Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Mήνυμα ΗΠΑ στον Ερντογάν για τα F-16: «Η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το Κογκρέσο»

Πλανήτης

«Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν ότι το Κογκρέσο θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην πώληση των F-16», τονίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το διπλό μήνυμα των ΗΠΑ αναφορικά με τα F-16, εστάλη έπειτα από μία ακρόαση στην γερουσία και στην β με θέμα την Ρωσία.

Η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το θέμα της Τουρκίας και το «μπλόκο» που έχει βάλει η Τουρκία στην Σουηδία και στην Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, και τόνισε πως πάρα πολλοί γερουσιαστές δεν αισθάνονται έτοιμοι να δώσουν τα «κλειδιά» για τα F-16 ή τουλάχιστον, να υπάρξει κάποια συμφωνία γι’ αυτό το θέμα.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαν, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το Κογκρέσο.

Πομπέο: «Πήγα να σπάσω την πόρτα του Ερντογάν»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί Ντόναλντ Τραμπ, και πρώην διοικητής της CIA, Μάικ Πομπέο, έγραψε ένα βιβλίο για την θητεία του στο υπουργείο και ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την «βιογραφία» του ήταν οι κακές σχέσεις του με την Τουρκία.
Στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, είχε μιλήσει πολύ ξεκάθαρα εναντίον του Τούρκου υποψήφιου στην Πενσυλβάνια, του Dr. Oz – ο οποίος έχασε την θέση του στην γερουσία – λέγοντας ότι είναι ένα όργανο του Ερντογάν, και ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει ένα όργανο στη γερουσία που δεν θα λειτουργεί για τα συμφέροντα της Αμερικής.

Ο Μάικ Πομπέο ήταν σε μία επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, μαζί με τον Μάικ Πενς, και οι Τούρκοι πήραν τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο οποίος είναι από την Ιντιάνα και δεν έχει τόσο βαθιά σχέση με τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όσο ό Πομπέο,  να μιλήσει με τον Ερντογάν και έκλεισαν την πόρτα στον Πομπέο, κρατώντας τον απ΄έξω.

Ο Πομπέο περιγράφει πολύ γλαφυρά την σκηνή, λέγοντας πως εάν δεν τον αφήσουν να περάσει, θα… έσπαγε την πόρτα και θα ερχόταν σε ρήξη με την ασφάλεια του Ερντογάν.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις «κακές» σχέσεις που είχαν οι ΗΠΑ με την Τουρκία εκείνη την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, ενώ μίλησε και για το φερόμενο πραξικόπημα, πράγμα που ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...