Κυριακή
05 Μαΐου 2024

To εκλογικό colpo grosso της «εξωκοινοβουλευτικής» Δεξιάς, ποιος ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ υποψήφιος ζήτησε την στήριξη του Τσίπρα, και το δίλημμα Ανδρουλάκη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης 

Παρασκήνιο

Αν και μπροστά μας έχουμε την εκλογική μάχη της 21ης Μαίου, τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και οι συνασπισμοί προσώπων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και «κόπηκαν» προχθές από τον Άρειο Πάγο, ξεκίνησαν ήδη πάλι τις επαφές και τις συζητήσεις.
Αυτή την φορά ο στόχος είναι να υπάρξει ένα «modus vivendi» (άτυπη συμφωνία) για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτή της 2ας Ιουλίου, ακόμα και μεταξύ προσώπων που είχαν αλληλο…σφαχθεί δημοσίως λίγες μέρες πριν.
Ο λόγος για τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, τον Νίκο Νικολόπουλο, την Αφροδίτη Λατινοπούλου, τον Κώστα Μπογδάνο αλλά και τον δικαστικό Κανελλόπουλο του ΕΑΝ εφόσον δεν μπει στην Βουλή στις πρώτες κάλπες. Για τον Κασιδιάρη δεν βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά, αφού δεν συμφωνούν όλοι οι παραπάνω να συμμετέχει στην κίνηση ο επικεφαλής των «Ελλήνων». 

@ Κάποιες πληροφορίες μάλιστα εμφανίζουν πασίγνωστο επιχειρηματία, με μεγάλη όσο και «αιρετική» δραστηριότητα στα social media, να ενισχύει αυτή την πρωτοβουλία. Αντιθέτως κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται, πως ο γνωστός… αθυρόστομος - συν τοις άλλοις - επιχειρηματίας, τους διαλόστειλε γιατί απέτυχαν να τα βρουν μεταξύ τους στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και δεν έχει ουδεμία πλέον εμπλοκή με την υπόθεση αυτή. 
Οψόμεθα εις Φιλίππους…     

@ Πολλές εισηγήσεις δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις δύο τελευταίες προεκλογικές εκδηλώσεις της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Κάποιοι σύμβουλοι του, νεόκοποι για την αλήθεια, λένε στον Πρωθυπουργό  να ξεφύγει από το παραδοσιακό μοντέλο των ανοικτών συγκεντρώσεων και να επιλέξει κάτι πιο πρωτοποριακό, το οποίο, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει και απήχηση στους νέους.
Άλλοι, ωστόσο, προβληματίζονται, γιατί όπως υποστηρίζουν , οι εκλογές με απλή αναλογική είναι περίεργη εξίσωση και αν πάει κάτι στραβά, τότε όλη η επιχείρηση μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Οι παλαιότεροι πάντως προβλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει τη σίγουρη  παραδοσιακή συνταγή.
Μία μεγάλη συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα και η τελευταία στην Αθήνα.

@ Προφανώς και το να στηριχθεί έναντι άλλων ένας υποψήφιος με σταυρό σε κάποια περιφέρεια δεν είναι και το συνηθέστερο. Κι όμως, η στήλη πληροφορείται ότι σε τέτοια συμφωνία κατέληξε με την Κουμουνδούρου ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τα πρόφατα δημοσιεύματα για την βίλα του στην Πάρο, μετρά τις πληγές του στο πολιτικό του προφίλ, φοβάται για τα χειρότερα. Βλέπετε, το να κατεβαίνεις ως «φίλος του λαού» στη Β’ Πειραιά του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και να αποκαλύπτεται ότι έχεις βίλα που νοικιάζεις με ιλιγγιώδη ποσά κάθε βράδυ, προφανώς δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να εκλεγείς στην εν λόγω περιφέρεια. Ο Ραγκούσης, λοιπόν, ζήτησε προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα στήριξη, επικαλούμενος ότι υφίσταται προσωπική επίθεση για «λογαριασμό όλου του ΣΥΡΙΖΑ», όπως λένε συνομιλητές του. Η στήλη δεν γνωρίζει κατά πόσον πείστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μια «γραμμή» στα φίλια ΜΜΕ να τον στηρίξουν και να τον έχουν στον προγραμματισμό τους για εμφανίσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τις κάλπες, δόθηκε. Περιττό να αναφερθεί ότι αυτό ουδόλως άρεσε στους συνυποψηφίους του...

@ Οι βουλευτές που κατεβαίνουν σε μεγάλες, πολυεδρικές περιφέρειες είθισται να απευθύνονται σε όλους τους ψηφοφόρους, καθώς χρειάζονται σταυρούς από πολίτες όλων των ηλικιών, των κοινωνικών τάξεων και των πολιτικών προελεύσεων. Όμως, κάποιοι γνωρίζουν ήδη πού πρέπει να στοχεύσουν: στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που από το 2012 ως σήμερα έχουν «μετοικήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος, φυσικά, για τους Στέφανο Τζουμάκα και Γιάννη Μαντζουράνη, για τους οποίους η στήλη έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν τον σκληρό ανταγωνισμό στον οποίο έχουν εμπλακεί. Βλέπετε, διεκδικούν και οι δύο τους ίδιους ψηφοφόρους στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών και ο ένας έχει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις του άλλου. Μεταξύ τους, μάλιστα, η ατμόσφαιρα «μυρίζει» μπαρούτι και, όπως λέει στην στήλη καλά ενημερωμένη πηγή της στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν φόβοι πως είναι θέμα (ελάχιστου) χρόνου να «σκάσει» και δημοσίως αυτή η υπόγεια βεντέτα που εκτυλίσσεται μεταξύ πρώην ΠΑΣΟΚων στα... Νότια Προάστια. 

@ Οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι μια από τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για να μπει σε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ισχυρό διψήφιο ποσοστό στην πρώτη Κυριακή - ο πήχης μπαίνει από το 12% και πάνω - ενώ η τρίτη αφορά τη συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τους υπουργούς κρίσιμων υπουργείων που θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. 
Σε γενικές γραμμές,  στρατηγική Ανδρουλάκη υπηρετεί το αφήγημα του τρίτου δρόμου – πόλου και έχει να κάνει με την επιλογή που διαφέρει από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ  που στις επικείμενες εθνικές εκλογές έχουν ένα στόχο, «να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας», όπως συχνά-πυκνά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. 
Ένα αφήγημα με το βλέμμα στραμμένο στους 500.000 νέους που θα ψηφίσουν στις εκλογές και στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, που κινείται από 11% μέχρι 15%.

@ Επτά μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει θολό, όσον αφορά τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει το κόμμα στην Θεσσαλονίκη.
Αυτή τη στιγµή, στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται δύο επιλογές: Ο πρώην αντιδήµαρχος επί διοίκησης Μπουτάρη Σπύρος Πέγκας και ο πρώην διευθυντής του Ευάγγελου Βενιζέλου Στέλιος Αγγελούδης.
Ο μεν πρώτος ανήκει στο λεγόμενο «προεδρικό» στρατόπεδο και στήριξε με θέρμη την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ο δεύτερος  βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αντιπαλότητα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Το δίλημμα πλέον για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι μεγάλο. Να δώσει το χρίσμα στον εκλεκτό του ή να δώσει τόπο στην οργή και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη; 

@ Ένα είδος …κριτικής αρχίζει να αχνοφαίνεται – κυρίως στα social media – για τις «αιρετικές» δημόσιες εμφανίσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα. Ίσως γιατί το ΚΚΕ εχει αρχίσει να τσιμπάει στις δημοσκοπήσεις.
Οι …βολές προέρχονται από χώρους ανταγωνιστικούς στο ΚΚΕ την προεκλογική περίοδο.
Μετά τα γαλλικά στην συγκέντρωση στο Παρίσι άλλωστε ήρθε και η εμφάνιση του γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ναταλία Γερμανού. 
Έτσι φαίνεται πως κάποιοι εντόπισαν πως αυτό που αρχικά φαίνονταν «συμπαθητικό» ίσως αποδειχθεί εκλογικά επικίνδυνο, καθώς τα αισθητικά «ανοίγματα» του Δ.Κουτσούμπα προσπορίζουν ψήφους.

@ Καλό ήταν το... πανηγύρι με τα επιδόματα και τις επιδοτήσεις που δόθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια με αφορμή την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Ό,τι... χαρήκαμε, χαρήκαμε. Το πρόβλημα από δω και πέρα είναι ότι δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις και ταυτόχρονα, οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρεί. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνουν τα εύσημα στην Ελλάδα για τα επιτεύγματα στην οικονομία (στους αριθμούς φυσικά...), αλλά επισημαίνουν ότι πρέπει να σφίξουμε από του χρόνου το ζωνάρι και το Κράτος να σταματήσει να είναι... κιμπάρης, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να απειλείται από το υψηλό δημόσιο χρέος. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ εκφράζεται μάλιστα η έκπληξη για τη θεαματική μείωση του χρέους, η οποία μάλιστα συμβάδισε με τη μείωση φόρων το 2021 και το 2022. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ωστόσο, είναι πολύ υψηλό και πρέπει την επόμενη χρονιά, να επιστρέψουμε στις παλαιότερες... καλές εποχές της λιτότητας. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση. 

@ Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατήρησε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Απρίλιο, με μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 22% ενώ η εταιρεία ήταν πρώτη επίσης το πρώτο τετράμηνο, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 22% επίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αθροιστική αξία των συναλλαγών της εταιρείας τον προηγούμενο μήνα, ανήλθε σε 549,16 εκ.ευρώ και το μερίδιο αγοράς διαμορφώθηκε στο 21,81%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 14,81% και στην τρίτη θέση, η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 13,71%.
Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ κατέκτησε το 2022 την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών  για τέταρτη συνεχή χρονιά, με μερίδιο που υπερέβη το 23% ενώ ηγείται της αγοράς σταθερά από το 2019 και ενισχύει κάθε χρόνο το μερίδιό της, παραμένοντας η βασική επιλογή των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

@ Ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κάθε φορά που «οι τιμές εκτοξεύονται» με κάλυψη του κόστους από τα κονδύλια της ΕΕ ή τα κράτη-μέλη ζήτησε ο πρόεδρος της Eurometaux και CEO/Chairman της MYTILINEOS Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο Politico, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. 
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για το Critical Raw Materials Act, το οποίο αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της προμήθειας βασικών υλών που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς βάζει στο επίκεντρο «πολιτικές υπέρ της βιομηχανίας». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η πρόταση δεν προσφέρει άμεση ανακούφιση στις βιομηχανίες εξόρυξης, διύλισης και παραγωγής. «Πολλές από αυτές τις βιομηχανίες στην Ευρώπη βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή, η οποία προέρχεται κυρίως από την ενεργειακή κρίση», σχολίασε, προσθέτοντας ότι μέχρι να ισχύσει το CRM «πρέπει να επιβιώσουν».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ Μακμπέθ συμμετείχαν στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα

Στο έθιμο των μπότηδων που πραγματοποιείται κάθε Μ. Σάββατο το πρωί, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για τις πασχαλινές του δι...

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Φόρτωση άρθρων...