Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Πρέπει να αποφύγουμε μεγαλύτερη τραγωδία για τους αμάχους»

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες διεξήγαγαν συνομιλίες ισχυροποίησης των διμερών σχέσεων, ενώ μίλησαν και για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εστιάζουν στην ευθυγράμμιση Τζο Μπάιντεν με τη θέση που από την πρώτη στιγμή προέταξε το Ισράηλ, με την άρνηση δηλαδή της εμπλοκής της χώρας στον βομβαρδισμό. «Η έκρηξη φαίνεται να έγινε από άλλη ομάδα» τόνισε ειδικότερα ο Αμερικανός πρόεδρος «δείχνοντας», όπως και το Ισραήλ, το Ισλαμικό Τζιχάντ, ενώ ηγέτες Αραβικών χωρών ακύρωσαν συναντήσεις με τον Μπάιντεν.

Το Ισραήλ στέκεται στις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει από τις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς χαρακτηρίζοντάς την «χειρότερη ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος». 

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε νωρίτερα από το Τελ Αβίβ ότι θα συνεργασθεί με το Ισραήλ για την αποφυγή «περαιτέρω τραγωδίας» για τους πολίτες. 

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή για να αποφύγουμε περαιτέρω τραγωδία για τους αθώους πολίτες», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από την  πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να μην πληγούν πολίτες.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», είχε δηλώσει κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

«Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού και δεν του φέρνει παρά δεινά», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν την επομένη της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας, που προκάλεσε εκατοντάδες θύματα.

«Οι Αμερικανοί κλαίνε μαζί σας», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου.

Το Ισραήλ επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στην Ισλαμική Τζιχάντ, επικαλούμενο στοιχεία. Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ.

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν όπως υποστηρίζει από το Ισραήλ στη Γάζα, αφού ο Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο.
«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (...) επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Στο μεταξύ, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίων αμάχων στη Γάζα».

Νετανιάχου: «Έχουμε έναν διαφορετικό πόλεμο, επειδή η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός»

«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός πόλεμος, επειδή η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσία του Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι «ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε αθώους, η Χαμάς επιχειρεί να τη μεγιστοποιήσει».

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Πρέπει να αποφύγουμε μεγαλύτερη τραγωδία για τους αμάχους»

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...