Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Οι ηγέτες της G20 ζητούν την «άνευ όρων υποχώρηση από τα εδάφη της Ουκρανίας» από τη Ρωσία

Πλανήτης

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», απαιτώντας την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας από το έδαφος της γειτονικής της χώρας, σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης των ηγετών της G20.

Η αναφορά στον πόλεμο αποτελεί απόρριψη του ισχυρισμού της Ρωσίας ότι εμπλέκεται σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Στη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε, αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας ωστόσο, όπως επισημαίνεται στον Guardian υπήρξαν και άλλες απόψεις.

Οι G20 κατέληξαν ότι «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας. Στη σημερινή εποχή δεν πρέπει να υπάρχει πόλεμος».

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, τονίζεται στη δήλωση «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία – περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Τονίζεται ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» φέτος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο «να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν» κράτη-μέλη του

Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της ατλ...

Φόρτωση άρθρων...