Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης σε ποντίκια ενδεχομένως βοηθήσει και τους ανθρώπους

Βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε προβλήματα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν οι άνδρες δημιουργούν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πειραμάτων γονιμότητας που γίνονται σε ποντίκια.

Υπολογίζεται ότι ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης με το 50% των περιπτώσεων να οφείλεται σε προβλήματα γονιμότητας των ανδρών. 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατάφερε να δημιουργήσει εργαστηριακά σπέρμα ποντικών από βλαστικά κύτταρα ποντικών. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα εργαστηριακά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν σε αρσενικά ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στειρότητας και τα ποντίκια κατάφεραν στη συνέχεια να τεκνοποιήσουν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα εμβρύων τα οποία τοποθετήθηκαν σε μια «χημική σούπα» όπως την ονομάζουν οι ερευνητές για να μετατραπούν σε σπερματικά. Στη συνέχεια τα τροποποιημένα κύτταρα εμφυτεύθηκαν στους όρχεις των ποντικών για να μετατραπούν σε ώριμο σπέρμα το οποίο με την σειρά του εμφυτεύθηκε σε ωάρια σε μια «τρωκτική» έκδοση τεχνητής γονιμοποίησης. 

Η μέθοδος αποδείχτηκε επιτυχής αφού μέσω αυτής γεννήθηκαν πολλά νέα ποντικάκια. 

Η μέθοδος αυτή δείχνει ότι μπορεί να ακολουθηθεί και στον άνθρωπο και αν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη τουλάχιστον φάση ανδρικά δερματικά κύτταρα για να μετατραπούν σε σπερματικά.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο «να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν» κράτη-μέλη του

Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της ατλ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...