Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ποια άσκηση απομακρύνει τη βαριά νόσηση και τον θάνατο

Νέα μεγάλη έρευνα αναφέρεται στα οφέλη της άσκησης απέναντι στον κορωνοϊό. Τα άτομα που ασκούνται συστηματικά, έχουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κωρονοϊός, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine.

Και σε προηγούμενες μελέτες είχε αποδειχθεί ότι όσοι ασκούνται, αναρρώνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα από την Covid και αποφεύγουν τις βαριές επιπλοκές, όμως η συγκεκριμένη μελέτη, έρχεται να δείξει ότι αυτό ισχύει και για άτομα υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση και θάνατο από τη λοίμωξη.

«Όσο περισσότερο ασκείται κάποιος (σε φυσιολογικά πλαίσια), τόσο μειώνεται και ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου από Covid», εξηγεί στη Wall Street Journal ο Τζέιμς Σάλις, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας πολύ δραστήριος 70χρονος εξακολουθεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορωνοϊό, σε σχέση με έναν εξίσου δραστήριο 40χρονο.

Και οι δύο ασκούμενοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σε σχέση με αυτούς που δεν κάνουν γυμναστική.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από 200.000 ενήλικες ασθενείς με κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζήτησαν από τους ασθενείς να δώσουν λεπτομέρειες για την φυσική τους κατάσταση και πιο συγκεκριμένα εάν και πόση διάρκεια άσκησης έκαναν την εβδομάδα.

Επίσης, αν νοσηλεύτηκαν, αν κατά τη νόσηση είχαν έξαρση των συμπτωμάτων και επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας τους, αν νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και άλλες λεπτομέρειες.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν χρειάζεται να τρέχει και να ιδρώνει κάποιος για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση. Αρκεί να σηκώνεται και να βγαίνει ακόμα και μία βόλτα την ημέρα για περπάτημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βελτίωση από τόσο απλές διαδικασίες φυσικής δραστηριότητας», εξηγεί ο δρ Σάλις.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να προστεθούν σε ένα μεγάλο σύνολο επιστημονικών δεδομένων, τα οποία συνηγορούν στο ότι η σωματική δραστηριότητα παρέχει διάφορους τύπους προστασίας σε σοβαρές παθήσεις.

«Η άσκηση βελτιώνει την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού, κινητοποιώντας και αναδιανέμοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αναγνωρίζουν και σκοτώνουν τους εισβολείς, όπως είναι οι ιοί», υποστηρίζει ο Ρίτσαρντ Σίμπσον, καθηγητής της Επιστήμης της Διατροφής και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι όταν η άμυνα του οργανισμού δρα αμέσως, περιορίζει τον χρόνο που έχει ο ιός να αναπαραχθεί και να προκαλέσει βαριά νόσηση.

Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και τη φυσική ανοσολογική ανταπόκριση σε τραυματισμούς ή παθογόνους παράγοντες.

Η χρόνια φλεγμονή, άλλωστε, έχει συνδεθεί με πιο βαριά έκβαση της λοίμωξης Covid, ειδικά στους πνεύμονες.

Αυτό συμβαίνει διότι οι κυτοκίνες, οι μικρές αγγελιοφόρες πρωτεΐνες που βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής, απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν από την έναρξη της πανδημίας έως και τον Μάιο του 2021, όταν ξεκίνησε η χορήγηση των εμβολίων, κάτι που κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρα τα αποτελέσματά της.

«Η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε και δεν έχει παρενέργειες», καταλήγει ο Τζόρνταν Μέτζι, ειδικός αθλητίατρος από τη Νέα Υόρκη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Φόρτωση άρθρων...