Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ εναντίον βάσης στο βόρειο Ισραήλ

Πλανήτης

Δεκάδες ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής «βάσης» στο βόρειο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, παρουσιάζοντας την επιχείρηση αυτή ως πρώτη απάντησή του στο θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, κοντά στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το Reuters.

«Στο πλαίσιο της αρχικής μας απάντηση στη δολοφονία του μεγάλου ηγέτη σεΐχη Σάλεχ αλ Αρούρι (…) η ισλαμική αντίσταση στοχοθέτησε τη βάση της Μερόν με 62 πυραύλους διαφορετικών τύπων», επεσήμανε η Χεζμπολάχ. Ο αλ Αρούρι σκοτώθηκε στις 2 Ιανουαρίου στο Νταχίε, νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο σήμερα για περίπου 40 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο εναντίον της Μερόν, ενώ πρόσθεσε ότι έπληξε έναν πυρήνα υπεύθυνο για κάποια από αυτά τα πυρά. Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, επεσήμανε ο στρατός.

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 175 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 129 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 20 ήταν άμαχοι ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η Χεζμπολάχ διεξάγει καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων, στηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα. Ο επικεφαλής της Χάσαν Νασράλα προειδοποίησε την Τετάρτη το Ισραήλ κατά της έναρξης πολέμου με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του θα πολεμήσει «μέχρις εσχάτων». Τόνισε εξάλλου ότι το πλήγμα της Τρίτης εναντίον του προπυργίου του κινήματος «είναι σοβαρό και δεν θα μείνει αναπάντητο».

Πολλά στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φονική κακοκαιρία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 29 νεκροί και 60 αγνοούμενοι (βίντεο)

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι εξήντα συνεχίζουν να αγνοούνται εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τ...

Σαν σήμερα - 3 Μαΐου

Γεγονότα 1802: Η Ουάσινγκτον αποκτά καταστατικό χάρτη. 1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφ...

Φόρτωση άρθρων...