Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για ξέσπασμα βίας ημέρες πριν την επίθεση της Χαμάς

Πλανήτης

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξέδωσαν τουλάχιστον δύο εκτιμήσεις προειδοποιώντας την Κυβέρνηση Μπάιντεν για αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τις εβδομάδες πριν την επίθεση του Σαββάτου από τους ενόπλους της Χαμάς, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, μια ενημέρωση από τις 28 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε, με βάση πολλαπλές ροές πληροφοριών, ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες. Ένα τηλεγράφημα της 5ης Οκτωβρίου από τη CIA προειδοποιούσε γενικά για την αυξανόμενη πιθανότητα βίας από τη Χαμάς. Στις 6 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν από την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχοντας σχετικές αναφορές από το Ισραήλ έκαναν λόγο για ασυνήθιστη δραστηριότητα της Χαμάς που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν προετοιμασία για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, καμία από τις αμερικανικές εκτιμήσεις δεν περιείχε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το εύρος, την κλίμακα και την καθαρή βαρβαρότητα της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Ακόμα, δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ κοινοποιήθηκε στο Ισραήλ.

«Το πρόβλημα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο» είπε μια από τις πηγές στο CNN. «Αυτό είναι κάτι που ιστορικά αποτελούσε τον κανόνα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ» πρόσθεσε λέγοντας ότι όλοι όσοι είδαν τις αναφορές, πίστεψαν ότι δεν θα ήταν κάτι διαφορετικό.

Οι εκτιμήσεις αυτές συγκαταλέγονται σε ένα κύμα προειδοποιήσεων υψηλού επιπέδου που δόθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν τόσο από τη δική της κοινότητα πληροφοριών όσο και από τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες για τον κίνδυνο.

Άραβας ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του επανειλημμένα εξέφρασε ανησυχίες σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι η παλαιστινιακή οργή έφτασε σε επικίνδυνο σημείο. «Αλλά ποτέ δεν άκουσαν κάθε φορά που τους προειδοποιούσαμε» τόνισε.

Διπλωμάτης της Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, είπε στο CNN ότι η Κυβέρνησή τους είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για συσσώρευση όπλων της Χαμάς και την οργή που επικρατούσε μεταξύ των Παλαιστινίων και ήταν έτοιμη να εκραγεί.

«Τα όπλα που υπάρχουν στη Γάζα είναι πέρα από κάθε φαντασία» προειδοποίησαν, είπε ο διπλωμάτης. «Τα όπλα που υπάρχουν στη Δυτική Όχθη, μέσω της Χαμάς και ο έλεγχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη είναι πραγματικά ζητήματα».

«Αυτό γινόταν σε κάθε συνάντηση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόεδρος Βουλγαρίας: «Δεν δεχόμαστε δηλώσεις που παραβιάζουν τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί από τη Βόρεια Μακεδονία»

Την αντίδραση της Βουλγαρίας προκάλεσε η προκλητική δήλωση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. «Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές...

Σαν σήμερα - 12 Μαΐου

Γεγονότα 1551: Ιδρύεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Μάρκου στην Λίμα του Περού 1743: Η Μαρία Τερέζα της Αυστρίας στέφεται βασίλι...

Βόρεια Μακεδονία: Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι κατηγόρησε τη νέα Πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ότι κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε τ...

Φόρτωση άρθρων...