Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μαριούπολη και Μελιτόπολη (Photos)

Περισσότερα από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι «New York Times».

Τα αντικείμενα που κατηγορούνται ότι έκλεψαν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αρχαία χρυσά αντικείμενα της Σκυθίας, που ανήκαν σε «μία από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες συλλογές στην Ουκρανία», η οποία βρισκόταν στην κατεχόμενη Μελιτόπολη της Ζαπορίζιας, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

Οι «New York Times» αναφέρουν ο χρυσός της αυτοκρατορίας των Σκυθών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., εξήχθη από έναν άνδρα με λευκό παλτό με «ειδικά γάντια και μια μακριά τσιμπίδα», ο οποίος εισέβαλε στο υπόγειο ενός μουσείου της Μελιτόπολης, συνοδευόμενος από μια ομάδα ένοπλων Ρώσων στρατιωτών.

Αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης - μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».

Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μαριούπολη και Μελιτόπολη

«Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ετοιμάζει το απαραίτητο υλικό, ώστε να κινήσει ποινικές διαδικασίες και να προσφύγει στην Ιντερπόλ», ανέφεραν οι δημοτικοί αξιωματούχοι της Μαριούπολης.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μαριούπολη και Μελιτόπολη

Σχολιάζοντας την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, ο Ολεξάντρ Σιμονένκο, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους New York Times ότι» οι ρωσικές δυνάμεις «κάνουν έναν πόλεμο χωρίς κανόνες και καταστρέφουν τη ζωή μας, τη φύση μας, τον πολιτισμό μας, τη βιομηχανία μας, τα πάντα. Αυτό είναι ένα έγκλημα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Φόρτωση άρθρων...