Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ιράν: Συνελήφθη ο δικηγόρος των δύο δημοσιογράφων που κάλυψαν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Πλανήτης
Tags: Ιραν

Ο δικηγόρος δύο Ιρανών δημοσιογράφων, που φυλακίστηκαν επειδή βοήθησαν στη δημοσιοποίηση του θανάτου της Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, συνελήφθη εν μέσω διαδηλώσεων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό μέσο ενημέρωσης.

«Ο Μοχάμεντ Αλί Καμφιρουζί, ο δικηγόρος πολλών ακτιβιστών και δημοσιογράφων, συνελήφθη την Τετάρτη», ανέφερε η εφημερίδα Ham Mihan.

Η ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει ένα κύμα διαμαρτυριών μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, ύστερα από τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο Καμφιρουζί είναι ο δικηγόρος της 35χρονης Ελαέχ Μοχαμαντί, της δημοσιογράφου της Ham Mihan, και της 30χρονης Νιλουφάρ Χαμεντί, της φωτογράφου της εφημερίδας Shargh, που κρατούνται από τον Σεπτέμβριο.

Η Δικαστική Αρχή τους απήγγειλε κατηγορίες τον Νοέμβριο για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» και «συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας» επειδή ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Αμινί.

Ο δικηγόρος «δεν έχει λάβει καμία κλήση, κρατείται παράνομα και ο λόγος της σύλληψής του παραμένει άγνωστος», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης του Μοχάμαντ Αλί Μπαγκερπούρ στην εφημερίδα Ham Mihan.

Περισσότεροι από 300 Ιρανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ άσκησαν κριτική εναντίον των αρχών σε ανοιχτή επιστολή τους στα τέλη Οκτωβρίου επειδή «συνέλαβαν συναδέλφους τους και τους στέρησαν τα δικαιώματά τους», ιδίως την «πρόσβαση στους δικηγόρους τους».

Την Πέμπτη, ο Μοχάμαντ Καμφιρουζί, αδερφός του δικηγόρου, ανακοίνωσε ότι η δικαιοσύνη είναι πλέον «υπεύθυνη για τη ζωή και την υγεία» του δικηγόρου.

Σύμφωνα με τον Χαμ Μιχάν, «25 Ιρανοί δικηγόροι» έχουν «συλληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα» από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Τουρκία ο ηγέτης της Χαμάς για συνομιλίες με τον Ερντογάν, που διεκδικεί μεσολαβητικό ρόλο στο Παλαιστινιακό

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα Σάββατο ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εν μέσω τεταμένου κλίματος στη Μέση Ανατολή μετά το ισραηλιν...

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο προξενείο του Ιράν (Videos)

Στη σύλληψη του άνδρα που απειλούσε να ανατιναχθεί στο Παρίσι προχώρησαν οι γαλλικές Αρχές. Ισχυρές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή, ενώ είχε διακοπεί η ...

Ανάλυση Guardian για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν την Παρασκευή, σε μια μάχη αντιποίνων μεταξύ των δύο εχθρών, λίγες ημέρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραή...

Φόρτωση άρθρων...