Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά στο μπάνιο του (Photos)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες για τα απόρρητα έγγραφα και κινδυνεύει με 100 χρόνια φυλακή.

Νέες εξελίξεις για την υπόθεση με τους απόρρητους φακέλους που έκρυβε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιοποιήθηκε την σήμερα, αποκαλύπτοντας 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τον χειρισμό μυστικών εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μεταξύ της κρύπτης των εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν εξαιρετικά ευαίσθητοι φάκελοι σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και άλλων χωρών. 

«Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να έχουμε κάποιον στο Οβάλ Γραφείο που δεν καταλαβαίνει την έννοια της λέξης εμπιστευτικό ή απόρρητο. Κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου».

Σε άλλο σημείο στο κατηγορητήριο ο Τραμπ φέρεται να ρώτησε τους δικηγόρους του: «Δεν θα ήταν καλύτερα αν τους λέγαμε ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;».

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά στο μπάνιο του

Ο Τραμπ έδειξε απόρρητα έγγραφα σε άλλους

Η δεύτερη φορά που το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ έδειξε απόρρητα έγγραφα σε άλλους ήταν «τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2021», στο Bedminster Club.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «έδειξε σε έναν εκπρόσωπο της επιτροπής πολιτικής δράσης του, ο οποίος δεν διέθετε εξουσιοδότηση ασφαλείας, έναν διαβαθμισμένο χάρτη». Ο χάρτης αυτός «αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση» και ο Τραμπ είπε στον εκπρόσωπο ότι «δεν θα έπρεπε να τους τον δείξει» και ότι «δεν θα έπρεπε να τον πλησιάσουν πολύ».

Βασικό στοιχείο των κατηγοριών που απαγγέλλονται στον Τραμπ είναι η υπόνοια ότι η αποθήκευση άκρως απόρρητων εγγράφων από τον ίδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI στο Μαρ-α-Λάγκο περιείχαν πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οπλικές δυνατότητες των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων, καθώς και «τα πιθανά τρωτά σημεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε στρατιωτικές επιθέσεις».

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα αυτά αποθηκεύονταν για περισσότερο από ένα χρόνο σε μια κοινωνική λέσχη της Φλόριντα, με εκατοντάδες μέλη και 150 υπαλλήλους, και ότι τα έγγραφα αποθηκεύονταν, σε διάφορες χρονικές στιγμές, σε μια αίθουσα χορού, ένα μπάνιο, ένα γραφείο και μια κρεβατοκάμαρα στον χώρο του Παλμ Μπιτς.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά στο μπάνιο του

Ο Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας κατηγορείται ότι έδειξε «απόρρητα έγγραφα σε άλλους» σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη περίπτωση ήταν στο Trump National Golf Club στο Bedminster του Νιου Τζέρσεϊ, «κατά τη διάρκεια μιας ηχογραφημένης συνάντησης με έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο μέλη του προσωπικού του».

Κανένα από αυτά τα άτομα δεν διέθετε εξουσιοδότηση ασφαλείας, προσθέτει το κατηγορητήριο. Ο Τραμπ έδειξε και περιέγραψε ένα «σχέδιο επίθεσης» που, όπως είπε, «είχε προετοιμαστεί γι' αυτόν από το υπουργείο Άμυνας και έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο».

Στη συνέχεια ο Τραμπ είπε στα άτομα ότι το σχέδιο ήταν «άκρως εμπιστευτικό» και «απόρρητο». «Τώρα δεν μπορώ, ξέρετε, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μυστικό», αναφέρει το κατηγορητήριο ότι είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ κατηγορείται ότι αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει. Όπως φαίνεται και στις σελίδες που ακολουθούν, ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει με 100 χρόνια φυλακή.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά στο μπάνιο του

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Μασκ μεταφέρει "Space X" και "Χ" στο Τέξας από την Καλιφόρνια λόγω νόμου για τους τρανς μαθητές

Ένας εξοργισμένος Ίλον Μασκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών του SpaceX και X στο Τέξας, αφού ένας νόμος της Καλιφόρνια απαγορεύει στα σχολεί...

Φόρτωση άρθρων...