Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Π.Ο.Υ.: «Καμπανάκι» κινδύνου για την αύξηση κρουσμάτων χολέρας

Πλανήτης

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για αύξηση κρουσμάτων χολέρας. Η ταυτόχρονη εξέλιξη πολλών εστιών χολέρας θέτει προκλήσεις για αντιμετώπιση εστιών και κινδύνους περαιτέρω εξάπλωσης σε άλλες χώρες.

Από το 2021 παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων χολέρας και της γεωγραφικής τους κατανομής παγκοσμίως. Το 2021 ανέφεραν κρούσματα χολέρας 23 χώρες, κυρίως στις περιοχές του ΠΟΥ στην Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2022 με περισσότερες από 29 χώρες να αναφέρουν κρούσματα χολέρας ή κρούσματα ενώ, από τις 30 Νοεμβρίου 2022, οι 16 από αυτές ανέφεραν παρατεταμένα κρούσματα.

Πολλές από αυτές τις χώρες ανέφεραν υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (CFR) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο μέσος όρος CFR χολέρας που αναφέρθηκε παγκοσμίως το 2021 ήταν 1,9% (2,9% στην Αφρική), πολύ πάνω από το αποδεκτό (<1%) και το υψηλότερο που καταγράφηκε σε πάνω από μια δεκαετία.

Το 2022 ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας και των θανάτων που σχετίζονται με τη χολέρα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως μετά από χρόνια πτώσης. 
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα σε 13 χώρες, οι οποίες δεν ανέφεραν κρούσματα χολέρας το 2021. Από αυτές, ορισμένες δεν είχαν αναφέρει κρούσματα χολέρας για πολλά χρόνια (μεταξύ 3 και 30) και αρκετές δεν θεωρούνται ενδημικές χώρες. 

Η τρέχουσα κατάσταση αντιπροσωπεύει μια αναζωπύρωση της συνεχιζόμενης έβδομης πανδημίας χολέρας που ξεκίνησε το 1961. Η ταυτόχρονη εξέλιξη πολλών εστιών χολέρας, που επιδεινώνεται σε χώρες που αντιμετωπίζουν περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις με εύθραυστα συστήματα υγείας και επιδεινώνονται από την Κλιματική Αλλαγή, θέτει προκλήσεις για την αντιμετώπιση εστιών και κινδύνους περαιτέρω εξάπλωσης σε άλλες χώρες. 

Η συνολική ικανότητα ανταπόκρισης στις πολλαπλές και ταυτόχρονες εστίες είναι τεταμένη λόγω της παγκόσμιας έλλειψης πόρων, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού εμβολίου κατά της χολέρας, καθώς και του υπερβολικού προσωπικού δημόσιας υγείας και του ιατρικού προσωπικού, που συχνά αντιμετωπίζει πολλαπλές εστίες ασθενειών ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Ρώσοι κατάσκοποι οργάνωσαν την επιχείρηση με τα αστέρια του Δαβίδ σε κτίρια του Παρισιού

Τα αστέρια του Δαβίδ που βρέθηκαν σχεδιασμένα με σπρέι σε κτίρια στην περιοχή του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο ήταν μέρος μιας επιχείρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ...

Φόρτωση άρθρων...