Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Έρευνα: Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Πλανήτης

Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ενδεχομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αργότερα άνοια. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες στη Βρετανία που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 30 ετών είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια αργότερα, σε σχέση με γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση περίπου στην ηλικία των 50.

Ακόμα, γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια πριν γίνουν 65 ετών.

Η  Dr. Wenting Hao, του Shandong University στην Κίνα, δήλωσε ότι ο υψηλότερος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στην απότομη πτώση οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ηλικία εμμηνόπαυσης και διάγνωσης άνοιας σε 153.291 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 έτη.

Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και το εγκεφαλικό επεισόδιο ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει άνοια, αλλά η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ ηλικίας στην εμμηνόπαυση και κινδύνου αυτού του είδους άνοιας.

Ενώ γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 53 ή αργότερα είχαν παρόμοια ποσοστά άνοιας με γυναίκες που μπήκαν στην ηλικία των 50 ή 51.

Tα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Heart Association.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...