Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Γαλλία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Συμβούλιο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Επικυρώθηκαν τα βασικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας. 

Πρόκειται για μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, κατά της οποίας συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εδώ και μήνες.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Νωρίτερα, πριν γίνει γνωστή η επικύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη.

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Την Πέμπτη σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο» για το συνδικάτο CGT.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...