Παρασκευή
31 Μαΐου 2024

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη «σπορά νεφών» και η απάντηση των ειδικών

Πλανήτης

Ασύλληπτες ήταν οι εικόνες από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι, σε μία από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές του πλανήτη. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από το νερό, άνθρωποι παγιδεύτηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης έγιναν ποτάμια.

Οι εικόνες από το πλημμυρισμένο Ντουμπάι λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, έκαναν τον γύρο διαδικτύου και επανέφεραν στο προσκήνιο θεωρίες συνωμοσίας για τη σπορά των νεφών, μία τεχνική «ψεκασμού» στα σύννεφα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή περισσότερης βροχής ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού.

Η σπορά νεφών όμως ήταν η αιτία για την έντονη βροχόπτωση; Αυτή προκάλεσε την πλημμύρα του αιώνα στο Ντουμπάι; Οι επιστήμονες απαντούν πως όχι και χτυπούν καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή.

Η καταιγίδα είχε χτυπήσει αρχικά το Ομάν την Κυριακή (14.04.2024) προτού σφυροκοπήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη.

Στην Αλ Αΐν, μια πόλη που συνορεύει με το Ομάν, σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης 254 χιλιοστών – περισσότερο νερό από όσο πέφτει στην χώρα – κατά μέσο όρο – σε έναν ολόκληρο το χρόνο.

Μήπως η «σπορά των νεφών» προκάλεσε την «βόμβα βροχής»;

Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού στην Αραβική Χερσόνησο, που είναι συνήθως γνωστή για το ξηρό κλίμα της ερήμου, με τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι να μπορεί να εκτοξευθούν πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν δεν έχουν επίσης συστήματα αποχέτευσης για να αντιμετωπίσουν τις έντονες βροχοπτώσεις και οι βυθισμένοι στο νερό δρόμοι δεν είναι ασυνήθιστοι κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

Όπως αναφέρει ανάλυση στο Reuters, μετά τα γεγονότα της Τρίτης, τέθηκαν ερωτήματα εάν η σπορά των νεφών, μια διαδικασία γνωστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τις έντονες βροχοπτώσεις.

Τι είναι η σπορά νεφών; Η σπορά νεφών είναι μια διαδικασία κατά την οποία χημικές ουσίες εμφυτεύονται στα σύννεφα για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις σε ένα περιβάλλον όπου η λειψυδρία προκαλεί ανησυχία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται σε μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές της γης, ηγούνται της προσπάθειας για τη δημιουργία νεφών και την αύξηση των βροχοπτώσεων.

Όμως η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διευκρίνισε στο Reuters ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επιχειρήσεις πριν από την καταιγίδα.

Τελικά τι έφταιξε;

Οι τεράστιες βροχοπτώσεις μάλλον οφείλονταν σε ένα κανονικό καιρικό σύστημα που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί.

Ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με χαμηλή πίεση στην επιφάνεια είχε λειτουργήσει σαν «συμπίεση» της πίεσης στον αέρα, σύμφωνα με τον Esraa Alnaqbi, ανώτερο μετεωρολόγο στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτή η συμπίεση, που εντάθηκε από την αντίθεση μεταξύ των θερμότερων θερμοκρασιών στο επίπεδο του εδάφους και των ψυχρότερων θερμοκρασιών ψηλότερα, δημιούργησε τις συνθήκες για την ισχυρή καταιγίδα, διευκρίνισε.

Το «ανώμαλο φαινόμενο» δεν ήταν απίθανο να συμβεί τον Απρίλιο, καθώς όταν αλλάζει η εποχή, η πίεση αλλάζει γρήγορα, είπε, προσθέτοντας ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα συνέβαλε επίσης στην καταιγίδα.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα λένε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων.

«Οι βροχοπτώσεις από καταιγίδες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση με την υπερθέρμανση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταφορά, η οποία είναι η ισχυρή ανοδική τάση στις καταιγίδες, ενισχύεται σε έναν θερμότερο κόσμο», δήλωσε ο Dim Coumou, καθηγητής ειδικός στο ακραία κλίματα σε Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η Friederike Otto, λέκτορας για την επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι οι βροχοπτώσεις γίνονται πολύ πιο έντονες σε όλο τον κόσμο καθώς το κλίμα θερμαίνεται και μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία.

«Είναι παραπλανητικό να μιλάμε για τη σπορά των νεφών ως την αιτία των έντονων βροχοπτώσεων» τόνισε.

«Η σπορά των νεφών δεν μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα από το τίποτα. Ενθαρρύνει το νερό που βρίσκεται ήδη στον ουρανό να συμπυκνώνεται γρηγορότερα και να ρίχνει νερό σε ορισμένα σημεία. Έτσι πρώτα, χρειάζεται την υγρασία. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπήρχαν σύννεφα» πρόσθεσε.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα να είναι «εξαιρετικά» ζεστό το νερό στις θάλασσες γύρω από το Ντουμπάι, όπου υπάρχει επίσης πολύ ζεστός αέρας, δήλωσε ο Mark Howden, Διευθυντής στο Ινστιτούτο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας για Κλίμα, Ενέργεια και Λύσεις Καταστροφών.

Η Gabi Hegerl, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, είναι πιθανό να επιδεινωθούν σε πολλά μέρη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Λιώνει» στους 52,9 βαθμούς Κελσίου το Νέο Δελχί - Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον ακραίο καύσωνα

Στο Νέο Δελχί καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος για φέτος λόγω της ζέστης, την ώρα που η θερμοκρασία έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ στην πρωτεύουσα της Ινδίας, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσ...

Σαν σήμερα - 30 Μαΐου

Γεγονότα 1381 - Έναρξη της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία. 1416 - Η Σύνοδος της Κωνσταντίας, η οποία συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Σιγισμόνδο, υποστηρικτή του Αντίπαπα Ιω...

Φόρτωση άρθρων...