Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Guardian για νίκη του Ερντογάν: «Είναι θρίαμβος της πόλωσης, όχι της ενότητας»

Πλανήτης

Καθώς ξεκινά την τρίτη θητεία του στην εξουσία, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαρωτικές εξουσίες για να διχάζει και να κυβερνά, αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Γιορτάζοντας την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, το βράδυ της Κυριακής, ο Ερντογάν έκανε, μεταξύ άλλων, μια έκκληση για εθνική ενότητα.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που κερδίσαμε, η Τουρκία κέρδισε... η δημοκρατία μας κέρδισε», είπε στους υποστηρικτές του, ενώ σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, πυροδοτούσε την εμπρηστική του ρητορική κατά της διεμφυλικής κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Ερντογάν ξεκινά μια τρίτη θητεία με όλο και πιο αυταρχικές εξουσίες την ώρα που εκατομμύρια συμπολιτών του έχουν επίσης σοβαρούς λόγους να μην πιστεύουν την καλοπροαίρετη ρητορική του.

Σε ένα όλο και πιο στρατιωτικοποιημένο «αντιτρομοκρατικό» περιβάλλον, η πολιτική καταστολή και γενικότερα η απειλητική στάση κατά του κουρδικού πληθυσμού της χώρας πρόκειται να συνεχιστούν.

Η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου άφηνε αιχμές και παραπληροφόρηση σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο υποστήριξε τον ηττημένο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών -που σύμφωνα με απόφαση του 2021 αποσύρθηκαν από μια διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας λόγω φύλου- έχουν παρατηρήσει με απογοήτευση την αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του προέδρου.

Οι Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι κατά την προετοιμασία της ψηφοφορίας της Κυριακής, θα αναρωτιούνται πότε ο Ερντογάν σκοπεύει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να απελάσει ένα εκατομμύριο από αυτούς σε ένα βαθιά αβέβαιο μέλλον πέρα από τα σύνορα.

Όλοι φοβούνται τώρα για το μέλλον, σε μια χώρα όπου οι συνταγματικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν από τον πρόεδρο, έχουν καταργήσει τους ελέγχους και τις ισορροπίες και ενδεχομένως έχουν ξεκινήσει μια εποχή μονομερούς διακυβέρνησης.

Σε μια βαθιά πολωμένη χώρα, ο Ερντογάν υπολόγισε ότι αυτές οι εκλογικές ομάδες και οι ανησυχίες τους θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από έναν συνασπισμό με βάση την ταυτότητα - έναν συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τους κοινωνικά συντηρητικούς ψηφοφόρους της καρδιάς του, τους ισλαμιστές και τις πιο κοσμικές εθνικιστικές δυνάμεις.

Η οξυδέρκεια αυτής της προσέγγισης επιβεβαιώθηκε από μια νίκη που επιτεύχθηκε την Κυριακή παρά τον πληθωρισμό που στη χώρα αγγίζει το 50% και την ευρεία κριτική για την υποτονική αντίδραση του κράτους στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενώθηκαν για να υποστηρίξουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η συγκρατημένη αισιοδοξία πριν τον πρώτο γύρο μετατράπηκε έτσι σε τεράστια απογοήτευση.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές που ήταν ελεύθερες αλλά όχι δίκαιες καθώς ο πρόεδρος ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν δεχθούν απειλές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βρίσκονται στη φυλακή.

Η πιστή βάση του προέδρου έκρινε ότι ο Ερντογάν είναι ο ισχυρός άνδρας που μπορεί να διευθετήσει όλες τις κρίσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Για τη Δύση, το βασικό συμπέρασμα από τη νίκη Ερντογάν είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν - από γεωπολιτικής πλευράς - ένα απρόβλεπτο μέλος του ΝΑΤΟ που αρνείται να ευθυγραμμιστεί πλήρως μαζί της.

Καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλά μετά την επανεκλογή του Σουλτάνου του Βοσπόρου, η ανάγκη για ανακούφιση από την βαθύτερη οικονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις και προσέγγιση.

Τα τέσσερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν μετά την επανεκλογή του

Τα βασικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν με την επανεκλογή του, παρουσίασε το γερμανικό δίκτυο «n-tv».

Πληθωρισμός

Με τη νίκη του Ερντογάν, η λίρα κατρακυλά σε επίπεδα ρεκόρ. Στη γείτονα είναι τρομακτικό το κόστος ζωής και ιδιαίτερα αποδυναμωμένη η αγοραστική δύναμη. Οι αμφιλεγόμενες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε καθεστώς φτώχειας. Υπό την πίεση του προέδρου, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε επανειλημμένα τα επιτόκια, προς έκπληξη των οικονομικών εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως. Παρόλο που αυτό ενίσχυσε την παραγωγή, συνέβαλε επίσης στην περαιτέρω κατρακύλα της λίρας.

Η καθηγήτρια Οικονομικών, Σέλβα Ντεμιράλ, υποστηρίζει σε άρθρο της ότι, «Αν ο Ερντογάν δεν επιστρέψει στις συμβατικές οικονομικές πολιτικές, θα είναι πολύ δύσκολο να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε «πολύ κρίσιμες ημέρες».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία μπλοκάρει εδώ και μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο.

Η προσχώρηση ενός νέου μέλους απαιτεί τη συναίνεση όλων των εταίρων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η τουρκική κυβέρνηση όμως υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους ακτιβιστές τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί "τρομοκράτες". Η Άγκυρα απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στην Τουρκία.

Προσέγγιση με τη Συρία

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας είναι εξαιρετικά τεταμένες λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας προς τους αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν προσπάθησε πρόσφατα -με ρωσική μεσολάβηση- να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Άσαντ απαίτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία -όπου η Τουρκία πολεμά επίσης από το 2016 εναντίον κουρδικών και τζιχαντιστικών ομάδων- ως προϋπόθεση για μια συνάντηση.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους ο Ερντογάν θέλει να τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους.

Στις αρχές Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την κατασκευή 200.000 κατοικιών σε 13 διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επιτρέψει την «εθελοντική» επιστροφή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

«Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες στα νοτιοανατολικά της χώρας χρειάζονται Σύριους πρόσφυγες ως εργατικό δυναμικό», υποστηρίζουν πολιτικοί εμπειρογνώμονες και προσθέτουν: «Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πελατειακού του συστήματος».

Ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών

Ο ισχυρότατος σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία οδήγησε στο θάνατο 50 χιλιάδων ανθρώπων στις αρχές Φεβρουαρίου ενώ περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κι έκτοτε πολλοί ζουν σε σκηνές.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Ερντογάν, το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 93 δισεκατομμύρια ευρώ).

Μια διάσκεψη δωρητών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο συγκέντρωσε επτά δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία και τη γειτονική Συρία, η οποία επίσης επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Φόρτωση άρθρων...