Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 20 Δεκεμβρίου

Γεγονότα

1192: Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τον ομόλογό του της Αυστρίας, κατά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους.

1522: Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους. Ο Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής επιτρέπει στους εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτοί εγκαθίστανται στη Μάλτα και γίνονται γνωστοί ως οι Ιππότες της Μάλτας.

1699: Ο τσάρος Μέγας Πέτρος, στο πλαίσιο της εκδυτικοποίησης της Ρωσίας, αποφασίζει ότι το νέο έτος θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) και όχι την 1η Σεπτεμβρίου που ίσχυε έως τότε κατά τα εκκλησιαστικά πρότυπα.

1803: Η Γαλλία παραδίδει επισήμως την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.

1821: Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α' Εθνοσυνέλευση. Είναι η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους, κατά την οποία θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, θα ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και θα οριστεί το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

1879: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως.

1950: Συλλαμβάνεται το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα για να οργανώσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

2007: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.

Γεννήσεις

1802: Ο πολιτικός από την Ύδρα που διατέλεσε και πρωθυπουργός, Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Τζουμπές».

1915: Αζίζ Νεσίν, Τούρκος συγγραφέας

1946: Ο Ισραηλινός πνευματιστής Γιούρι Γκέλερ.

1957: Η τραγουδίστρια Άννα Βίσση.

Θάνατοι

1968: Ο Αμερικανός συγγραφέας, Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ («Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ»).

1981: Ο σκηνοθέτης του θεάτρου, Δημήτρης Ροντήρης.

1982: Ο Πολωνός μαέστρος-πιανίστας Άρθουρ Ρουμπινστάιν.

2009: Ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος, Γιάννης Μόραλης.

2009: Μπρίτανι Μέρφι: Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια (γεν. 1977)

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Φόρτωση άρθρων...