Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Ερντογάν: Θα είμαστε μαζί μέχρι τον θάνατο – Bye Bye Κεμάλ - Επανεκλέγεται πρόεδρος για πέντε χρόνια

Tρίτη προεδρική θητεία για τον Ερντογάν - Νικητής με 51,4% στο 100% των ψήφων -

Πλανήτης

Ένα πρώτο μήνυμα στον τουρκικό λαό έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαρίστησε τους πολίτες για τη νίκη που του έδωσαν στις εκλογές και δεσμεύθηκε να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους.

«Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη» είπε αρχικά. «Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική».

«Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας».

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία», σημείωσε με το πλήθος να φωνάζει «bye bye Κεμάλ» αποχαιρετώντας τον πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν

Επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο πρακτορείο Anadolu να πλησιάζει στο 100% και την τελική διαφορά με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διαμορφώνεται περίπου στις πέντε μονάδες.

Νικητή των εκλογών δίνει τον Ερντογάν και το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ, αν και μέχρι να ξεπεράσει η ενσωμάτωσή του το 80% των ψήφων παρουσίαζε ως νικητή των εκλογών τον Κιλιτσντάρογλου.

Με την ενσωμάτωση να έχει φτάσει στο 98,42%, ο Ερντογάν λαμβάνει 52,24% και ο Κιλιτσντάρογλου στο 47,76%.

Η συμμετοχή είναι και πάλι ιδιαίτερα υψηλή αφού έχει ξεπεράσει το 85%.

Δείτε τα αποτελέσματα στο 98,42%
 

Οι πρώτες δηλώσεις
Να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές στην Τουρκία ζήτησε το στρατόπεδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο ακόμα και το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται.

«Κανείς δεν πρέπει να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Φαΐκ Οζτράκ εκ μέρους του Κιλιτσντάρογλου.

«Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση: Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε «τετελεσμένο γεγονός» μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα», σημείωσε.

«Το λέω με έμφαση: θα προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε».

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα»

Μετά την ανακοίνωση του στρατοπέδου του Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού. Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βιώνει έναν δεύτερο γύρο εκλογών και τον έφερε με επιτυχία. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τώρα δείχνουν ότι το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στον πρόεδρό μας συνεχίζεται έντονα», σημείωσε.

Πανηγυρίζουν οι ψηφοφόροι του Ερντογάν

Στους δρόμους έχουν βγει οι ψηφοφόροι του Ερντογάν και πανηγυρίζουν με σημαίες, καπνογόνα και συνθήματα.

Κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο το 91,55% ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την επανεκλογή του με ποσοστό 52,61% έναντι 47,39% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως οδεύει προς μια νέα νίκη για την προεδρία της Τουρκίας σήμερα, στο τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που επιβεβαιώνουν μια βούληση για σταθερότητα από την πλευρά των πολιτών.

Τουρκικές εκλογές: Άνετο προβάδισμα Ερντογάν με 52,50% – Στους δρόμους οι οπαδοί του

Με καταμετρημένο το 75,62% ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την επανεκλογή του με ποσοστό 54,03% έναντι 45,97% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

Τεράστιο είναι το προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο το 43,91%, ο Ερντογάν λαμβάνει το 57,09%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 42,91%. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Middle East Eye, η συμμετοχή αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 80%.

Με καταμετρημένο το 20,6%, μεγαλώνει η διαφορά μετά των δύο υποψηφίων. Στο  60.8% ο Ερντογάν, στο 39, 1% ο Κιλιντσντάρολγου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στις κάλπες προσήλθαν οι Τούρκοι πολίτες, για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους για τα επόμενα 5 χρόνια. Οι κάλπες έκλεισανστις 17:00.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα παρατείνει τα 21 χρόνια που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Τελευταία ευκαιρία για τον Κεμάλ Κιλιντσντάρολγου, που προσπαθεί εδώ και 13 χρόνια να τον ανατρέψει.

«Κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, οι αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι του -ηττημένου στον 1ο γύρο- Σινάν Ογάν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Με NAVTEX η νέα προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει ζήτημα «αποστρατιωτικοποιημένων νησιών»

NAVTEX με την οποία επιχειρεί να θέσει εκ νέου ζήτημα «αποστρατιωτικοποιημένων νησιών» εξέδωσε η Τουρκία την Δευτέρα κάνοντας αναφορά σε ελληνικά νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ...

Νετανιάχου: Η επίθεση του Ισραήλ θα είναι στοχευμένη, είναι «σειρά του Ιράν τώρα να φοβάται»

Λιγότερο από 48 ώρες κράτησε το δίλημμα του Ισραήλ με το πολεμικό υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να αποφασίζει ότι ...

Φόρτωση άρθρων...