμία Τσίπρα να οδηγήσει σε «τιμητική αποστράτευση» την «παλιά φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βρεθεί μετά τις εκλογές με μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα έχει... λιγότερους αμφισβητίες. Ωστόσο, η λεγόμενη «ιστορική ηγεσία» του κόμματος επιμένει και φαίνεται ότι θα επιβάλει την εκ νέου συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια. Για παράδειγμα, ο 71χρονος Νίκος Βούτσης έχει ήδη αφήσει να διαρρεύσει ότι «θα είναι για τελευταία φορά υποψήφιος» στην Α’ Αθηνών –πράγμα που σημαίνει ότι... ποιος ζει και ποιος πεθαίνει για τέσσερα χρόνια μετά. Επίσης, η κινητικότητα του 74χρονου Γιάννη Δραγασάκη και το ότι βρισκόταν στην πρώτη σειρά προχθές στην ομιλία Τσίπρα στο Περιστέρι, σηματοδοτεί την πρόθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να... μην κρεμάσει τα πολιτικά του παπούτσια. Και καλά με τους εβδομηντάρηδες: την ίδια πρόθεση, όμως, έχουν και οι... ογδοντάρηδες, αφού η στήλη πληροφορείται πως τη βούλησή του να συνεχίσει να... προσφέρει στα κοινά και την Αριστερά έχει διαμηνύσει προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Καίτοι ο Φλαμπουράρης έχει συμπληρώσει τα 83 και διάγει αισίως το 84ο έτος της ηλικίας του, δεν λέει να το βάλει κάτω –«ο Μπάιντεν έχει άλλα δύο χρόνια θητείας, είναι ήδη 79 και θέλει να είναι υποψήφιος και το 2024», λένε διάφοροι συνομιλητές του. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα ο Φλαμπουράρης φέρεται να έχει επισημάνει στον Αλέξη Τσίπρα ότι εφόσον οι Δραγασάκης και Βούτσης επιμένουν, τότε ουδείς δικαιούται να «κόψει» τον ίδιο. Υπάρχει, βέβαια, μία διαφορά: εκείνοι βγαίνουν με σταυρό, δεν διορίζονται μέσω του Επικρατείας. 

@ Άνω-κάτω έκανε την Περιφέρεια Αττικής η υποψηφιότητα της Σοφίας Ζαχαράκη η οποία μόνο αμελητέα δεν είναι. Και θα εξηγήσουμε γιατί.
Στη συγκεκριμένη περιφέρεια η ΝΔ εκλέγει τέσσερις βουλευτές, Γεωργία Μαρτίνου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου. Ωστόσο με την απλή αναλογική στην πρώτη Κυριακή η ΝΔ θα χάσει μια έδρα.
Εκτός όμως από την υφυπουργό Τουρισμού υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα εδώ και καιρό και μάλιστα έχει κλείσει και συμμαχίες με δημάρχους της περιοχής…
Η κ. Μαρτίνου δεν χτυπιέται. Την ίδια στιγμή λέγεται ότι ο Μάκης Βορίδης, παλαιός παίχτης της περιοχής έχει καλές σχέσεις με τη Ζαχαράκη.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η Περιφέρεια αττικής είναι σκέτο ναρκοπέδιο για τους υποψηφίους της ΝΔ.

@ Τελικά «στράβωσε» η υποψηφιότητα του Νίκου Ξυδάκη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός ο οποίος αποχώρησε από τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», το τελευταίο διάστημα ήταν σε ανοικτή γραμμή με την Κουμουνδούρου για την επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι πήγαιναν καλά μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του, για να κλειδώσει και τυπικά η υποψηφιότητα του, αίφνης το κλίμα άλλαξε.
Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ξυδάκης επαναλαμβάνει ότι δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ…

@ Ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για στασιμοπληθωρισμό και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα διατηρηθούν ισχυροί, λόγω του τουριστικού ρεύματος. Αλλά και το 2023, ακόμη και με βάση ένα πολύ κακό σενάριο, η χώρα μπορεί να σταθεί όρθια, με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

@ Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο τουρισμός μπορεί να καταρρίψει και το ρεκόρ του 2019, οπότε στην κυβέρνηση κάνουν τέτοιου είδους υπολογισμούς, σε σχέση με τα επιπλέον χρήματα που θα μαζευτούν στο... πουγκί.  Φαίνεται ότι οι τουριστικές εισπράξεις θα είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο τρίτο τρίμηνο. Όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνει ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να δοθούν και νέες ενισχύσεις στους πολίτες, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ήδη τα λεφτά στο ταμείο. Απλά, οι φόβοι για εκτροχιασμό των εξελίξεων τον προσεχή χειμώνα, αναγκάζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να είναι πιο φειδωλά στις δηλώσεις τους. Όσο για τα μέτρα που πρόκειται να εξαγγελθούν πέραν των όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, μάλλον θα περιμένουμε τον Σεπτέμβριο τον Μητσοτάκη, να τα ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση MRB: Ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία, παλεύουν για τη δεύτερη θέση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (κάρτες)

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα στην Τουρκία. Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντ...

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Φόρτωση άρθρων...