Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις στον νότιο Λίβανο σε απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών

Πλανήτης

Επικίνδυνη είναι η κλιμάκωση του πολέμου στο Ισραήλ. Μετά από το μπαράζ ρουκετών που δέχθηκαν περιοχές του Ισραήλ από τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεσμπολάχ από τον Λίβανο οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις στον νότιο Λίβανο.

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν το απόγευμα από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με πυρά πυροβολικού, τρίτη μέρα ανταλλαγής πυρών στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι «ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από πεδιάδα στον νότιο Λίβανο προς τη Γαλιλαία» στο βόρειο Ισραήλ.

«Σε απάντηση στα πυρά που ερρίφθησαν από το λιβανέζικο έδαφος προς το ισραηλινό έδαφος, Ισραηλινοί στρατιώτες απαντούν αυτή τη στιγμή με πυρά πυροβολικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Τόνισε ότι περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν και οι 10 έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), στρατεύματα της οποίας είναι αναπτυγμένα στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε ότι «εντόπισε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη νότια Τύρο» περίπου στις 17:30 το απόγευμα.

«Παραμένουμε σε επαφή με τις αρχές και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής (που ορίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών) για να εκτονωθεί αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσαν οι κυανόκρανοι, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Μπαράζ βομβαρδισμών από τη Χαμάς στην Ασκελόν 

Η Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ασκελόν. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στην ισραηλινή πόλη έπειτα από τη λήξη του τελεσίγραφου της Χαμάς στις 5 το απόγευμα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, «είμαστε σε ένα καταφύγιο εδώ, με κατοίκους της πόλης. Όλοι κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους και περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα γίνει μετά. Τα τελευταία δύο λεπτά ακούσαμε περισσότερες εκρήξεις».

Νωρίτερα, η Χαμάς προειδοποίησε τους κατοίκους της Ασκελόν ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 5 το απόγευμα σήμερα, ώστε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam της Χαμάς, Abu Obeida, απείλησε τη νότια παράκτια πόλη με μια μεγάλη επίθεση με ρουκέτες τις επόμενες ώρες.

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει τον λαό μας και να αναγκάσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης Ασκελόν προθεσμία να φύγουν πριν από τις 5 μ.μ.», ανέφερε ο Abu Obeida στο κανάλι του στο Telegram, σύμφωνα με τους times of israel.

Ξενοδοχείο στην Ασκελόν χτυπήθηκε από την πυραυλική επίθεση της Χαμάς

Το ξενοδοχείο Regina στην Ασκελόν δέχθηκε πυραυλική επίθεση από την Χαμάς, μετέδωσε νωρίτερα το απόγευμα η ισραηλινή εφημερίδα
Haaretz.

Την ίδια στιγμή το ιταλικό ραδιόφωνο RTL ανέφερε πως μαύρες στήλες καπνού υψώθηκαν πάνω από το ξενοδοχείο. Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς ξεκίνησε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει. 

 

«Βροχή» ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

Πολλές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν το απόγευμα της Τρίτης από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ.

Μια πηγή ασφαλείας είπε ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές ομάδες. Μια δεύτερη πηγή είπε ότι οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή, από την οποία εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απαντά με πυρά πυροβολικού σε ρουκέτες που εκτοξεύονται από το λιβανέζικο έδαφος.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) ότι σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ. 

Πάνω από 1.000 Ισραηλινοί και 830 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την ζωή τους

Σε περισσότερους από 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς από το Σάββατο. Αυτό ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό στους 830 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι τραυματίες του πολέμου ξεπερνούν τους 4.250.

Την ίδια στιγμή, εικόνες φρίκης με αμάχους να βρίσκουν τραγικό θάνατο από τη Χαμάς κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Σε βίντεο που εξασφάλισε το CNN από το κιμπούτς του Be’eri στο νότιο Ισραήλ φαίνονται ένοπλοι μαχητές με καμένα αυτοκίνητα και μια μπουλντόζα στο βάθος. 

Στο βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε σε κανάλι Telegram που συνδέεται με τη Χαμάς, διακρίνονται τέσσερα πτώματα στο έδαφος. Ένα άλλο βίντεο που είχε προηγουμένως εντοπιστεί γεωγραφικά από το CNN έδειξε πέντε Ισραηλινούς πολίτες αιχμάλωτους από ενόπλους σχεδόν στο ίδιο σημείο.

Λευκός Οίκος: Λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Χαμάς για εκτελέσεις ομήρων

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος, ο οποίος δεν είναι ακόμη βέβαιος για την παρουσία Αμερικανών μεταξύ των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πως «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» η απειλή των εκτελέσεων από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, 

«Πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη λόγω της βαρβαρότητας την οποία ήδη έδειξε η Χαμάς ότι είναι ικανή» να κάνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, μιλώντας CNN.

«Προσφέραμε στους Ισραηλινούς πρόσθετη βοήθεια στο θέμα των υπηρεσιών πληροφοριών και τεχνογνωσία στην ανάκτηση ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 11 Μαΐου

Γεγονότα 380: Η Κωνσταντινούπολη γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με το όνομα Νέα Ρώμη. 868: Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο εκδίδεται στην Κίνα από τον Γουάνγκ Τσιεχ, ...

Ζελένσκι: Πρώτη προτεραιότητα του στρατού η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά το σημερινοβραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ότι η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκιβ είναι η «πρώ...

O Τραμπ διαψεύδει δημοσίευμα ότι εξετάζει την Νίκι Χέιλι ως υποψήφια αντιπρόεδρό του

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που ανέφερε ότι η προεκλογική ομάδα του εξετάζει την Νίκι Χέιλι ως υποψήφια αντιπρόεδρό του, λέγοντας ότι ...

Φόρτωση άρθρων...