Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα ινστιτούτα αισθητικής

Πλανήτης

Τα ινστιτούτα αισθητικής εμφανίστηκαν στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν, στα τέλη του 2001, και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις γυναίκες της χώρας - Αφγανές αλλά και ξένες υπηκόους.

Μετά την άνοδο και πάλι των Ταλιμπάν στην εξουσία και την «εξορία» των γυναικών, πολλά ινστιτούτα παρέμειναν ανοιχτά, με τις ταμπέλες ωστόσο και τα παράθυρά τους καλυμμένα, προσφέροντας σε κάποιες γυναίκες εργασία και στις πελάτισσές τους υπηρεσίες.

Σήμερα, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν διέταξε το οριστικό κλείσιμο των κέντρων ομορφιάς σε διάστημα ενός μήνα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των γυναικών στη δημόσια ζωή.

«Η διορία για το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής είναι ένας μήνας», δήλωσε ο Μοχαμάντ Σαντίκ Ακίφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας των Ηθών και Προώθησης της Αρετής.

Ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τους ολοένα και αυξανόμενους περιορισμούς που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες αφότου κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

Η παρουσία γυναικών απαγορεύεται σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως τα λουτρά, τα γυμναστήρια και τα πάρκα ενώ ακόμα και οι γυναικείες κούκλες στις βιτρίνες υποχρεωτικά έχουν κομμένα η καλυμμένα τα κεφάλια.

Πέρυσι οι αρχές του Αφγανιστάν έκλεισαν τα περισσότερα λύκεια θηλέων, απαγόρευσαν στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο αλλά και να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...