Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ε.Ε.: Κοντά σε μια συμφωνία για το ταμείο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Πλανήτης

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για ένα ταμείο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που θα ανοίξει το δρόμο για μια βοήθεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή την είδηση μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωμάτες.
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμπλακεί σε πολύμηνες διαμάχες σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η Γαλλία επέμεινε σε μια ισχυρή πολιτική «αγοράς ευρωπαϊκών προϊόντων», ενώ η Γερμανία απαίτησε να λαμβάνεται υπόψη η διμερής βοήθεια για τον καθορισμό του ύψους των συνεισφορών των χωρών στο ταμείο, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει βρεθεί τώρα ένας συμβιβασμός που επιτρέπει κάποια ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες «buy European». Λαμβάνει υπόψη τη διμερή βοήθεια, ενώ δεν επιτρέπει στις χώρες να συμψηφίζουν πλήρως την εν λόγω βοήθεια με τις συνεισφορές τους στο ταμείο, είπαν.

Η συμφωνία φαίνεται ότι θα εγκριθεί από τους εκπροσώπους των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Ο πρεσβευτής του Βερολίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μίχαελ Κλάους, δήλωσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει τον συμβιβασμό.

«Είναι μια καλή λύση για την Ουκρανία, διότι επιτρέπει την παροχή διμερούς στρατιωτικής βοήθειας, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατική καθυστέρηση, ως μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε πέρυσι τη δημιουργία ενός νέου ταμείου ειδικά για τη βοήθεια προς το Κίεβο - τον Μηχανισμό στήριξης στην Ουκρανία - εντός του ΕΜΕ, με προϋπολογισμό έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτό προκάλεσε στους κύκλους της Ευρωπαϊκή Ένωση μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τους κανόνες για τη μελλοντική βοήθεια. Μια συμφωνία σχετικά με τους κανόνες αυτούς θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν επίσης σε μια πρώτη βοήθεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσαν διπλωμάτες, αν και ορισμένοι προειδοποίησαν ότι αυτό δεν είναι δεδομένο.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραηλινός στρατός: Έκλεισε το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, Κερέμ Σαλόμ μετά από επίθεση της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρ...

Ευχές πάπα Φραγκίσκου για Ορθόδοξο Πάσχα: «Ο Αναστηθείς Κύριος να γεμίσει με χαρά και με ειρήνη όλους»

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ευχήθηκε καλό Πάσχα για το Πάσχα των Ορθοδόξων. Ειδικότερα, ο Φραγκίσκος υπογράμμι...

Σαν σήμερα - 5 Μαΐου

Γεγονότα 553: Αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη η Ε΄ Αγία Οικουμενική Σύνοδος. 1260: Ο Κουμπλάι Χαν γίνεται κυβερνήτης της Μογγολικής αυτοκρατορίας. 1494: Ο Χριστόφορος Κολόμβ...

Φόρτωση άρθρων...