Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Κλιματική κρίση: Καύσωνες, καταιγίδες, πλημμύρες και φωτιές ταλαιπωρούν την Ευρώπη

Εφιαλτική είναι η κατάσταση από τις φωτιές στην Πορτογαλία, που απειλούν φημισμένα τουριστικά θέρετρα στα νότια της χώρας, την ώρα που ολόκληρη η ιβηρική χερσόνησος δοκιμάζεται πάλι από καύσωνα.

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες που ήδη έκαψαν 60.000 στρέμματα κοντά στην πόλη Οντεμίρα. Οι Αρχές εκκένωσαν 19 χωριά, τέσσερα ξενοδοχεία και ένα κάμπινγκ.

Οι ισχυροί άνεμοι μετέφεραν την πύρινη λαίλαπα νοτιότερα, με αποτέλεσμα να απειλούνται τουριστικά θέρετρα στην περιοχή Αλγκάβρε.

Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται σε δορυφορικές φωτογραφίες.

Ισπανία

Στη γειτονική Ισπανία, που επίσης πλήττεται από τον τρίτο καύσωνα του καλοκαιριού με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 44 βαθμούς Κελσίου, οι Αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στην κατανάλωση νερού καθώς πολλοί ταμιευτήρες στέγνωσαν από την παρατεταμένη λειψυδρία.

Σκανδιναβία

Και ενώ η νότια Ευρώπη «ψήνεται» από τη ζέστη, τον Βορρά πλήττουν ισχυρές καταιγίδες. Στην ανατολική Σουηδία ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε, μετατόπισε σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί τρένο με περισσότερους από 100 επιβάτες. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι σουηδικές και οι νορβηγικές Αρχές εξέδωσαν κόκκινο συναγερμό προειδοποιώντας πως κάποιες περιοχές ενδέχεται να δεχθούν ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα εκδόθηκε και στη Δανία.

Τουρκία

Ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος σάρωσε ορυχείο στην περιοχή του Καχραμάνμαρας στη νότια Τουρκία.

Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί. Το φαινόμενο κατέγραψε επιβάτης ελικοπτέρου που περνούσε από την περιοχή.

ΗΠΑ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή από τις σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, από την Αλαμπάμα στον νότο μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα και χιλιάδες πτήσεις ματαιώθηκαν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών και των ισχυρών ανέμων.

Στη Βιρτζίνια έπεσε χαλάζι, ενώ καταιγίδες έπληξαν το Τέξας, τη Λουιζιάνα και τη Φλόριντα, περιοχές που υπέφεραν μέχρι χθες από τον καύσωνα.

Ρωσία

Περισσότερα από 100 πύρινα μέτωπα καίνε στη Γιακουτία, στη ρωσική Άπω Ανατολή, έχοντας κάνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες με αεροσκάφη και ελικόπτερα προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες έξω από οικισμούς, ενώ άλλες πυρκαγιές σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές είναι εκτός ελέγχου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...