Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ιαπωνία: Στους 55 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ – Η επιφάνεια σηκώθηκε πάνω από 4 μέτρα

Πλανήτης

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια που άφησε στο πέρασμά του ο πολύ ισχυρός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία προκειμένου να βρουν ζωντανούς στα ερείπια. Την ίδια ώρα ο τραγικός απολογισμός έχει ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στους 55.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν εγκλωβιστεί σε έναν «αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο» για τη διάσωση επιζώντων.

Επίσης, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι περίπου 3.000 διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν σε τμήματα της χερσονήσου Νότο. Οι έρευνες ελικοπτέρων έδειξαν πολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Η πόλη Wajima, στο βόρειο άκρο του Noto, έχει αποκοπεί από χερσαίες οδούς.

Ο ιαπωνικός στρατός μοιράζει προμήθειες, όπως τρόφιμα, νερό και κουβέρτες, για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι 57.360 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν. Δεκάδες χιλιάδες γεύματα παραδίδονται σε όλη την πληγείσα περιοχή.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της Δευτέρας και της Τρίτης. Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι προειδοποίησε τον κόσμο να «είναι σε επιφυλακή» για περισσότερους σεισμούς «έντασης έως και 7» την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ο νομός Ισικάουα επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες στις 16:00 ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας). Οι περισσότερες είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από τους 3,0 βαθμούς, κατά την ίδια υπηρεσία.

Φωτιές συνέχιζαν να μαίνονται το πρωί στην Ουατζίμα, μικρή, ιστορική πόλη, διάσημη για τα χειροποίητα σκεύη και είδη τέχνης από ξύλο με επικάλυψη από λάκα.

Η πυροσβεστική αδυνατεί να αντεπεξέλθει, δήλωσε αξιωματούχος. Βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» πυρκαγιές και οι κλήσεις για βοήθεια και οι πληροφορίες για ζημιές δεν σταματούν να αυξάνονται, πρόσθεσε.

Πολυώροφη βιοτεχνία όπου κατασκευάζονται διάφορα είδη από λάκα κατέρρευσε, συμπλήρωσε η πυροσβεστική.

Από τον αέρα είναι ορατές εκτεταμένες καταστροφές, από μεγάλη πυρκαγιά στην Ουατζίμα ως αλιευτικά βυθισμένα ή προσαραγμένα στη Σούζου, άλλο λιμένα στη χερσόνησο Νότο. Πάνω από 32.700 οικιακοί πελάτες δεν είχαν ακόμη ρεύμα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τοπικό πάροχο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά, του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια που χρειάζεται ο ιαπωνικός λαός», θυμίζοντας πως Ουάσιγκτον και Τόκιο είναι «στενοί σύμμαχοι».

«Αλληλεγγύη στην Ιαπωνία, που θα χρειαστεί να υπερβεί τις συνέπειες ισχυρών σεισμών. Μοιραζόμαστε την τεράστια οδύνη των οικογενειών των θυμάτων», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως το Παρίσι επίσης προτίθεται να βοηθήσει.

«Είμαι στην περιφέρεια Ματσουνάμι στη Νότο. Βρισκόμαστε σε φρικτή κατάσταση. Σας παρακαλώ, ελάτε να μας βοηθήσετε. Η πόλη μου βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση», ανέφερε κάτοικος σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο X, στο οποίο διακρίνονται παλιά κτίσματα, φτιαγμένα κυρίως από ξύλο, που κατέρρευσαν.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση έδειχναν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους να στέκονται μέσα στο κρύο, κάποιους κουκουλωμένους με χοντρές κουβέρτες, άλλους με παιδιά στην αγκαλιά.
Εξαιτίας της καταστροφής, οι παραδοσιακοί πρωτοχρονιάτικοι χαιρετισμοί από τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο και την οικογένειά του —κανονικά θα γίνονταν σήμερα στο Τόκιο— αναβλήθηκαν.

O σεισμός «σήκωσε» πάνω από 4 μέτρα την επιφάνεια - Η γη μετατοπίστηκε 1,3 μέτρα δυτικά

Η ταλάντευση του εδάφους στην Ιαπωνία έφθασε πάνω από 4 μέτρα κατά τόπους, «σηκώνοντας» την επιφάνεια, ενώ μετακινήθηκε πλάγια περισσότερο από ένα μέτρο γεγονός που καταδεικνύει την ισχύ του σεισμού σύμφωνα με τον τρόπο καταγραφής τους στη χώρα.

Ο σεισμός των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιαπωνία μετριέται εκεί από το πόσο κινήθηκε το έδαφος καθώς η Ιαπωνία δεν καταγράφει τους σεισμούς βάσει έντασης, όπως η Δύση, αλλά με μία κλίμακα που μετρά τη δόνηση του εδάφους και την ταλάντευση που προκαλεί στα κτίρια.

Η επιρρεπής σε σεισμούς Ιαπωνία είναι εξαιρετικά προηγμένη στην παρακολούθηση όταν το έδαφος κουνιέται. Γι' αυτό μπορεί να κάνει τόσο ακριβείς μετρήσεις.

Υπάρχει ένα δίκτυο σταθμών GPS διάσπαρτοι σε στρατηγικά σημεία σε όλη τη χώρα. Όταν χτυπήσει ένας σεισμός, οι επιστήμονες μπορούν να πουν ακριβώς πόσο έχει κινηθεί ο καθένας, δείχνοντας κατά πόσο το έδαφος στο σημείο έχει λυγίσει και μετατοπιστεί.

Αυτό το σύστημα έδειξε στον τελευταίο σεισμό της Δευτέρας ότι η γη μετακινήθηκε έως και 130 εκατοστά προς τα δυτικά.
Στο μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης την Ιαπωνία από το διάστημα, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν πριν και μετά τον σεισμό.

Στο τελευταίο πέρασμά του, το διαστημόπλοιο ALOS-2 ανέφερε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του εδάφους είχε μειωθεί καθώς η επιφάνεια της Γης είχε ανέβει λόγω τους σεισμού.

Το έδαφος κινήθηκε περισσότερο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Νότο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετατοπίστηκε από την ακτή εκεί, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 80 εκατοστών.

Ακόμα και ένας θάνατος έχει σημασία, αλλά είναι αξιοσημείωτο το πόσο λίγοι έχουν συμβεί, παρόλο που συνεχίζονται οι έρευνες για όσους είναι ακόμα παγιδευμένοι στα ερείπια. Τα μοντέλα απωλειών και ζημιών προβλέπουν έναν ενδεχόμενο απολογισμό, που φτάνει το πολύ τα εκατό άτομα περίπου.

Αξίζει να συγκρίνουμε αυτό το γεγονός με τον περσινό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Και οι δύο ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιοι όσον αφορά την ενέργεια που απελευθερώθηκε, αλλά ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έφθασαν σε 50.000 και πλέον. 

Επίσης, το 2010 και στον σεισμό 7 Ρίχτερ στην Αϊτή. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φρικτό γεγονός.

Η εξήγηση της διαφοράς είναι ετοιμότητα. Η Ιαπωνία βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων τεκτονικών πλακών. Είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές στη Γη καθώς στη χώρα γίνεται περίπου το 20% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6,0 ή μεγαλύτερου, με τις μετρήσεις να δείχνουν κάποιο είδος σεισμού κάθε πέντε λεπτά κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στις υποδομές της και τον πληθυσμό της.

Οι οικοδομικοί κώδικες, οι κανόνες που ακολουθούν την κατασκευή, εφαρμόζονται αυστηρά και οι πολίτες είναι καλά εκπαιδευμένοι στο πώς να αντιδρούν στις δονήσεις. Η Ιαπωνία διαθέτει επίσης ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στον κόσμο.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα ενός γεγονότος, αλλά μόλις ξεκινήσουν τα όργανα θα ενεργοποιήσουν ειδοποιήσεις σε δίκτυα τηλεόρασης, ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα φτάσουν σε κάποιους που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο ίσως 10 έως 20 δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη του κύριου σεισμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Φόρτωση άρθρων...