Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ρωσία: Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στον ψηφιακό τομέα εγκατέλειψαν τη χώρα

Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στους τομείς των τεχνολογιών των πληροφοριών, δηλαδή το 10%, έχουν φύγει από την χώρα και δεν έχουν επιστρέψει, έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης Μακσούτ Σαντάγεφ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Κρατική Δούμα.

«Εάν λάβουμε τα δύο κύματα αναχωρήσεων των ειδικών στον τομέα της τεχνολογιών της πληροφορίας, περίπου το 10% των υπαλλήλων στον τομέα των εταιρειών των τεχνολογιών της πληροφορίας έχει φύγει από την χώρα και δεν έχει επιστρέψει. 

Πολλοί επέστρεψαν, αλλά συνολικά περίπου 100.000 ειδικοί στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό, και μάλιστα το 80% συνεχίζει να εργάζεται για ρωσικές εταιρείες, ευρισκόμενο σε φιλικές χώρες», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης Σαντάγεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι περισσότεροι που έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, την Αρμενία, τη Γεωργία όπως επίσης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας όπου μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και, ως εκ τούτου, να λαμβάνουν τον μισθό τους για να συντηρούνται.

Αν και ο Ρώσος υπουργός δεν αναφέρθηκε στα αίτια αυτής της φυγής, πολλοί εργαζόμενοι στους ψηφιακούς τομείς έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το πρώτο κύμα μαζικής φυγής άρχισε τους πρώτους μήνες του πολέμου, ενώ το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο αφότου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την επιστράτευση χιλιάδων Ρώσων σε ηλικία στράτευσης.

Ανησυχίες για τη στελέχωση της υψηλής τεχνολογίας

Αυτές οι αποχωρήσεις, που προστίθενται στην έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων άλλων Ρώσων, εγείρουν ανησυχίες για τη διαρροή εγκεφάλων που θα μπορούσε να δημιουργήσει ελλείψεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος απαιτεί προσωπικό με υψηλά προσόντα που χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκπαιδευτεί.

Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις επιτείνουν επίσης τις δυσκολίες, δημιουργώντας προβλήματα χρηματοδότησης και προμήθειας ορισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης, ο Σαντάγεφ πρότεινε να μην επιβληθούν «αυστηροί περιορισμοί» στην τηλεργασία για τους ψηφιακούς υπαλλήλους, καθώς αυτό θα μπορούσε να τους «ωθήσει να αναζητήσουν εργασία σε ξένες εταιρείες».

Ο επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ρωσίας εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία είναι «μια από τις πιο ευνοϊκές χώρες για να αναπτύξει κάποιος επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Απριλίου

Γεγονότα 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τις οδηγίες του Βελισαρίου ηττάται από τους Πέρσες στη βόρεια Συρία 1770 – Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρίζει την...

Απειλές από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»: Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη

Νέες απειλές εκτόξευσαν κατά του Ισραήλ οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης. Σε αναθεώρηση του «πυρηνικού του δόγματος» εν μέσω ισραηλινών απειλών, θα μπορούσε να προχωρήσει το Ι...

Φόρτωση άρθρων...