Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Cumhuriyet: Πιθανή η ακύρωση των εκλογών από τον Ερντογάν; (πίνακας)

Πλανήτης

Ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε ακύρωση τις εκλογές της 24ης Ιουνίου φέρεται να εξετάζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τουρκική Δικαιοσύνη.

Αιτία τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζει στη δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν, μετά την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar που φιλοξενεί η εφημερίδα “Cumhuriyet”, ότι το χαμηλό ποσοστό νίκης που λαμβάνει ο Ερντογάν δύναται να προκαλέσει εξελίξεις δεδομένου ότι για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Τουρκίας δεν αρκεί η πρωτιά αλλά η συγκέντρωση ποσοστού άνω του  50%

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή η Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 32.3%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%,  το HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%, το Καλό Κόμμα: %12.8, το Κόμμα Ευημερίας: 1.8%. Αναποφάσιστο εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 11% ενώ το 16% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, η τουρκική εφημερίδα επικαλείται αναλυτές που αναφέρουν ότι αν ο Ερντογάν διαπιστώσει ότι "καταποντίζεται" τότε δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), έχει ζητήσει από  Συνταγματικό Δικαστήριο την ακύρωση των εκλογών.

Αν και το αίτημα συζητείται αύριο Τετάρτη η απόφαση δεν εκδίδεται άμεσα. Ο Ερντογάν ίσως "χρησιμοποιήσει το δικαστήριο ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών”.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν προηγείται σε όλες τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας ποσοστό από 46.9% έως 55.6%, διακύμανση μεγάλη που προβληματίζει τον ίδιο και το επιτελείο του.

Ακόμα, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την προεκλογικού εκστρατεία εφαρμόζοντας τη δοκιμασμένη  συνταγή των παροχών στους πολίτες, με επιδόματα και πάσης φύσεως προσφορές

Στο πλαίσιο αυτό υπόσχεται προεκλογικά επίδομα εορτών στους συνταξιούχους ύψους 2.000 τουρκικών λιρών αλλά και νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων, καθώς επίσης μείωση προστίμων και χρεών προς το δημόσιο.

Προβάδισμα Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία ενόψει των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν στις 24 Ιουνίου από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με αυτές, Ερντογάν και Μπαχτσελί συγκεντρώνουν από 46.9% έως 55.6%, ενώ ο Κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έρχεται δεύτερος με ποσοστό από 20.6% έως 23.8% ενώ τρίτη εμφανίζεται η ακροδεξιά Μεράλ Aκσενέρ με ποσοστό από 14.5% έως 17.5%.

Τελευταίος από τους τέσσερις έρχεται ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με ποσοστό από 8% - 12%.

Την ίδια ώρα, τη δοκιμασμένη προεκλογική συνταγή των παροχών στους πολίτες, με επιδόματα και πάσης φύσεως προσφορές, ακολουθεί ο Ερντογάν, ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών στη χώρα που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου και υπό το βάρος τριών νέων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Τουρκός Πρόεδρος υπόσχεται προεκλογικά επίδομα εορτών στους συνταξιούχους ύψους 2.000 τουρκικών λιρών.

Ακόμα, έχει υποσχεθεί νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων καθώς επίσης μείωση προστίμων και χρεών προς το δημόσιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ταϊβάν: Άγριο ξύλο στη βουλή μεταξύ βουλευτών

Ο κακός χαμός έγινε στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν όταν βουλευτές έπαιξαν ξύλο μεταξύ τους εν μέσω σφοδρής διαμάχης για τις κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις. Το απίστευτο σκηνικό συνέβη...

Σαν σήμερα - 19 Μαΐου

Γεγονότα 1535: Ο Γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ξεκινά το δεύτερο ταξίδι του για τη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία, 110 άνδρες και τους δύο γιους του Ιροκέζου αρχηγού Ντονακόνα (...

Φόρτωση άρθρων...