Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Πήρε αναβολή για την Παρασκευή η συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για κατάπαυση πυρός

Πλανήτης

Αναβολή στη συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, με τις ισραηλινές Αρχές να τονίζουν πως δεν θα υπάρξει ανακωχή και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάπαυση του πυρός θα άρχιζε σήμερα στις 10 το πρωί. Ωστόσο, τα δεδομένα για την πρώτη αποκλιμάκωση μετά από έξι εβδομάδες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς άλλαξαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, ξεκαθάρισε ότι κανένας Ισραηλινός όμηρος δεν θα απελευθερωθεί πριν από την Παρασκευή. Ωστόσο, σε δήλωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Χανέγκμπι προσέθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων προχωρούν και συνεχίζονται συνεχώς».

Οι πληροφορίες για τα αίτια της νέας ανατροπής στο θρίλερ της απελευθέρωσης των ομήρων είναι αντικρουόμενες.

Από τη μία, υπάρχουν αναφορές ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως η Χαμάς δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών. Από την άλλη, άλλες αναφορές κάνουν λόγο πως η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει δώσει στο Ισραήλ τη λίστα με τους ομήρους, οι οποίοι θα αφήνονταν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συμφωνίας.

Σύμφωνα ωστόσο με το BBC, που επικαλείται πηγή εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ, η καθυστέρηση οφείλεται σε ζητήματα ήσσονος σημασίας τα οποία, όμως, πρέπει να διευθετηθούν εντός της ημέρας. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας ενδέχεται να ξεκινήσει, τελικά, την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μετά τη Σιλιάνοφσκα προκαλεί και ο Μιτσκόσκι: «Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω, αν θέλετε, πάμε Χάγη» (Video)

Τη γραμμή που χάραξε η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα φαίνεται πως ακολουθεί και ο πρόεδρος του VMRO και νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μιτσκόσκι...

Σαν σήμερα - 16 Μαΐου

Γεγονότα 1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία. 1717: Φυλακίζεται στη Βαστίλη...

Φόρτωση άρθρων...