Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ισραήλ: Τουλάχιστον εφτά νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά σε μια συναγωγή της ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 12.

Αρχικά, η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανέφερε η υπηρεσία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει με αυτοκίνητο, έγινε γνωστό από τις ισραηλινές Αρχές.

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «τρομοκρατική επίθεση».

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το State Department να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». 

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ, την οποία οι Ισραηλινοί θεωρούν συνοικία της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή αυτή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ) όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20:30. 

Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα, μία γυναίκα και τέσσερις άνδρες, ανέφερε μέλος της Μαγκέν, ήταν ήδη νεκρά όταν έφτασαν οι διασώστες.

Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας 20χρονος ένας 30χρονος σε σοβαρή κατάσταση ενώ ελαφρύτερα είναι ένας 14χρονος και μια 60χρονη γυναίκα.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ, είπε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι μετά την αιματηρή επίθεση καταγράφηκαν πανηγυρισμοί στη Τζενίν και άλλες αραβικές πόλεις.

Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση έρχεται μία ημέρα με το ξέσπασμα βίας στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

Ισραήλ: Τουλάχιστον εφτά νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ
Ισραήλ: Τουλάχιστον εφτά νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ
Ισραήλ: Τουλάχιστον εφτά νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρυξέλλες: Συγκροτήθηκε το «Ταμείο Στήριξης της Ουκρανίας» με κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το ανώτατο χρηματοδοτικό όριο της “Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη” (ΕΕ) κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές και...

Σαν σήμερα - 19 Μαρτίου

Γεγονότα 1831: Γίνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη Citibank της Νέας Υόρκης, όπου οι δράστες έκλεψαν 245χιλ. δολάρια 1895: Οι Γάλλοι κινηματογραφιστ...

Φόρτωση άρθρων...