Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα για την αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή

Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από τα κόμματα για την αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Η πρώτη αποχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορία της Βουλής καταγράφηκε στο νομοσχέδιο που προβλέπει την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Η αποχή από την ψηφοφορία έγινε με βάση σχετική ανακοίνωση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, σήμερα το απόγευμα, η εισηγήτρια της μειοψηφίας, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι «τη συμφωνία εισηγείται μία Κυβέρνηση, η οποία, συνεπεία της αμετανόητα αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του επικεφαλής της, έχει απονομιμοποιηθεί στην πράξη, και μας έχει οδηγήσει στην απόφαση της οριζόντιας άρνησης συμμετοχής στην ψηφοφορία οποιουδήποτε νομοσχεδίου, από τούδε και στο εξής, πλην ενός, που αφορά στην διατήρηση των δηλωμένα φασιστικών δυνάμεων εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είπε ότι «(α) ακυρώνει την απόφαση της κυρίαρχης Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, που απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, (β) ότι δεν υπάρχει και δεν νοείται κοινοβουλευτική συζήτηση, η οποία δεν καταλήγει σε ψηφοφορία, ενώ, η μη συμμετοχή σε αυτή «ουσιαστικά γύρνα την πλάτη στους δημοκρατικούς θεσμούς», και (γ) ότι με τον τρόπο τον οποίο πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, «προσφέρει προς τη Νέα Δημοκρατία πολύ μεγάλες υπηρεσίες. Δημιουργεί την ανάγκη στον πολίτη, για να συνεχιστεί η σταθερότητα στη χώρα και να υπάρχει ασφαλές και βέβαιο αποτέλεσμα στις κάλπες, να δώσει την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, και με αφορμή δηλώσεις της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται από κανέναν και για κανέναν. Οι δηλώσεις που έγιναν για τον αρχηγό της παράταξης μας με τα υπονοούμενα που αφέθηκαν είναι ανεπίτρεπτες, είναι απαράδεκτες και είναι καταδικαστέες. [..] “Πολύ κακό δρόμο διάλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει ενόψει εκλογών. Είναι συνηθισμένοι να μετατρέπουν σε βούρκο κάθε πεδίο πολιτικής μάχης. Και αυτή τη φορά, τους αντιμετωπίζουμε με σθένος», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «τα όσα εξωφρενικά άκουσα το τελευταίο διάστημα και περί ψεκασμένων και αυτά που άκουσα σήμερα είναι μία προσπάθεια που δεν την θεωρώ τίμια. Εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλουν την συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, αντί να το πουν ευθέως και να υποστηρίξουν τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει, να χρησιμοποιούν αυτό το έμμεσο και κατά τη γνώμη μου υπονομευτικό του τρόπου που πρέπει να γίνεται ο δημοκρατικός διάλογος τρόπο».

Μάλιστα, ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να μην υποσκάπτουν το κλίμα στο οποίο θα πρέπει να πάμε στις Εκλογές, να μη χρησιμοποιούν τοξικές εκφράσεις και κυρίως να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Θέλετε να πάτε με τη Νέα Δημοκρατία, πείτε το ευθέως, και πηγαίνετε».

Οικονόμου σε Τσίπρα: Γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού, αμφισβητεί τη δημοκρατία

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας». 

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Ζάππειο, από όπου ζήτησε να γίνουν Εκλογές μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες προσθέτοντας ότι ως την προκήρυξη των Εκλογών το κόμμα του θα απέχει από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή. 

«Έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα και τον προσανατολισμό της Ελλάδας», επεσήμανε ο υφυπουργός Επικρατείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Το Βατερλό που υπέστη ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τον εξέτρεψε ολοκληρωτικά και αποκάλυψε τις πραγματικές του επιδιώξεις. Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα εκβιαστικά. Επειδή οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν τον εξυπηρετούν, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης. Ο κατήφορός του είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος. Επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει. Έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας».

«Είναι, και θα παραμείνει, απελπιστικά μόνος στην κατρακύλα του. Η Κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα και τον προσανατολισμό της Ελλάδας».

Κεραμέως: «Μέγιστη ασέβεια προς τους πολίτες η μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες»

«Ο κ. Τσίπρας θεωρεί «έκπτωτη» την Κυβέρνηση που ψήφισε το 39,85% και εξακολουθεί να εμπιστεύεται η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Μέγιστη ασέβεια προς τους πολίτες, αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, επικίνδυνοι τακτικισμοί λίγο πριν τις κάλπες», αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτησή της στο twitter.

ΠΑΣΟΚ: Ανεύθυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από το κοινοβούλιο

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο. 

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τέσσερις ημέρες έσπευσε να δώσει με την πρόταση μομφής “πολιτικό σωσίβιο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα δήλωσε ότι θα απέχει από το Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας και πάλι την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Οι γκεμπελικές πρακτικές “λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Οι ψευδείς αναφορές στο άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη, που υιοθέτησε ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, ότι τάχα οι Σοσιαλιστές δεν αναδεικνύουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, διαψεύστηκαν με στοιχεία από την Εκπρόσωπο Τύπου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Οι αθλιότητες της Εκπροσώπου Τύπου περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη, θύμισαν τις σταλινικές πρακτικές τους και κατόπιν εορτής προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξαν το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Δικαιοσύνη, στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν δέχονται μαθήματα από κανέναν», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Ο κ. Ανδρουλάκης σημειωτέον είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο, που πιστοποίησε πέραν πάσης αμφιβολίας την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα πηγαίναμε σε εκλογές με τον λαό στο σκοτάδι.

Η μόνη προσφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι να παρέχει μονίμως άλλοθι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν οι εταιρείες, που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό, και μεγαλούργησαν επί Νέας Δημοκρατίας», συμπληρώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής απέναντι στην θεσμική εκτροπή, που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Πρωθυπουργού. Εμείς δεν θα καταθέσουμε τα κοινοβουλευτικά μας όπλα, ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή ενώ έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια Μητσοτάκη»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε: «Τέσσερα χρόνια Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπρατταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε βάρος του λαού και τώρα προεκλογικά φόρεσαν τη μάσκα του «μονομάχου”, ίσως ενόψει και των Αποκριών. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει την αποχή του από τις ψηφοφορίες στη βουλή λίγο πριν τις εκλογές, την ίδια στιγμή που στην τετραετία έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα, η Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μοιρασμένους ρόλους, επιδιώκουν να διαμορφώσουν συνθήκες εκφυλισμού και αποπροσανατολισμού στην πολιτική αντιπαράθεση για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα μεγάλα ζητήματα για το λαό. Ακόμη και η αντιπαράθεσή τους περί εκβιαστών και εκβιαζόμενων πολιτικών κομμάτων, στόχο έχει να κρύψει τους εκβιασμούς του καθενός απέναντι στο λαό, προετοιμάζοντας τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σενάρια της επόμενης ημέρας.

Ο λαός να απορρίψει τους εκβιασμούς όλων εκείνων που τον έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα, να «κάψει” τα αντιλαϊκά σενάρια και να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Βαρουφάκης: «Ρεσιτάλ υποκρισίας από ΣΥΡΙΖΑ»

Την αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις νομοθετικές διαδικασίες σχολιάζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας».

Ακόμα, γράφει: «3,5 χρόνια υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ: εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κλπ. Ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή, …απέχει από το Κοινοβουλευτικό Έργο. Το Ζάππειο τελικά εμπνέει από τις Αξιωματικές Αντιπολιτεύσεις».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Κασσελάκης δεσμεύτηκε για 5% του ΑΕΠ στην Yγεία, ενώ τώρα είναι περισσότερο: «Αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του»

Σε μπούμερανγκ φαίνεται ότι γύρισε η δέσμευσή του Στέφανου Κασελλάκη, το πρωί της Τετάρτης, ότι η επένδυση στη δημόσια υγεία θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του αν γίνει πρωθυπουργό...

Φόρτωση άρθρων...