Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

H Ρωσία παραγγέλνει 174.000 νέα διπλωματικά διαβατήρια για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Την ταχεία εκτύπωση δεκάδων χιλιάδων νέων διπλωματικών διαβατηρίων έχει παραγγείλει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αυτή την κίνηση, προσπαθεί να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης στη Ρωσία αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας απάτης που θα επέτρεπε σε συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, αξιωματούχους και κατασκόπους – αλλά και στις συζύγους τους – να παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε τον περασμένο μήνα από την JSC GOZNAK να τυπώσει 174.600 νέα διπλωματικά διαβατήρια με κόστος περί τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν διαθέτει περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους και μόνον το ένα τρίτο αυτό πληροί θεωρητικά τα κριτήρια για να περιληφθεί στη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αντιπολιτευόμενου ΜΜΕ SOTA, βάσει της νομοθεσίας στη Ρωσία οι εργαζόμενοι στην διάδοχο της KGB, υπηρεσία ασφαλείας FSB, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατοχή διπλωματικών διαβατηρίων όταν βρίσκονται σε ξένες αποστολές, ενώ το ίδιο ισχύει και για αξιωματούχους της FSO, της υπηρεσίας προστασίας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, και για άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Σουηδία: Θα επιδιώξει να καταργήσει τα «χρυσά διαβατήρια» για τους πλούσιους Ρώσους

Δικαστές, εισαγγελείς και βουλευτές περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που μπορούν να ζητήσουν διπλωματικά διαβατήρα, τα οποία τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν ταχύτερα και να αποφεύγουν την έκδοση βίζας σε ορισμένες χώρες, ενώ στους πιθανούς δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι σύζυγοί τους καθώς και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη γραφειοκρατία του Κρεμλίνου.

Η νέα εντολή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε καθώς οι άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις περιορίζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές πολλών μελών της ρωσικής ελίτ, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. 

«Γιατί χρειάζεται το υπουργείο Εξωτερικών 175.000 όταν ο αριθμός των υπαλλήλων, σύμφωνα με διάφορες πηγές δεν είναι μεγαλύτερος των 15.000 και μόνον το ένα τρίτο είναι διπλωμάτες;», διερωτάται το SOTA. Kι η υποψία είναι ότι Ρώσοι αξιωματούχοι και κατάσκοποι που αποζητούν πρόσβαση στη Δύση θα χρησιμοποιήσουν τα διαβατήρια αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορέψει στους Ρώσους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίου να λαμβάνουν αυτομάτως βίζες πολλαπλών εισόδων και θα καταχωρεί εφεξής τα δακτυλικά αποτυπώματα των χρηστών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Φόρτωση άρθρων...