Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

Μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης σε ποντίκια ενδεχομένως βοηθήσει και τους ανθρώπους

Βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε προβλήματα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν οι άνδρες δημιουργούν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πειραμάτων γονιμότητας που γίνονται σε ποντίκια.

Υπολογίζεται ότι ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης με το 50% των περιπτώσεων να οφείλεται σε προβλήματα γονιμότητας των ανδρών. 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατάφερε να δημιουργήσει εργαστηριακά σπέρμα ποντικών από βλαστικά κύτταρα ποντικών. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα εργαστηριακά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν σε αρσενικά ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στειρότητας και τα ποντίκια κατάφεραν στη συνέχεια να τεκνοποιήσουν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα εμβρύων τα οποία τοποθετήθηκαν σε μια «χημική σούπα» όπως την ονομάζουν οι ερευνητές για να μετατραπούν σε σπερματικά. Στη συνέχεια τα τροποποιημένα κύτταρα εμφυτεύθηκαν στους όρχεις των ποντικών για να μετατραπούν σε ώριμο σπέρμα το οποίο με την σειρά του εμφυτεύθηκε σε ωάρια σε μια «τρωκτική» έκδοση τεχνητής γονιμοποίησης. 

Η μέθοδος αποδείχτηκε επιτυχής αφού μέσω αυτής γεννήθηκαν πολλά νέα ποντικάκια. 

Η μέθοδος αυτή δείχνει ότι μπορεί να ακολουθηθεί και στον άνθρωπο και αν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη τουλάχιστον φάση ανδρικά δερματικά κύτταρα για να μετατραπούν σε σπερματικά.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα πρόκληση των Τούρκων για την εισβολή στην Κύπρο: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Τις προκλήσεις συνεχίζει η Τουρκία και με μια ανάρτηση του το υπουργείο Άμυνας της χώρας απειλεί με νέο «Αττίλα». Στην επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύ...

Φόρτωση άρθρων...