Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

State Department: «Η Ρωσία δεν τηρεί τη συμφωνία New START για τα πυρηνικά»

Πλανήτης

«Η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της, βάσει της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα New START, να επιτρέψει επιθεώρηση για τα πυρηνικά στο έδαφός της», αναφέρουν οι ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι «η άρνηση της Ρωσίας να διευκολύνει τις δραστηριότητες επιθεώρησης εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν σημαντικά δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη και απειλεί τη βιωσιμότητα του αμερικανο-ρωσικού ελέγχου των πυρηνικών όπλων».

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι για τη Ρωσία είναι «μονόδρομος» να συμμορφωθεί εκ νέου, επιτρέποντας τις δραστηριότητες επιθεώρησης και ότι η Ουάσινγκτον παραμένει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START επρόκειτο να διεξαχθούν τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ορίσει νέα ημερομηνία συνάντησης.

Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι το τελευταίο στοιχείο της διμερούς συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λήξει σε τρία χρόνια χωρίς αντικατάσταση. 

Ερωτηθείς εάν η Μόσχα μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών όταν η παράταση της Συνθήκης New START του 2011 λήξει μετά το 2026, ο Ριαμπκόφ δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti τη Δευτέρα πως «είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: 38χρονος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας Ρώσος καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στην Ρωσία με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, επειδή κατά την διάρκε...

Σαν σήμερα - 23 Απριλίου

Γεγονότα 1920: Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταλύει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευει προσωρινό σύνταγμα. 1944: Εκλογές ...

Φόρτωση άρθρων...