Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Το Σαββατοκύριακο θα βγούν (;) οι πρώτες κασέτες στον «αέρα» και γιατί το ρήγμα μεταξύ Μαξίμου και Πειραιά παραμένει αγεφύρωτο

Παρασκήνιο

Νέα επεισόδια στον «πόλεμο των κασετών» αναμένετε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού το ΣΥΡΙΖΑΪΚΟ κέντρο που ενορχηστρώνει στο παρασκήνιο την υπόθεση των υποκλοπών έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τις «αποκαλύψεις».
Το πιο πιθανό είναι λοιπόν να έχουμε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα κάποιους «ανώδυνους» διαλόγους προσώπων που παρακολουθούνταν, κυρίως για να «αποδειχθεί» πως υφίσταται οπτικοακουστικό υλικό παρακολουθήσεων.
        
@ Η αλήθεια είναι πως μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Βαγγέλη Μαρινάκη το περασμένο Σάββατο στο Μαξίμου, υπήρξε η (αρχική) αίσθηση σε συνεργάτες του πρωθυπουργού πως το κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών θα μπορούσε να «εξομαλυνθεί» σταδιακά. Τα όσα συνέβησαν όμως το βράδυ της Κυριακής μετά τον αγώνα της Λεωφόρου και κυρίως, κάποιοι χαρακτηρισμοί του πρωθυπουργού την Δευτέρα στην συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου, αποδεικνύουν πως το ρήγμα είναι βαθύ έως αγεφύρωτο.  Και αυτό πάντα έχει ένα κόστος…

@ «Δικαιωμένος» δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το νέο «άνοιγμα» της υπόθεσης των υποκλοπών. Παράλληλα όμως το παράπονο του είναι πως παρότι αυτός αποτέλεσε την βασική αιτία να ανοίξει αυτή η ιστορία, υπέστη πολύ σοβαρή δημοσκοπική ζημιά. Κατά κάποιους μάλιστα μη ανατρέψιμη.

@ Ενόψει εκλογών έχουν βγει τα εσωκομματικά μαχαίρια και κάποιοι θυμήθηκαν κάποιους παλιούς ανεξόφλητους λογαριασμούς στην Κουμουνδούρου. 
Κυκλοφορεί λοιπόν ότι ο μεγάλος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  θέλει να ξεμπερδέψει με τον Πάνο Σκουρλέτη που του πάει πάντα κόντρα.
Από αυτή την «κόντρα» πάντως λένε που ξέρουν το παρασκήνιο ότι κερδισμένος βγαίνει ο Κατρούγκαλος που εκλέγεται στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, μαζί με τους Τσακαλώτο, Ξενογιαννακοπουλου και Ζαχαριάδη που φαίνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα εκλογής. 
Τώρα αν προστεθεί και άλλο δυνατό όνομα στο εν λόγω ψηφοδέλτιο, τότε κανείς δε ξέρει τι θα συμβεί με το ανακάτεμα της τράπουλας.

@ Ο Μιχάλης Καρχιμάκης περιγραφόταν από διάφορους με σκωπτικό τρόπο ως ο «Κλουζό» του ΠΑΣΟΚ, λόγω της διαρκούς ενασχόλησής του με σκάνδαλα και σκανδαλώδεις υποθέσεις. Ωστόσο, παρότι αυτή η «τάση» του κρητικού πρώην βουλευτή τού έχει στοιχίσει πολλά ειρωνικά σχόλια στον Τύπο, η αλήθεια είναι ότι ο Καρχιμάκης έψαχνε καλά και έχει στο παλμαρέ του ουκ ολίγες αποκαλύψεις –«αν ο Μιχάλης είχε εφημερίδα, θα είχε αφήσει εποχή», έλεγε πρόσφατα στην στήλη κορυφαίος παράγων του δημόσιου βίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το έχουν... οι Κρητικοί να ψάχνουν σκάνδαλα: η λογική «κάν’ το όπως ο Καρχιμάκης», λοιπόν, έχει ήδη κυριαρχήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα έναν άλλον Κρητικό: τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το χαρτοφυλάκιο του «τομεάρχη Διαφάνειας» -παρότι όταν τού το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το έκανε για να τον... «παρκάρει» με έναν «ανώδυνο» τίτλο και να μην τον έχει μες στα πόδια και στο «σκιώδες» υπουργικό συμβούλιό του. 

@ Από τα πιο... κουφά που έχουν συμβεί μέσα σε συνθήκες ξέφρενου πληθωρισμού είναι να βλέπεις την υποχώρηση του δείκτη στην Ελλάδα στο 9,8% τον Οκτώβριο, έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο και ταυτόχρονα, να μας ξεπερνούν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία! Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι πραγματικά αποκαλυπτικά και δείχνουν τη ζημιά που υφίστανται οι Βορειοευρωπαίοι από την... τρελή "κούρσα" του φυσικού αερίου, η οποία επηρεάζει πρωτίστως αυτούς και σε πολύ μικρότερο βαθμό τη Νότια Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η Γερμανία ανέβασε "ταχύτητα" και πήγε τον Οκτώβριο στο 11,7% από 10,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ολλανδία ""απογειώθηκε" στο 16,8%! Μιλάμε για πραγματικά απίστευτες εξελίξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, η Γαλλία είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό με 7,1%, το οποίο ωστόσο, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το 1985!

@ Τη σημαντική διάκριση Best Treasury and Cash Management 2022 σε Ελλάδα & Κύπρο έλαβε η Eurobank από το διεθνούς κύρους περιοδικό Global Finance. H Τράπεζα αποσπά για 8η διαδοχική χρονιά (2015 - 2022) τη συγκεκριμένη διάκριση για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζεται η έμφαση που δίνει στην παροχή διεθνών προδιαγραφών και υψηλού επιπέδου συναλλακτικών υπηρεσιών σε ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις.
Οπως επισημαίνει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, με σταθερή τη δέσμευση για την υποστήριξη των στόχων των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της αύξησης αποδοτικότητας, διαχείρισης λειτουργικών κινδύνων και μείωσης κόστους, παρέχει διαχρονικά ένα πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών μέσων και υπηρεσιών για τη διευκόλυνση καθημερινών εργασιών και την απλοποίηση του συναλλακτικού κυκλώματος. Οι φετινές διακρίσεις έχουν ιδιαίτερη αξία στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου ο τομέας της ταμειακής διαχείρισης αναδεικνύεται παγκοσμίως ως κομβικός παράγοντας για την επιχειρηματική ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την αποτελεσματικότητα και καινοτομία των λύσεων του Τομέα Global Transaction Banking της Eurobank στο σύγχρονο επιχειρείν.

@ Το σημερινό ευμετάβλητο παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από εντεινόμενο προβληματισμό των επενδυτών σχετικά με τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία τροφοδοτείται από τον υψηλό πληθωρισμό, τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, τον υψηλό γεωπολιτικό κίνδυνο, την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας και τις έντονες διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές. Η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, κατανοώντας τις προσδοκίες και τις ανάγκες του σύγχρονου επενδυτή, προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στις απαιτήσεις του νέου επενδυτικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, εμπλουτίζει τις επενδυτικές λύσεις που προσφέρει στους πελάτες της με ένα νέο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ΟΣΕΚΑ), το «Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2027 Ομολογιακό Εσωτερικού» το οποίο επενδύει κυρίως σε ομολογιακές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου και εταιριών με έδρα, δραστηριοποίηση ή έκθεση στην Ελλάδα. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις σημερινές υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και να μειώσει την ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου.
Ανάμεσα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου Αμοιβαίου Κεφαλαίου, ξεχωρίζει η προκαθορισμένη διάρκεια ζωής του (5ετία), η επενδυτική στρατηγική αγοράς και διακράτησης των ομολόγων του χαρτοφυλακίου έως την λήξη τους, η τακτική διανομή μερίσματος στους μεριδιούχους σε μετρητά, καθώς και η προκαθορισμένη περίοδος διάθεσης μεριδίων για τη συγκέντρωση του ενεργητικού του (από την Τετάρτη 9.11.2022 έως και την Παρασκευή 2.12.2022).

@ Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοινώνει ένα νέο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή (EPC)  Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρία (BESS).
Τα έργα  βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ενώ αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία (COD) σταδιακά έως τα τέλη του 2023.
Τα συστήματα μπαταριών BESS υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, παρέχοντας βοηθητικές υπηρεσίες απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του δικτύου. Θεωρούνται ευρέως αναπόσπαστο μέρος της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης.
Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, ο Τομέας RSD της MYTILINEOS θα έχει κατασκευάσει με επιτυχία έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος άνω των 710MW, με χρήση πάνω από 1,15 GWh μπαταριών λιθίου. Επιπλέον, η Εταιρεία έχει αναπτύξει  707 MW συστημάτων με μπαταρία BESS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι να επεκταθεί περαιτέρω φτάνοντας τα 1,5 GW, εδραιώνοντας τη θέση της ως κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διευρύνει η ΝΔ την διαφορά της από το δεύτερο κόμμα, το κύμα αποσυσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ αναπτερώνει το ηθικό στο ΠΑΣΟΚ και τι θα κάνει ο Κασσελάκης με την «Αυγή» και το «Στο Κόκκινο» 

Θα συνεχίσει το μπαράζ δημοσκοπήσεων και τις επόμενες μέρες, χωρίς δραματικές ανατροπές τουλάχιστον για την διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο κόμμα που όπως φαίνεται διευ...

Φόρτωση άρθρων...