Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ε.Ε.: Συμφωνία για το άσυλο – Δημιουργείται υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης

Τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης ζητούσε η Ελλάδα. Η συμφωνία επετεύχθη στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφωνία επετεύχθη σήμερα στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε το βράδυ: «Οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα».

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Ίλβα Γιόχανσον: «Εξαιρετικά σημαντικό βήμα στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό βήμα» στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, με ανάρτησή της στο Twitter.

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τους τριλόγους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί», έγραψε η Ίλβα Γιόχανσον.

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Ιστορική ημέρα»

Από την μεριά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα».

«Μια ιστορική μέρα! Οι Υπουργοί Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν σήμερα και υιοθέτησαν μια σταθερή βάση για διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε δύο από τις βασικές προτάσεις μας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Σήμερα δείξαμε ότι δεν τα παρατάμε. Μετά από χρόνια αποτυχιών, δείξαμε ότι, όσον αφορά τη μετανάστευση, η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στο twitter.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 25 Απριλίου

Γεγονότα 1792: Ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στην γκιλοτίνα είναι ο Νικολά Πελετιέ, φερόμενος ως δολοφόνος και κλέφτης. 1850: Ο ιδρυτής του πρακτορείου Reuters, Πάουλ Γιού...

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Φόρτωση άρθρων...