Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Financial Times: Ρώσοι τραπεζίτες προσπάθησαν να αποτρέψουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Αντίθετοι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρεται να ήταν κορυφαίοι Ρώσοι τραπεζίτες. Οι Ρώσοι τραπεζίτες προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να εξηγήσουν στον πρόεδρο της χώρας τις ενδεχόμενες «καταστροφικές συνέπειες» για τη ρωσική οικονομία.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν παρασκήνιο της επίσκεψης του προέδρου της Sberbank, ήτοι της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Γκέρμαν Γκρεφ και της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, ένα μήνα πριν την έναρξη της εισβολής.

Σε άρθρο με τον τίτλο «How Putin’s technocrats saved the economy to fight a war they opposed» («Πώς οι τεχνοκράτες του Πούτιν έσωσαν την οικονομία, ώστε αυτή να υπηρετεί τον πόλεμο στον οποίον αντιτάσσονταν»), αναφέρεται ότι Γκρεφ και Ναμπιούλινα συναντήθηκαν προσωπικά με τον Πούτιν στην κατοικία του στο Νόβο Αγκαριόβο και του παρουσίασαν μια έκθεση 39 σελίδων, στην οποία προέβλεπαν ότι οι χώρες της Δύσης θα επιβάλουν ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που είναι σε θέση να γυρίσουν την ρωσική οικονομία δεκαετίες πίσω. Ιδιαίτερα ο Γκρεφ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να πέσει το ΑΕΠ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και για απότομη αύξηση του πληθωρισμού όπως και για πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times, ο Πούτιν διέκοψε τον Γκρεφ και ρώτησε τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Sberbank και της Κεντρική Τράπεζας δεν μπόρεσαν να πουν με σαφήνεια στον πρόεδρο ότι δεν πρέπει να επιδιώξει την κλιμάκωση με την Ουκρανία. «Ήσαν αρκετά γενναίοι, να ζητήσουν μια συνάντηση μαζί του. Αλλά δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν στον Πούτιν το μήνυμα τους», δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.

Όπως γράφoυν η Financial Times ο Πούτιν δεν μίλησε ευθέως στους συνομιλητές του για τα σχέδια του και την έναρξη του πολέμου την πληροφορήθηκαν «από την τηλεόραση». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι λεγόμενοι τεχνοκράτες ήταν «συντετριμμένοι» που πρόεδρος δεν εισάκουσε τα λόγια τους. 

«Ποτέ δεν είδα τον Γκρεφ σ' αυτήν την κατάσταση. Ήταν εντελώς χαμένος, σε κατάσταση απόλυτου σόκ» δήλωσε ένας από τους συνομιλητές της εφημερίδας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Γκρεφ «κοσμοπολίτη» που «του άρεσε να πηγαίνει σε φόρουμ, συνέδρια και συναντήσεις» και «όλη την ώρα βρισκόταν στη Σίλικον Βάλεϊ». «Ήταν φίλος με τον Τζακ Μα. Και τώρα είναι παρίας» δηλώνει η πηγή των Financial Times, που παλιότερα εργάζονταν με τον Γκρεφ.

Παρόλα αυτά ούτε ο Γκρεφ ούτε η Ναμπιούλινα παραιτήθηκαν. Αντίθετα, όπως γράφει η Financial Times, κατέβαλαν πλήθος προσπαθειών ώστε η ρωσική οικονομία να μπορέσει να αντέξει μετά την επιβολή των σκληρών κυρώσεων που οι ίδιοι είχαν προβλέψει.

Οι εκπρόσωποι των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο προς το παρόν δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Γκρεφ συμπεριελήφθη στον κατάλογο των κυρώσεων σχεδόν όλων των δυτικών χωρών. Η Ναμπιούλινα για αρκετό διάστημα ήταν εκτός των καταλόγων αυτών, ωστόσο το φθινόπωρο ΗΠΑ και Καναδάς την συμπεριέλαβαν στις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 24 Απριλίου

Γεγονότα 1704: Εκδίδεται η «News Letter» στην Βοστόνη, η πρώτη εφημερίδα στις ΗΠΑ 1800: Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τζον Άνταμς 1877: Έναρξ...

Τουρκία: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης για τρομοκρατική δραστηριότητα

Οκτώ δημοσιογράφοι και τουλάχιστον εννέα Τούρκοι που εργάζονται σε φιλοκουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνελήφθησαν από τις Αρχές της Τουρκίας την Τρίτη, οι οποίοι κατηγορούνται ...

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί - Έρευνα κατά της συζύγου του για διαφθορά

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία είναι πιθανό να οδηγήσει σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη με ε...

Φόρτωση άρθρων...