Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 8 Οκτωβρίου

Γεγονότα

451: Αρχίζει η 4η Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα, που καταδίκασε την αίρεση του μονοφυσιτισμού.

1827: Ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέιδεν κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία. (Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου)

1838: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκφωνεί στην Πνύκα την περίφημη ομιλία του «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά».

1973: Μία τεθωρακισμένη μεραρχία των Ισραηλινών επιτίθεται στις αιγυπτιακές δυνάμεις που προελαύνουν στο Σουέζ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Γιομ Κιπούρ. Η επίθεση αποτυγχάνει και 150 ισραηλινά τανκς καταστρέφονται.

1980: Ο Μπομπ Μάρλεϊ καταρρέει στη σκηνή και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σ' όλο τον κόσμο, θα πεθάνει επτά μήνες αργότερα.

2005: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ χτυπά το Κασμίρ, με απολογισμό πάνω από 86.000 νεκρούς, 69.000 τραυματίες και 2.800.000 άστεγους.

2015: Απονέμεται στη συγγραφέα και δημοσιογράφο Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2015:  Η FIFA απαγορεύει κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για 90 ημέρες στους Σεπ Μπλάτερ, Μισέλ Πλατινί και Ζερόμ Βάλκε εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά.

2018: Η Google ανακοινώνει το κλείσιμο του δικτύου Google+ για τους καταναλωτές έπειτα από 7 χρόνια λειτουργίας εξαιτίας πολύ χαμηλής συμμετοχής και ενός λάθους στο λογισμικό, το οποίο αποκαλύφθηκε από την The Wall Street Journal, και που πιθανότατα έθεσε σε κίνδυνο διαρροής τα προσωπικά δεδομένα 500.000 χρηστών. Η εν λόγω υπηρεσία σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά τον Αύγουστο του 2019. 

Γεννήσεις

1895: Χουάν Περόν, δικτάτορας της Αργεντινής.

1948: Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας των Ramones, Τζόνι Ραμόν.

1970: Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1826: Φρίντριχ Κρουπ, Γερμανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της επιχειρηματικής δυναστείας των Krupp.

1987: Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση.

1992: Η Γερμανία θρηνεί για το θάνατο του 78χρονου Βίλι Μπραντ, του «καγκελάριου της ειρήνης», κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης και αρχιτέκτονα της πολιτικής της Ύφεσης, της Ostpolitik, του ανοίγματος της Δύσης προς την κομμουνιστική Ανατολή, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

2017: Λούλα Αναγνωστάκη, Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Σαν σήμερα - 29 Μαρτίου

Γεγονότα 1430: Η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1638: Σουηδοί άποικοι ιδρύουν την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στη σημερινή πολιτεία του Ντέλαγουερ ...

Φόρτωση άρθρων...