Τρίτη
30 Απριλίου 2024

BBC: Γιατί η μετακίνηση των δυνάμεων του Πριγκόζιν θέτει σε συναγερμό το ΝΑΤΟ

Πλανήτης

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για τα στρατεύματα της οργάνωσης μισθοφόρων της Βάγκνερ τα οποία θα ακολουθήσουν τώρα τον αρχηγό τους, τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, στη Λευκορωσία. Εξάλλου το ΝΑΤΟ από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις κινήσεις της Μόσχας.

Αν λοιπόν οι μισθοφόροι φτάσουν στη Λευκορωσία σε μεγάλο αριθμό, τότε αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για τους Λευκορώσους, αλλά και για τους άμεσους γείτονες Λιθουανία και Πολωνία, ίσως και την Ουκρανία.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ήδη σήμερα ότι αν οι διοικητές του Βάγκνερ προσφέρουν βοήθεια, τότε ο στρατός της Λευκορωσίας θα τη δεχτεί. Και αν θέλουν μια βάση, «όλα είναι εκεί. Στήστε σκηνές: θα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Ο σύμβουλος του προέδρου της Λιθουανίας Κεστούτις Μπούντρις προειδοποίησε ότι αν οι δυνάμεις του Βάγκνερ σταθμεύουν κοντά στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, τότε υπάρχει κίνδυνος σαμποτάζ και επιχειρήσεων διείσδυσης. Και η Λευκορωσία θα λογοδοτήσει για την παροχή καταφυγίου σε «ένα τέτοιο εγκληματικό στοιχείο».

Και ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda μίλησε για «πολύ αρνητικά μηνύματα για εμάς», τα οποία η Βαρσοβία θα θελήσει να θέσει έντονα υπόψη των συμμάχων της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

AstraZeneca: Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊου θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca φέρεται να παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, ό...

Φόρτωση άρθρων...