Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα - 31 Ιανουαρίου

Γεγονότα

1696: Οι νεκροθάφτες του Άμστερνταμ ξεσηκώθηκαν, καθώς οι αρχές επέβαλαν αλλαγές στη διαδικασία των κηδειών.

1747: Η πρώτη κλινική αφροδίσιων νοσημάτων δημιουργείται σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

1865: Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων καταργεί τη δουλεία στην Αμερική, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο εμφύλιος μεταξύ Βορείων και Νοτίων.

1910: Τίθεται σε ισχύ ο νόμος που καταργεί επίσημα τη δουλεία στην Κίνα. Έτσι, όλοι οι ενήλικοι σκλάβοι μετατρέπονται σε πληρωμένους εργάτες και οι νέοι κάτω των 25 αφήνονται ελεύθεροι.

1914: Οι Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία γνωστοποιούν στην Ελλάδα ότι θα της παραχωρήσουν και νομικώς τα νησιά του Αιγαίου, εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

1919: Στη Γλασκόβη της Σκοτίας, περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές συγκρούονται με τανκς και στρατιώτες, διεκδικώντας το 40ωρο. Είναι η γνωστή «Ματωμένη Παρασκευή».

1915: Οι Γερμανοί εξαπολύουν την πρώτη γνωστή επίθεση με δηλητηριώδη αέρια. Θύματά τους οι Ρώσοι, στη μάχη του Μπολίμοφ.

1950: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή βόμβας υδρογόνου.

1968: Οι Βιετκόγκ εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Αμερικανών σε περισσότερες από 100 πόλεις του Βιετνάμ.

1996: Κρίση στα Ίμια, συντρίβεται ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου χάνουν τη ζωή τους ο ανθυποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο ανθυποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο σημαιοφόρος Έκτωρ Γιαλοψός. Αμερικανική παρέμβαση, η οποία καλεί τις δύο πλευρές να αποσύρουν τον στρατό τους γύρω από τις βραχονησίδες.

2008: Κηδεύεται ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

2018: Χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: Την προσέγγιση του δορυφόρου μας στο περίγειό του (στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη) και ταυτόχρονα την ολική έκλειψη Σελήνης. 

1797: Φραντς Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης.

1923: Νόρμαν Μέιλερ, Αμερικανός συγγραφέας.

1932: Γιώργος Μούτσιος, ηθοποιός και βαρύτονος.

1956: Τζόνι Ρότεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζόνι Λίντον, του Βρετανού τραγουδιστή των Sex Pistols.

Θάνατοι

1606: Γκάι Φοκς, ηγέτης της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», της απόπειρας Άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α'.

1828: Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν Έλληνας ευγενής της Ρωσικής αριστοκρατίας, αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού που έφερε τον βαθμό του Υποστράτηγου και Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1954: Έντουιν Άρμστρονγκ, Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός, που ανακάλυψε την μπάντα των FM.

1974: Σάμιουελ Γκόλντγουιν, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός, από τους δημιουργούς του Χόλιγουντ και συνιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας Metro Goldwin Mayer.

2011: Καίτη Λαμπροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός. Κλασική παρτενέρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον κινηματογράφο και στο θέατρο. 

2018: Αν Γκίλις, 90, Αμερικανίδα ηθοποιός (Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ, Μπάμπι, 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος).
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...