Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Στον «αέρα» η εκεχειρία στην Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για βομβαρδισμούς

Στον «αέρα» βρίσκεται η εκεχειρία 36 ωρών στην Ουκρανία, που κήρυξε μονομερώς ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβάρδισε σήμερα ρωσικές στρατιωτικές θέσεις, ενώ σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία. 

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του απέρριψαν την εκεχειρία, κάνοντας λόγο για «τέχνασμα» του Ρώσου Προέδρου και για υποκρισία των Ρώσων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του δέχθηκαν επίθεση σε περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, και της Ζαπορίζια, αλλά και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

«Τέσσερα βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών θέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της πόλης Λιμάν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διαπιστώσει άμεσα αν υπήρξε κάποια ανάπαυλα από τις μάχες.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής έχουν εκδοθεί σε περιοχές της Ουκρανίας.

Οι αναφορές για σειρήνες είδαν το φως, λίγες ώρες αφού η Ρωσία κήρυξε προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία για τον εορτασμό των Ορθοδόξων Χριστουγέννων.

Η βουλευτής της Ουκρανίας Inna Sovsun έγραψε ότι οι αναφορές για ειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής σε όλη την Ουκρανία δείχνουν ότι «τόσο μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τον Πούτιν».

Ο Euan MacDonald της New Voice of Ukraine γράφει ότι ο συναγερμός προκλήθηκε από την εκτόξευση ενός μαχητικού αεροσκάφους MiG-31K στη Λευκορωσία. Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση αυτού του ισχυρισμού, αναφέρει ο Guardian.

Η εκεχειρία που διέταξε η Ρωσία για τα Χριστούγεννα, που εορτάζονται στη χώρα στις 7 Ιανουαρίου, είναι η πρώτη γενική εκεχειρία αφού ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κίεβο από την πλευρά του, έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του, σχετικά με την προτεινόμενη από τη Ρωσία εκεχειρία, την οποία, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτήρισαν ως ένα σχέδιο που καταστρώθηκε, ώστε η Μόσχα να κερδίσει χρόνο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών της, αλλά και του πολεμικού εξοπλισμού της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...