Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Το παρασκήνιο της συνάντησης Κασσελάκη - Γεραπετρίτη: «Δεν είμαστε εθνική εξαίρεση»

 Συνοδευόμενος από την τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής, Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Εξωτερικών μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ενημερωθεί για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Κασσελάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη η Κουμουνδούρου αρκέστηκε σε μια σχεδόν λακωνική ανακοίνωση σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στους δύο πολιτικούς, συμπυκνώνοντας σε τέσσερα σημεία την ατζέντα της συνομιλίας τους.

Συγκεκριμένα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος «προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος:

· Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ.

· Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

· Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες,

· Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά», μετέδιδε τότε η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, αλλά και λεπτομέρειες για τα όσα ειπώθηκαν σε εκείνη την συνάντηση.

Ακολούθησε η θετική αποτίμηση επί της αρχής της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα από πλευράς της Κουμουνδούρου, μαζί με το αίτημα για εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με τη Διακήρυξη των Αθηνών ανάμεσα στις δύο χώρες και τα πιθανά παράγωγά της σε διμερές και περιφερειακό πλαίσιο.

Ωστόσο, δεν είχε γίνει ευρέως γνωστό μέχρι χθες το αίτημα που κατέθεσε προς το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς τα όρια αντοχών του απέναντι σε χαρακτηρισμούς που αφορούν στην αξιωματική αντιπολίτευση και τη στάση της στα εθνικά θέματα έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου. Για το λόγο αυτό, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την ενόχλησή του για τις αιτιάσεις περί «εθνικής εξαίρεσης», οι οποίες δεν θα γίνονται στο εξής ανεκτές, μήνυμα που διαβίβασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσω του Υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να δεσμεύτηκε ενώπιον του κ. Κασσελάκη ότι θα το μεταφέρει αρμοδίως, προκειμένου να εκλείψουν αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί στο μέλλον.

Επικαλούμενος τόσο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την τελευταία τετραετία, όσο και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε χθες, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, το αίτημά του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «συμπαθή» σε προσωπικό επίπεδο κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κυρίου Γεραπετρίτη».

Στον αντίποδα, ο κ. Κασσελάκης επέμεινε στην ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως «πατριωτικής Αριστεράς», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ η Κουμουνδούρου υπηρετεί με συνέπεια τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «εθνική εξαίρεση» για την αξιωματική αντιπολίτευση τον περασμένο Μάρτιο αναφορικά με το φράχτη στον Έβρο, ενώ ο «όρος» επανήλθε και προεκλογικά, με αφορμή το θέμα της Ροδόπης. Σειρά κυβερνητικών στελεχών υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί «εθνική εξαίρεση», λέγοντας πως «εδώ και πολλά χρόνια όταν δεν ψήφιζε στις αμυντικές δαπάνες στον τακτικό προϋπολογισμό, όταν βρισκόταν απέναντι σε δράσεις όπως είναι ο φράχτης στον Έβρο», όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά στις τελευταίες εκλογές ο τότε Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Αλλαγή στάσης στα εξοπλιστικά

Προς επίρρωση, ακόμη, του πατριωτικού προσήμου του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης δεν απέκλεισε χθες να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις αμυντικές δαπάνες κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού που έπεται, θέλοντας να υπογραμμίσει με μεγαλύτερη έμφαση την συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή του. Τον τόνο, άλλωστε, έδωσε η σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης χθες στην Κεντρική Επιτροπή, ζητώντας η αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσει στην υπερψήφισή τους για «να αφαιρέσουμε έτσι, ένα όπλο-σύμβολο από τη φαρέτρα της ΝΔ εναντίον μας. Διατηρώντας βεβαίως στο ακέραιο την κριτική μας για τις αποφάσεις αμυντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης», όπως είπε.

Κατόπιν αυτών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε θετικός σε μια τέτοια προοπτική, αρκεί αυτή να υπαγορεύεται από το περιεχόμενο της σχετικής διάταξης, το οποίο θα μελετήσει στην κάθε του λεπτομέρεια, πριν αποφασιστεί η τελική στάση του κόμματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...