Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Μπορέλ: «Αναξιόπιστη και υποκριτική η κατάπαυση πυρός που κήρυξε ο Πούτιν»

Πλανήτης

«Αναξιόπιστη και υποκριτική» χαρακτήρισε την κατάπαυση πυρός από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας για προσωρινή μονομερή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι μη αξιόπιστη», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντάς την «υποκρισία».

«Το Κρεμλίνο στερείται παντελούς αξιοπιστίας και αυτή η δήλωση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός δεν είναι αξιόπιστη», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μαρόκο.

«Η Ρωσία ήταν αυτή που εξαπέλυσε αυτή την παράνομη επίθεση. Όταν ο επιτιθέμενος μιλάει για κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι όλοι αντιδρούμε με σκεπτικισμό μπροστά σε μια τέτοια υποκρισία», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Η σύντομη κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ήταν η πρώτη πλήρης παύση από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την Παρασκευή σε πόλεις που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας, παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν διέταξε μονομερώς τις δυνάμεις του να σταματήσουν τις επιθέσεις για 36 ώρες.

Ο Μπορέλ ζήτησε «συγκεκριμένες ενέργειες επί του εδάφους», συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους παύσης των στρατιωτικών επιθέσεων».

«Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από το ουκρανικό έδαφος», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Ελλείψει τέτοιων συγκεκριμένων ενεργειών, η μονομερής κατάπαυση του πυρός φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τα στρατεύματά της και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη διεθνή φήμη της».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια γεωργική δύναμη, έστειλε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για ένα ολόκληρο έτος το 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Ο Μπορέλ είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την «προπαγάνδα» για να κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

«Αυτό είναι εντελώς ψευδές. Είναι ο ρωσικός στρατός που κατέστρεψε τα σιλό σιτηρών, έβαλε νάρκες στα χωράφια, κατέστρεψε τους δρόμους και απέκλεισε τα λιμάνια της Ουκρανίας», συμπλήρωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Φόρτωση άρθρων...