Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Εκεχειρία στη Γάζα ζητάει ο ΠΟΥ

Πλανήτης

Το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει γονατίσει και δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί ούτε ασθενοφόρο ή κρεβάτι νοσοκομείου, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας την επιβολή εκεχειρίας «τώρα».

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φρικτή από μέρα σε μέρα κυριολεκτικά πέρα από το αδιανόητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμαϊερ ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας λειτουργούσαν ακόμη όσο καλύτερα μπορούσαν.

«Παιδιά και άνθρωποι που εκλιπαρούν και κλαίνε για (να έχουν) νερό, εδώ βρισκόμαστε, σε ένα στάδιο όπου οι πλέον τρέχουσες προμήθειες, οι πιο βασικές, δεν είναι πλέον προσβάσιμες», ανέφερε ο Λίντμαϊερ.

Η εκτίμηση της διαθεσιμότητας νερού σήμερα στη Γάζα είναι «ένα ή δύο λίτρα πόσιμο νερό ημερησίως, για κάθε χρήση, όχι μόνο για να πίνουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Οι κάτοικοι άρχισαν να κόβουν τις ξύλινες κολώνες με τις γραμμές τηλεφώνου για να έχουν λίγο ξύλο για να ζεσταθούν, ή να μαγειρέψουν ίσως, είπε ο Λίντμαϊερ.

«Ο πολιτισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν προγραμματισμένο μια αυτοκινητοπομπή να μεταφέρει σήμερα ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Άραμπ στην πόλη της Γάζας και να μεταφέρει δώδεκα ασθενείς προς τον νότο.

«Μας έκαναν γνωστό σήμερα το πρωί ότι αυτή η αποστολή χρειάστηκε να ανασταλεί λόγω της κατάστασης ασφαλείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν αρκετό νερό και τρόφιμα για να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι ασθενείς αιμορραγούν στο έδαφος, οι υπηρεσίες τραυματολογίας μοιάζουν με πεδία μάχης. Η ωμότητα αυτή πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε εκεχειρία και τη χρειαζόμαστε τώρα», πρόσθεσε ο Λίντμαϊερ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δε θα δεχθώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ...

Φόρτωση άρθρων...