Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

FBI: Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, παρόμοια με αυτή του Ισλαμικού Κράτους στη Μόσχα

Αυξημένοι είναι φόβοι για μια συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, παρόμοια με αυτή στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη το βράδυ στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών ανέφερε ότι αυτή η επίθεση μπορεί να γίνει σε δημόσιο χώρο, μια προοπτική που την τελευταία δεκαετία θεωρούνταν εξαιρετικά απίθανη από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

«Ανησυχούμε όλο και περισσότερο [για] το ενδεχόμενο κάποιου είδους συντονισμένης επίθεσης εδώ [στις ΗΠΑ], η οποία μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετική από αυτό που είδατε στον συναυλιακό χώρο στη Ρωσία πριν από λίγες εβδομάδες από τον ISIS-K», ανέφερε.

Παράλληλα, κληθείς να περιγράψει την πραγματική απειλή εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ από το TikTok, ο Κρίστοφερ Ρέι ήταν κατηγορηματικός. 

Ακόμα, είπε ότι οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας ανησυχούν ότι το TikTok παρέχει στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών «τη δυνατότητα να συλλέγουν τα δεδομένα, τη δυνατότητα να ελέγχουν τον αλγόριθμο συστάσεων, πράγμα που σημαίνει τη δυνατότητα να προωθούν αφηγήσεις του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), αφηγήσεις υπέρ του ΚΚΚ, να υποβαθμίζουν την κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, να στρατολογούν εκατομμύρια χρήστες - χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν - ως υποστηρικτές της προπαγάνδας του ΚΚΚ».

Το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε ένα νομοσχέδιο με το οποίο καλεί την κινεζική ByteDance, μητρική του TikTok και άλλων εφαρμογών, να πουλήσει την πλατφόρμα μέσα στους επόμενους 9 με 12 μήνες. Εάν δεν το πράξει, το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε την Τετάρτη τη νομοθεσία.

Ο Ρέι εκτιμά ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν ενδέχεται να επιδιώξουν να παρέμβουν στις επερχόμενες εκλογές και ότι και οι τρεις χώρες συνεχίζουν να διεξάγουν κυβερνοκατασκοπεία και επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα, είπε, εργάζεται ούτως ώστε να είναι σε θέση να εξουδετερώσει κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιδιώξουν να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια κινεζική εισβολή.

Οι κινεζικές «κυβερνοβόμβες» που τοποθετούνται σε κρίσιμες υποδομές, ανέφερε, «θα τους επέτρεπαν να προκαλέσουν πανικό ή να κάμψουν τη θέληση της Αμερικής να αντισταθεί σε κάτι όπως, για παράδειγμα, μια προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης στην Ταϊβάν».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ε.Ε., ΗΠΑ, ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε Γερμανία και Τσεχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις «κακόβουλες» ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη Γερμανία και τη Ρωσία. «Δεν θα ανεχθούμε κακόβουλες συμπεριφορές» διαμήνυσε ο επικε...

Φόρτωση άρθρων...